- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Fantastická cuketa do pohárov. Len 5 ingrediencií a 15 minút práce
Fantastická cuketa do pohárov. Len 5 ingrediencií a 15 minút práce
Cuketa sa dá upraviť na celý rad spôsobov. Tým menej známym je jej zaváranie. Ide pritom o úplne úžasný fígeľ, ako ju zakonzervovať a užívať si jej skvelú chuť a zdraviu prospešné látky po celý rok. Výhodou je potom aj skutočnosť, že cuketu zavaríte raz dva a takmer bez práce.
Pokiaľ patríte medzi tých šťastlivcov, ktorým sa cez leto v záhradke zrodilo hneď niekoľko cukiet, určite premýšľate, ako ich zužitkovať. Cuketových placiek, vyprážané cukety a napríklad aj cuperníka už ale máte pravdepodobne až po krk. Ako teda cuketu zakonzervovať, aby dlho vydržala a vaša úroda neskončila v odpadkoch? Jednoducho ju naložte do pohárov a zavarte.
Ako ľahko a jednoducho zavariť cukety, zistíte vo videu na YouTube (kanál Serpica Recepti):
Nakladaná cuketa
Cuketa patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Je bohatá na celý rad vitamínov a minerálov, vďaka čomu priaznivo pôsobí na ľudské zdravie a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Bola by preto obrovská škoda si ju dopriavať len počas leta, keď jej má každý záhradkár plné záhony. Nie je teda nič jednoduchšie ako cukety zavariť. Nakladaná cuketa chutí skvele, perfektne sa hodí k najrôznejším mäsitým pokrmom a tiež napríklad do šalátov. Úžasná je ale aj len tak ako zdravá desiata.
Najprv cuketu orestujte
Zhruba na 2 stredne veľké poháre budete potrebovať 2 kilogramy cukety. Tú očistite a olúpte. Následne ju nožom nakrájajte na veľmi tenké plátky, prípadne ju môžete tiež nakrájať pomocou škrabky. Cuketu osoľte a nechajte ju chvíľu odpočívať, aby sa vypotila. Potom na panvici rozpáľte zhruba 2 lyžice olivového oleja a na ňom orestujte cuketové plátky. Ešte predtým, než ich dáte do panvice, ich silne stlačte, aby ste z nich vytlačili vodu. Do panvice k cukete pridajte 10 nasekaných strúčikov cesnaku a tiež 100 gramov najemno nakrájanej červenej papriky. Restujte spoločne asi 5 minút.
Plnenie pohárov
Panvicu s cuketou odstavte zo sporáka. Vmiešajte do zeleniny 1 polievkovú lyžicu jablčného octu a 1 lyžičku soli. Potom už len stačí naplniť zaváracie poháre. V pohároch cuketu zalejte ešte horúcou vodou, ktorej hladina by mala vo výsledku siahať takmer k okraju pohára. Potom nádoby uzavrite a vložte ich do hrnca, ktorého dno ste vystlali utierkou. Do hrnca nalejte vodu, priveďte ju do varu a pod pokrievkou cuketu zavárajte 30 minút. Po uplynutí času poháre opatrne vyberte a otočte ich hore dnom. Až obsah pohárov vychladne, môžete ich otočiť späť dnom dole a uložiť na chladné a tmavé miesto. Takto zavarené cukety vydržia zhruba 6 mesiacov.
Zdroje: serpica.net, apetitonline.cz, ireceptar.cz