- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Fantastická jesenná nátierka: Stačí kus tej najlacnejšej zeleniny a pár bežných surovín
Fantastická jesenná nátierka: Stačí kus tej najlacnejšej zeleniny a pár bežných surovín
Posilnite svoje zdravie niečím chutným a ľahkým! Presne to vám splní zelerová nátierka. Máme pre vás tip na jednoduchý recept, ktorý vás vyjde na pár eur.
Nátierky sú obľúbenou záležitosťou, a to nielen pre toho, kto ich pripravuje, ale aj pre stravníkov. Jedná sa o chutnú záležitosť, ktorú možno podávať nielen na raňajky, ale aj na obed a večeru. Nie sú zložité na prípravu a ich zhotovenie tak nezaberie veľa času.
Dokonca sa jedná o veľmi variabilný pokrm a pri troche fantázie môžete spracovať mnoho surovín, ktoré vám prebývajú v chladničke a je potrebné ich spotrebovať. Už ste však ochutnali domáci šalát zo zeleru? Neváhajte a skúste to! Práve teraz v sychravom počasí sa obrníte mnohými vitamínmi a telu prospešnými látkami. A chutí nielen dospelým, ale aj deťom.
Ako zelerovú nátierku pripraviť sa pozrite v tomto YouTube videu, kanál Domáce Recepty:
V nátierke si zeler zamilujete
Pravdou je, že zeler každému nechutí, má totiž veľmi špecifickú chuť a vôňu. Pokiaľ patríte medzi jeho odporcov, je najlepšie mu prísť na chuť práve vo forme nátierky, kde je obohatený o ďalšie príjemné chute. Bola by škoda sa mu vyhýbať, pretože sa jedná doslova o vitamínovú bombu, a dokonca je považovaný za účinné mužské afrodiziakum.
A ďalšie argumenty pre zeler?
Táto zelenina vás ochráni pred mnohými zdravotnými rizikami. Vzhľadom na to, že zeler obsahuje polyacetylénové antioxidanty, má silné protizápalové účinky. Zároveň je vhodný pre všetkých, ktorí chcú mať zdravé, silné a pevné kosti. Podporuje aj dobré trávenie a správnu funkciu obličiek. Pre svoj vysoký obsah draslíka, ktorý je zeler užitočný pre celý kardiovaskulárny systém. A vzhľadom na vysoký podiel vitamínov skupiny B vás zeler ochráni pred stresom a pomôže aj s nespavosťou.
Zelerová nátierka
Na výrobu tejto nátierky budete potrebovať 1 zeler, ktorý najskôr riadne umyte, zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo v robote na jemné rezančeky. Vložte do misy, zalejte niekoľkými lyžicami čerstvej citrónovej šťavy a premiešajte.
Následne pridajte jemne nastrúhanú 1 až 2 mrkvy, dochuťte soľou a korením podľa svojej chuti, dodajte tiež nasekný petržlen a všetky ingrediencie riadne premiešajte. Do šalátu ešte vmiešajte 1 lyžica olivového oleja, 2 lyžice majonézy a rovnaké množstvo kyslej smotany. Podávajte chladený buď s krajčekom čerstvého chleba, alebo celozrnnou žemľou či rozpečenou bagetkou.
Skúste recept s jablkom
Veľmi obľúbeným a zaujímavým variantom zelerovej nátierky je verzia s jablkom. Umyte si ½ menšieho zeleru, olúpte a nastrúhajte v tomto prípade nahrubo. Následne umyté a olúpané jablko rozkrojte na štvrtky, zbavte ich jadrovníka a rovnako tak na hrubom strúhadle. Obe zeleniny vložte do misy a premiešajte. Následne pridajte 3 polievkové lyžice jogurtu a dochuťte podľa svojej chuti soľou a korením.
Zdroje: www.receptypanicuby.cz, www.az-recepty.cz, www.ladylab.cz, www.ireceptar.cz