
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Fantastická viedenská hubová omáčka: Voňavejšiu a lahodnejšiu ste ešte nejedli
Fantastická viedenská hubová omáčka: Voňavejšiu a lahodnejšiu ste ešte nejedli

Hubová omáčka patrí medzi tradičné jesenné lahôdky, ktoré sa s radosťou pripravujú v mnohých domácnostiach. Vôňa čerstvo dusených húb, jemná smotanová chuť a hustá konzistencia robia z tohto jedla obľúbenú pochúťku, ku ktorej sa radi vraciame. Možno si hovoríte, že klasickú hubovú omáčku už nie je možné vylepšiť – no recept na viedenskú hubovú omáčku vás presvedčí o opaku. Tento kulinársky skvost, ktorého autorom je uznávaný kuchár Vilém Vrabec, dokáže aj obyčajné hubové jedlo posunúť na úplne novú úroveň.
Kto bol Vilém Vrabec – majster česko-slovenskej kuchyne
Hoci od jeho úmrtia ubehlo už takmer štyridsať rokov, meno Viléma Vrabca stále rezonuje medzi milovníkmi dobrého jedla. Patril k najznámejším českým kuchárom 20. storočia a jeho kuchárske knihy vyšli v desiatkach tisícov výtlačkov nielen doma, ale aj v zahraničí.
Narodil sa v Hornom Ružodole pri Liberci do skromných pomerov. Už ako dieťa prejavoval veľký talent na maľovanie a jeho učitelia ho odporúčali na umeleckú školu. Rodina si to však nemohla dovoliť, a tak mladý Vrabec odišiel do Berlína, kde vyštudoval umelecko-priemyselnú školu. Zmysel pre estetiku a detail si zachoval po celý život – spočiatku pracoval ako aranžér výkladných skríň v známom lahôdkárstve. Práve tam sa v ňom zrodila vášeň pre kulinárstvo. Postupne začal variť profesionálne a svoje umenie zdokonaľoval v prestížnych reštauráciách po celej Európe.
Prečo práve „viedenská“ hubová omáčka?
Počas svojho pôsobenia vo Viedni si Vrabec získal obrovské uznanie a jeho hubová omáčka sa stala miestnou senzáciou. Názov „viedenská“ tak dostala práve podľa hlavného mesta Rakúska.
Od klasickej hubovej omáčky sa líši najmä niekoľkými špeciálnymi ingredienciami a chuťovým profilom. Je jemnejšia, plnšia a má príjemný, mierne kyslastý podtón, ktorý jej dodáva ľahkosť. Vďaka tomu nepôsobí ťažko ani v kombinácii s hutnejšími prílohami.
Aké huby zvoliť?
Na viedenskú hubovú omáčku sa najlepšie hodia hríby. Majú pevnú štruktúru, pri varení sa nerozpadnú a zachovajú si svoju chuť. Výborne poslúžia aj kuriatka alebo kozáky. Môžete použiť huby čerstvé aj sušené – a práve zo sušených býva vôňa ešte intenzívnejšia.
Na recept si pripravte 150 g húb, očistite ich, nakrájajte a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu a sviežu chuť.
Postup prípravy krok za krokom
-
Základ na omáčku:
V hrnci rozohrejte 30 g masla, pridajte jemne nasekanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom prisypte menšiu hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
Následne pridajte pripravené huby, znížte teplotu a nechajte ich pod pokrievkou krátko podusiť, aby zmäkli a uvoľnili arómu. -
Jemná svetlá zápražka:
V inom hrnci rozohrejte 20 g masla, vmiešajte 50 g hladkej múky a pripravte si svetlú zápražku. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania pomaly prilievajte 1 liter studeného hovädzieho vývaru. Miešajte, kým nevznikne hladká omáčka bez hrudiek. -
Spojenie chutí:
Omáčku vráťte na sporák, priveďte k varu a pridajte podusené huby s cibuľou a petržlenom. Nechajte všetko spolu 5 minút jemne prebublávať, aby sa chute prepojili. -
Dochutenie a zjemnenie:
Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Nakoniec omáčku zjemnite 60 ml hustej smotany.
S čím podávať?
Tradične sa viedenská hubová omáčka podáva so žemľovým alebo kysnutým knedlíkom a kúskom vareného hovädzieho mäsa. Ak chcete ľahšiu verziu, mäso môžete nahradiť natvrdo uvareným vajíčkom. Skvele chutí aj s varenými zemiakmi alebo domácimi cestovinami.
Táto verzia hubovej omáčky si vás získa už pri prvom súste – jemná, voňavá, s harmonickým prepojením smotanovej a hubovej chuti, s ľahkým nádychom kyselkavej sviežosti. Recept Viléma Vrabca je dôkazom, že aj tradičné jedlá sa dajú povýšiť na delikatesu, ktorú budete chcieť pripravovať znova a znova.