Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Fantastická viedenská hubová omáčka: Voňavejšiu a lahodnejšiu ste ešte nejedli

Hubová omáčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubová omáčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Hubová omáčka patrí medzi tradičné jesenné lahôdky, ktoré sa s radosťou pripravujú v mnohých domácnostiach. Vôňa čerstvo dusených húb, jemná smotanová chuť a hustá konzistencia robia z tohto jedla obľúbenú pochúťku, ku ktorej sa radi vraciame. Možno si hovoríte, že klasickú hubovú omáčku už nie je možné vylepšiť – no recept na viedenskú hubovú omáčku vás presvedčí o opaku. Tento kulinársky skvost, ktorého autorom je uznávaný kuchár Vilém Vrabec, dokáže aj obyčajné hubové jedlo posunúť na úplne novú úroveň.

Kto bol Vilém Vrabec – majster česko-slovenskej kuchyne

Hoci od jeho úmrtia ubehlo už takmer štyridsať rokov, meno Viléma Vrabca stále rezonuje medzi milovníkmi dobrého jedla. Patril k najznámejším českým kuchárom 20. storočia a jeho kuchárske knihy vyšli v desiatkach tisícov výtlačkov nielen doma, ale aj v zahraničí.

Narodil sa v Hornom Ružodole pri Liberci do skromných pomerov. Už ako dieťa prejavoval veľký talent na maľovanie a jeho učitelia ho odporúčali na umeleckú školu. Rodina si to však nemohla dovoliť, a tak mladý Vrabec odišiel do Berlína, kde vyštudoval umelecko-priemyselnú školu. Zmysel pre estetiku a detail si zachoval po celý život – spočiatku pracoval ako aranžér výkladných skríň v známom lahôdkárstve. Práve tam sa v ňom zrodila vášeň pre kulinárstvo. Postupne začal variť profesionálne a svoje umenie zdokonaľoval v prestížnych reštauráciách po celej Európe.

Prečo práve „viedenská“ hubová omáčka?

Počas svojho pôsobenia vo Viedni si Vrabec získal obrovské uznanie a jeho hubová omáčka sa stala miestnou senzáciou. Názov „viedenská“ tak dostala práve podľa hlavného mesta Rakúska.
Od klasickej hubovej omáčky sa líši najmä niekoľkými špeciálnymi ingredienciami a chuťovým profilom. Je jemnejšia, plnšia a má príjemný, mierne kyslastý podtón, ktorý jej dodáva ľahkosť. Vďaka tomu nepôsobí ťažko ani v kombinácii s hutnejšími prílohami.

Aké huby zvoliť?

Na viedenskú hubovú omáčku sa najlepšie hodia hríby. Majú pevnú štruktúru, pri varení sa nerozpadnú a zachovajú si svoju chuť. Výborne poslúžia aj kuriatka alebo kozáky. Môžete použiť huby čerstvé aj sušené – a práve zo sušených býva vôňa ešte intenzívnejšia.
Na recept si pripravte 150 g húb, očistite ich, nakrájajte a pokvapkajte citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu a sviežu chuť.

Postup prípravy krok za krokom

  1. Základ na omáčku:
    V hrnci rozohrejte 30 g masla, pridajte jemne nasekanú cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom prisypte menšiu hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
    Následne pridajte pripravené huby, znížte teplotu a nechajte ich pod pokrievkou krátko podusiť, aby zmäkli a uvoľnili arómu.

  2. Jemná svetlá zápražka:
    V inom hrnci rozohrejte 20 g masla, vmiešajte 50 g hladkej múky a pripravte si svetlú zápražku. Odstavte z ohňa a za stáleho miešania pomaly prilievajte 1 liter studeného hovädzieho vývaru. Miešajte, kým nevznikne hladká omáčka bez hrudiek.

  3. Spojenie chutí:
    Omáčku vráťte na sporák, priveďte k varu a pridajte podusené huby s cibuľou a petržlenom. Nechajte všetko spolu 5 minút jemne prebublávať, aby sa chute prepojili.

  4. Dochutenie a zjemnenie:
    Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Nakoniec omáčku zjemnite 60 ml hustej smotany.

S čím podávať?

Tradične sa viedenská hubová omáčka podáva so žemľovým alebo kysnutým knedlíkom a kúskom vareného hovädzieho mäsa. Ak chcete ľahšiu verziu, mäso môžete nahradiť natvrdo uvareným vajíčkom. Skvele chutí aj s varenými zemiakmi alebo domácimi cestovinami.

Táto verzia hubovej omáčky si vás získa už pri prvom súste – jemná, voňavá, s harmonickým prepojením smotanovej a hubovej chuti, s ľahkým nádychom kyselkavej sviežosti. Recept Viléma Vrabca je dôkazom, že aj tradičné jedlá sa dajú povýšiť na delikatesu, ktorú budete chcieť pripravovať znova a znova.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.