
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Fantastické babičkine šúlance: Roman Paulus oprášil takmer zabudnutý recept
Fantastické babičkine šúlance: Roman Paulus oprášil takmer zabudnutý recept

Keď sa povie „šúlance“, zrejme každému napadne jednoduché, no mimoriadne chutné jedlo, ktoré sa však v zahraničných kuchyniach takmer vôbec nevyskytuje. Šéfkuchár Roman Paulus, ovenčený michelinskou hviezdou, sa rozhodol prísť s receptom, aký kedysi ovládala každá dobrá hospodárka. Prináša ho presne v duchu našich starých mám, ktoré toto skromné jedlo vedeli vyladiť na dokonalosť.
Šúlance sú obľúbenou lahôdkou, predovšetkým medzi deťmi, no chutia snáď každému milovníkovi tradičných dobrôt. Ide o sladké jedlo z varených zemiakov a múky, ochutené maslom, cukrom a rôznymi posýpkami. Na Slovensku sa zvykne na vrch pridávať mletý mak, tvaroh, niekde aj opražená strúhanka. Voľakedy, približne pred sto rokmi, bola príprava šúlancov jednou zo základných kulinárskych zručností a dnes je to overená pochúťka, ktorá sa oplatí vyskúšať aj v modernej dobe.
Čo budete potrebovať
-
Strúhadlo
-
Škrabku na zemiaky
-
Šťuchadlo na roztláčanie
Ingrediencie
-
1 kg zemiakov (najlepšie múčne, varný typ C)
-
200 – 250 g hrubej múky
-
Morskú soľ
-
2 lyžice bravčovej masti
-
4 lyžice mletého maku
-
4 lyžice tvrdého tvarohu (na jemné nastrúhanie)
-
4 lyžice práškového cukru
Postup prípravy – varíme šúlance
-
Príprava zemiakov: Najskôr olúpte zemiaky, pokrájajte ich na menšie kocky a vložte do mierne osolenej vriacej vody. Varte dovtedy, kým nezmäknú, čo zvyčajne trvá niekoľko minút v závislosti od veľkosti kúskov.
-
Odstredenie vody a pridanie múky: Keď budú zemiaky dostatočne mäkké, zlejete približne dve tretiny vody. Zvyšok vody ponechajte v hrnci. Do uvarených zemiakov potom prisypte hrubú múku a zľahka do hmoty zapichnite varechu na viacerých miestach. Takto pripravenú zmes nechajte na miernom ohni zhruba 20 minút napariť. Tento krok je dôležitý, aby sa múka dobre spojila so zemiakmi a nevznikli hrudky.
-
Roztlačenie a miešanie: Po naparení zoberte šťuchadlo a dôkladne zemiaky rozpučte spolu s múkou. Snažte sa vytvoriť hladkú hmotu bez väčších kúskov. Hotová „zemiakovo-múčna“ zmes by mala byť kompaktná a jemná.
Tvarovanie a servírovanie
-
Z hotového cesta tvarujte pomocou lyžice namočenej do bravčovej masti menšie kúsky a ukladajte ich priamo na tanier.
-
Na záver ich môžete ešte zľahka pokvapkať roztopenou masťou (alebo maslom, ak preferujete jemnejšiu chuť).
-
Podľa chuti pridajte práškový cukor a mletý mak. Alternatívou je jemne nastrúhaný tvrdý tvaroh či pražená strúhanka.
Tip na ďalšie variácie
Ak chcete šúlance obmieňať, niekedy postačí jednoduchá zmena posýpky. Môžete skúsiť pridať napríklad strúhaný perník alebo ich posypať škoricou. Skvele chutia aj s rozpusteným maslom, ktoré dodá príjemnú arómu. Niektorí ich dokonca podávajú so slanou verziou oblohy (napríklad s kyslou kapustou), no tradične sa pripravujú na sladko.
Šúlance sa aj po desaťročiach tešia veľkej obľube a dokážu potešiť nielen nostalgiou, ale aj výnimočnou chuťou. Šéfkuchár Roman Paulus vo svojom recepte stavia na to, čo naše babičky robili úplne prirodzene – z minimum ingrediencií vykúzliť maximálny pôžitok. Ak hľadáte niečo jednoduché, rýchle a osvedčené, tento takmer zabudnutý poklad slovenskej kuchyne by rozhodne nemal chýbať vo vašom kulinárskom repertoári