- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Fantastický bravčový guláš: Takto ho varí Šéf. Mäsko sa rozplýva na jazyku
Fantastický bravčový guláš: Takto ho varí Šéf. Mäsko sa rozplýva na jazyku
Guláše sú všelijaké a každý má predstavu, ako by ten správny a najlepší mal vyzerať. Klasikou je hovädzí guláš, ale ani nad bravčovým sa netreba uškrnúť. A keď je núdza, stále je tu burtguláš.
Bravčový guláš ako od Šéfa
Príprava bravčového guláša nie je nijako náročná a vlastne ani špeciálna. Zdeněk Pohlreich ale radí, načo si dať pozor, aby ste sa vyvarovali zbytočných chýb.
Takto varí bravčový guláš Kubíček. Ide mu to od ruky. Povie vám, čo do takého guláša patrí, ale tiež ukáže, ako guláš uvariť.
Ako na bravčový guláš podľa Pohlreicha
Cibuľa je základom väčšiny českých omáčok a jedál av guláši hrá dôležitú úlohu. Cibuľu rozhodne nesmiete spáliť. Práve cibuľa je základom guláša, a preto jej venujte pozornosť. Nakrájajte ju najemno, dobre orestujte skôr na miernejšom žiari, aby pekne zozlatla. Následne sa v jedle lepšie prevarí, rozpadne a dodá gulášu chuť.
Vynikajúci guláš môže doma uvariť každý, ale základom je predovšetkým výber kvalitných surovín. To konečne platí aj o akomkoľvek inom jedle. Aj tie najobyčajnejšie recepty si zaslúžia dobré suroviny. Keď ich oklamáte, na jedle to bude poznať. V dobrom jedle totiž nemusí byť nadbytok vecí. Jednoduché kombinácie a obyčajné chute sú často lepšie ako prekombinovanie zbytočným množstvom ingrediencií. Aj to je Pohlreichovo odporúčanie.
Bravčový guláš sa robí najčastejšie z pliecka a do jeho základu by nemala chýbať slanina. Pokrm prevonia aj domáca bravčová masť.
Mäso nakrájajte na kocky asi 3 alebo 4 cm veľké a dobre ich dozlatista osmažte zo všetkých strán.
V receptoch sa môžete stretnúť s tým, že sa začína slaninami, a až ten pustí tuk, potom cibuľou. Avšak pre lepšie opečenie mäsa je vhodnejšie osmahnúť najprv kúsky mäsa, vytiahnuť ich von a na zvyšku tuku urobiť cibuľu. Mäso potom do nej vrátiť, až keď je hotová. Určite je to vhodnejší postup, pokiaľ varíte pre veľa ľudí. Hrniec by bol príliš plný a namiesto toho, aby sa mäso zatiahlo, pustilo by šťavu.
Nesmie chýbať voňavé korenie
Do guláša patrí paprika. Určite ste si všimli, že aj medzi korením sú veľké rozdiely. V prípade guláša nejde len o farbu, ale aj o chuť. Mletá paprika by mala prísť do spenenej cibuľky s mäsom, ale musíte byť opatrní, aby ste ju nepripálili. Zhorkla by, a celé jedlo by bolo pokazené. Pred tým, než papriku použijete, presvedčte sa, že je stále aromatická, prípadne otvorte nové vrecko.
Ešte než papriku pridáte, pripravte si vývar, ktorým budete zmes podlievať, môžete tiež použiť vodu. Avšak ako hovorí Zdeněk Pohlreich: „Sebahorší vývar je lepší ako tá najlepšia voda.“