
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Farebná čalamáda – kyslastá pochúťka s pikantným dotykom
Farebná čalamáda – kyslastá pochúťka s pikantným dotykom

Čalamáda je presne ten typ zaváraniny, ktorý poteší oko aj chuťové poháriky. V pohári ukrýva pestrú zmes zeleniny a pri jedení prekvapí sviežou sladkokyslou chuťou, niekedy aj s jemným štipľavým tónom. Vďaka nej si vieme počas zimy spestriť aj obyčajné jedlá – či už k mäsu, cestovinám alebo len tak na prílohu.
Výhodou je, že na jej prípravu nemusíme míňať veľa peňazí. Najčastejšie sa robí zo zeleniny, ktorá zostane po sezóne – namiesto toho, aby skončila v komposte, premení sa na chutnú zásobu do špajze. Dobre pripravená čalamáda dokáže obyčajné jedlo povýšiť na lahôdku.
Z čoho sa robí čalamáda?
Tradičným základom býva biela kapusta, paprika, mrkva a cibuľa – zelenina, ktorá je na jeseň cenovo dostupná a ľahko dostupná. Podľa chuti však môžeme pridať aj niečo navyše: paradajky, uhorky, kúsok zeleru, menšiu cuketu či pálivé chilli papričky, ak máme radi pikantnosť.
Podstatné je, aby sa zeleninová zmes premiešala s nálevom a nechala aspoň deň odstáť. Až potom sa rozdeľuje do pohárov a sterilizuje, aby vydržala celú zimu.
Postup prípravy čalamády
Ak chcete vyskúšať osvedčený recept, skúste tento jednoduchý návod:
Na približne 4–5 pohárov potrebujete:
-
4 kg kapusty
-
1 kg papriky
-
500 g mrkvy
-
500 g cibule
-
500 ml octu
-
400 ml oleja
-
300 g kryštálového cukru
-
1 balíček Deka (konzervačný prípravok)
Ako na to:
-
Kapustu a cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte. Zeleninu dôkladne premiešajte.
-
Posypte ju cukrom a konzervačným prípravkom, polejte olejom a opäť dobre premiešajte.
-
Nechajte odpočívať 24 hodín.
-
Potom zmes znova premiešajte a naplňte do čistých pohárov. Praktické je použiť lievik, aby okraje zostali čisté.
-
Ak treba, utrite hrdlá pohárov a poriadne ich zaviečkujte – najjednoduchšie sú viečka so závitom.
-
Sterilizujte pri 85 °C približne 20 minút.
Takto pripravená čalamáda si uchová nielen krásne farby, ale aj výbornú chuť a v zime vám spríjemní nejeden obed či večeru.