Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Farebná čalamáda – kyslastá pochúťka s pikantným dotykom

Farebná čalamáda – kyslastá pochúťka s pikantným dotykom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Farebná čalamáda – kyslastá pochúťka s pikantným dotykom Foto: depositphotos.com
reklama:

Čalamáda je presne ten typ zaváraniny, ktorý poteší oko aj chuťové poháriky. V pohári ukrýva pestrú zmes zeleniny a pri jedení prekvapí sviežou sladkokyslou chuťou, niekedy aj s jemným štipľavým tónom. Vďaka nej si vieme počas zimy spestriť aj obyčajné jedlá – či už k mäsu, cestovinám alebo len tak na prílohu.

Výhodou je, že na jej prípravu nemusíme míňať veľa peňazí. Najčastejšie sa robí zo zeleniny, ktorá zostane po sezóne – namiesto toho, aby skončila v komposte, premení sa na chutnú zásobu do špajze. Dobre pripravená čalamáda dokáže obyčajné jedlo povýšiť na lahôdku.

Z čoho sa robí čalamáda?

Tradičným základom býva biela kapusta, paprika, mrkva a cibuľa – zelenina, ktorá je na jeseň cenovo dostupná a ľahko dostupná. Podľa chuti však môžeme pridať aj niečo navyše: paradajky, uhorky, kúsok zeleru, menšiu cuketu či pálivé chilli papričky, ak máme radi pikantnosť.

Podstatné je, aby sa zeleninová zmes premiešala s nálevom a nechala aspoň deň odstáť. Až potom sa rozdeľuje do pohárov a sterilizuje, aby vydržala celú zimu.

Postup prípravy čalamády

Ak chcete vyskúšať osvedčený recept, skúste tento jednoduchý návod:

Na približne 4–5 pohárov potrebujete:

  • 4 kg kapusty

  • 1 kg papriky

  • 500 g mrkvy

  • 500 g cibule

  • 500 ml octu

  • 400 ml oleja

  • 300 g kryštálového cukru

  • 1 balíček Deka (konzervačný prípravok)

Ako na to:

  1. Kapustu a cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu nastrúhajte. Zeleninu dôkladne premiešajte.

  2. Posypte ju cukrom a konzervačným prípravkom, polejte olejom a opäť dobre premiešajte.

  3. Nechajte odpočívať 24 hodín.

  4. Potom zmes znova premiešajte a naplňte do čistých pohárov. Praktické je použiť lievik, aby okraje zostali čisté.

  5. Ak treba, utrite hrdlá pohárov a poriadne ich zaviečkujte – najjednoduchšie sú viečka so závitom.

  6. Sterilizujte pri 85 °C približne 20 minút.

Takto pripravená čalamáda si uchová nielen krásne farby, ale aj výbornú chuť a v zime vám spríjemní nejeden obed či večeru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.