- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Finty na stratené vajcia s nami sa vám isto podaria..
Finty na stratené vajcia s nami sa vám isto podaria..
Stratené vajcia..
Znie o tak kulinársky.. 😉
Má to znieť, ako že toto je najvyššia meta kulinárskeho umenia. Pritom na príprave nie je nič svetoborné. A je hanba, že ju nezvládajú ani mnohí profesionáli.
Väčšinou sa do kastrólika s vodou vleje trocha octu, stačia napríklad dve lyžice. Kyslé prostredie totiž pomáha tomu, aby sa bielok zcelil a držal pohromade i žĺtko.
Dá sa aj vyklepnúť vajíčko do misky s octom a až potom vliať do vriacej vody. Dá sa tak spoľahlivo urobiť stratených vajec veľa naraz.
Podľa kuchárov je možné stratené vajcia vytvoriť dokonca aj bez octu, avšak len v prípade, že sú vajcia čerstvé. To však má zaručené len ten, kto chová sliepky. My ostatní musíme pracovať s tým, čo donesieme domov zo samoobsluhy.
1. Výber hrnca:je vhodnejšie vybrať väčší priemer. Až v ňom vytvoríte vír,ktorý vydrží dlhšie ako v malom kastróliku.
2. Var:K mnohým nezdarom dochádza kvôli tomu, že necháte vodu príliš silno vrieť. Bielok sa potom roztrhá a máte po efekte. Vodu roztočte vo fáze, keď sa na dne len začínajú tvoriť bubliny, voda má zhruba 80 ° C.
3. Nalievanie do hrnca:vajce rozklepnite do plytkej misky alebo hrnčeka. Potom ho opatrne, napríklad aj cez lyžicu vlejte do víru. Keď sa trafíte úplne do stredu, bude úplne dokonale kruhové. Ďaleko efektnejšie je, keď ho umiestnite ľahko od stredu. Bude mať tendenciu sa mierne rozvinúť ako kométa, vy potom bielok lyžicou obmotáte okolo žĺtka tak, aby ste dosiahli guľovitého tvaru. Na tanieri to vyzerá ďaleko efektnejšie.
4. Doba varenia:záleží na tom, ako chcete mať vajcia tekuté, zvyčajne stačia tri až štyri minúty. Ak si robíte vajcia do zásoby, opatrne ich môžete premiestniť do vedľajšieho hrnca so studenou vodou, aby sa zastavila tepelná úprava a zostalo vnútri tekuté.