- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Focaccia, ktorá vás očarí: Objavte tajomstvo jemnej a nadýchanej chuti
Focaccia, ktorá vás očarí: Objavte tajomstvo jemnej a nadýchanej chuti
Chcete upiecť focacciu, ktorá bude nielen lahodná, ale aj nadýchaná a plná chuti? Tento recept vám prezradí, ako dosiahnuť dokonalú textúru, ktorá vás prenesie do slnečných krajín Stredomoria. Focaccia je jednoduchý a chutný chlieb, ktorý aj bez náročných techník môže vyzerať ako majstrovské dielo. Ideálny je pre tých, ktorí milujú autentické domáce pečivo s výraznou chuťou.
Potrebné ingrediencie:
- 400 ml teplej vody
- 6 g sušeného droždia
- 1 čajová lyžička cukru
- 500 g chlebovej múky
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice olivového oleja (plus na potretie a plech)
- Hrubá soľ na posypanie
Postup:
- Aktivácia droždia: V hlbšej miske zmiešajte teplú vodu, sušené droždie a cukor. Nechajte zmes stáť asi 5 minút, aby sa droždie aktivovalo a začalo penivo pracovať.
- Príprava cesta: V inej miske premiešajte múku a soľ. Potom do tejto zmesi pridajte pripravený kvások. Miešajte vareškou, kým sa nevytvorí lepivé cesto.
- Pridanie oleja: Do cesta postupne vmiešajte olivový olej. Pokračujte v miešaní, kým olej úplne neprepustí cesto.
- Kysnutie: Zakryte misku čistou utierkou a nechajte cesto kysnúť asi 30 minút, kým nezväčší objem.
- Tvarovanie a opakované odpočívanie: Cesto jemne potiahnite mokrými rukami z okrajov a preložte do stredu. Tento krok zopakujte ešte dvakrát s 30-minútovými prestávkami medzi jednotlivými prekladmi.
- Príprava plechu: Plech dôkladne potrite olivovým olejom a preneste naň cesto. Jemne ho roztiahnite po celej ploche plechu. Potom ho opäť zakryte a nechajte odpočívať 30 minút.
- Tvarovanie povrchu: Na povrchu cesta vytvorte typické priehlbiny prstami. Posypte ho hrubou soľou a v prípade chuti pridajte aj čerstvé bylinky, ako napríklad rozmarín.
- Pečenie: Rúru predhrejte na 230 °C. Focacciu pečte asi 20 minút, až kým sa na povrchu neobjaví zlatistá farba a cesto nebude chrumkavé. Po upečení ju preneste na mriežku, aby sa ochladila.
Tento recept na focacciu je ideálny pre každú príležitosť. Je to skvelý doplnok k polievkam, šalátom alebo jednoducho ako chutná maškrta, ktorú si môžete vychutnať samostatne. Focaccia, ktorá je plná chuti a krásne nadýchaná, sa stane vaším obľúbeným domácim pečivom.