Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Francúzska pochúťka zo starého pečiva: Poznáte pain perdu, inak povedané francúzsky toast?

Francúzsky toast
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Francúzsky toast Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečivo patrí medzi potraviny, ktoré síce chutia najlepšie čerstvé, no ich trvanlivosť býva krátka. Už po dvoch dňoch začne chlieb či rožky tvrdnúť a mnohí ľudia automaticky siahajú po koši. To je však veľká škoda. Aj staršie, nie plesnivé pečivo má v kuchyni svoje miesto a dá sa z neho vykúzliť naozaj chutný pokrm. Jedným z najlepších spôsobov, ako ho využiť, je tradičný francúzsky recept – pain perdu. U nás by sme to mohli nazvať francúzskym toastom alebo chlebom vo vajíčku na vyššej úrovni.

Staré pečivo nemusí byť odpad – naopak, je to základ pre lahodný pokrm

Určite to poznáte – z obchodu si domov donesiete viac pečiva, než reálne zvládnete zjesť včas. A potom riešite dilemu, čo s ním, keď už nie je také mäkké a chutné ako v deň kúpy. Samozrejme, ak je pečivo plesnivé, treba ho bez milosti vyhodiť. Ale ak je len suchšie či tvrdšie, stále má potenciál. Mnohí z nás ho využívajú na klasické hrianky alebo topinky, no existuje elegantnejší a ešte chutnejší spôsob – francúzsky toast.

Pain perdu – historický pokrm s pôvodom v stredoveku

Pain perdu, čo vo francúzštine znamená doslova „stratený chlieb“, má hlboké korene v histórii. Ľudia v minulosti veľmi dobre vedeli, ako dôležité je neplytvať potravinami. Keď im chlieb začal tvrdnúť, namočili ho do zmesi vajec a mlieka a následne opiekli na panvici. Takto vznikol výživný a chutný pokrm, ktorý bol jednoduchý, no výnimočne praktický.

Aj keď sa vám môže zdať, že ide len o obyčajný chlieb vo vajíčku, francúzsky spôsob jeho prípravy je o niečo rafinovanejší a výsledok oveľa lahodnejší.

Sladká verzia francúzskeho toastu: raňajky ako z parížskej kaviarne

Francúzsky toast je mimoriadne obľúbený v sladkej podobe. A niet sa čo čudovať – je rýchly na prípravu, výživný a dokonale uspokojí chuť na niečo sladké. Navyše je to ideálny spôsob, ako zužitkovať staré toastové pečivo či chlieb.

Čo budete potrebovať:

  • 3 vajcia

  • 1/2 lyžičky mletej škorice

  • štipku mletého muškátového orieška

  • trocha mlieka alebo smotany

  • pár kvapiek vanilkovej esencie (voliteľné)

  • starší toastový chlieb

  • maslo na opekanie

  • práškový cukor na posypanie

  • ovocie, javorový sirup alebo džem na podávanie

Postup:

V miske si dôkladne rozmiešajte vajcia, škoricu, muškátový oriešok, mlieko a prípadne aj vanilkovú arómu. Do tejto voňavej zmesi namočte plátky starého chleba tak, aby dobre nasiakli z oboch strán. Ak použijete tvrdší chlieb, nevadí – práve naopak, taký lepšie absorbuje vaječnú zmes.

Na panvici si rozohrejte kúsok masla a chlieb opekajte dozlatista z oboch strán. Ešte horúce kúsky potom môžete obaliť v práškovom cukre. Podávajte ich buď samotné, alebo s ovocím, šľahačkou, javorovým sirupom či domácim džemom. Zrazu budete mať na stole jedlo, ktoré vyzerá a chutí ako z luxusného hotelového raňajkového menu.

Slaná varianta: ideálny tip na rýchlu večeru alebo sýte raňajky

Nie každý má rád sladké jedlá, a to platí aj pri raňajkách. Ak dávate prednosť slaným chutiam, máme pre vás tip: vyskúšajte slanú verziu francúzskeho toastu, ktorá vás určite nesklame.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia

  • trochu mlieka alebo smotany

  • štipka soli a čierneho korenia

  • 2 plátky staršieho chleba

  • obľúbená nátierka (napr. bylinkové maslo, krémový syr, horčica…)

  • plátky šunky, syra alebo inej oblohy

  • maslo na opekanie

Ako na to:

Vajcia rozšľahajte s trochou mlieka, osoľte a okoreňte podľa chuti. Pripravte si dva plátky chleba, natrite ich nátierkou a obložte podľa preferencií – napríklad kvalitnou šunkou, syrom alebo zeleninou. Plátky spojte ako sendvič a celý ho poriadne namočte do vaječnej zmesi, z oboch strán.

Na panvici si opäť rozohrejte maslo a sendvič opečte dozlatista z oboch strán. Výsledok? Chrumkavý povrch, jemné vnútro a výdatné, chutné jedlo, ktoré zasýti a poteší.

Záver: Jedlo, ktoré je dôkazom, že netreba plytvať

Francúzsky toast – či už sladký, alebo slaný – je skvelým spôsobom, ako vdýchnuť druhý život pečivu, ktoré už stratilo svoju sviežosť. Tento recept kombinuje jednoduchosť s gurmánskym výsledkom a navyše vám pomôže ušetriť. Namiesto vyhadzovania pečiva stavte na overený trik starých mám – a možno sa práve francúzsky toast stane vašou obľúbenou voľbou na víkendové rána.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.