Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Francúzska pochúťka zo starého pečiva: Poznáte pain perdu, inak povedané francúzsky toast?

Francúzsky toast
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Francúzsky toast Foto: depositphotos.com
reklama:

Pečivo patrí medzi potraviny, ktoré síce chutia najlepšie čerstvé, no ich trvanlivosť býva krátka. Už po dvoch dňoch začne chlieb či rožky tvrdnúť a mnohí ľudia automaticky siahajú po koši. To je však veľká škoda. Aj staršie, nie plesnivé pečivo má v kuchyni svoje miesto a dá sa z neho vykúzliť naozaj chutný pokrm. Jedným z najlepších spôsobov, ako ho využiť, je tradičný francúzsky recept – pain perdu. U nás by sme to mohli nazvať francúzskym toastom alebo chlebom vo vajíčku na vyššej úrovni.

Staré pečivo nemusí byť odpad – naopak, je to základ pre lahodný pokrm

Určite to poznáte – z obchodu si domov donesiete viac pečiva, než reálne zvládnete zjesť včas. A potom riešite dilemu, čo s ním, keď už nie je také mäkké a chutné ako v deň kúpy. Samozrejme, ak je pečivo plesnivé, treba ho bez milosti vyhodiť. Ale ak je len suchšie či tvrdšie, stále má potenciál. Mnohí z nás ho využívajú na klasické hrianky alebo topinky, no existuje elegantnejší a ešte chutnejší spôsob – francúzsky toast.

Pain perdu – historický pokrm s pôvodom v stredoveku

Pain perdu, čo vo francúzštine znamená doslova „stratený chlieb“, má hlboké korene v histórii. Ľudia v minulosti veľmi dobre vedeli, ako dôležité je neplytvať potravinami. Keď im chlieb začal tvrdnúť, namočili ho do zmesi vajec a mlieka a následne opiekli na panvici. Takto vznikol výživný a chutný pokrm, ktorý bol jednoduchý, no výnimočne praktický.

Aj keď sa vám môže zdať, že ide len o obyčajný chlieb vo vajíčku, francúzsky spôsob jeho prípravy je o niečo rafinovanejší a výsledok oveľa lahodnejší.

Sladká verzia francúzskeho toastu: raňajky ako z parížskej kaviarne

Francúzsky toast je mimoriadne obľúbený v sladkej podobe. A niet sa čo čudovať – je rýchly na prípravu, výživný a dokonale uspokojí chuť na niečo sladké. Navyše je to ideálny spôsob, ako zužitkovať staré toastové pečivo či chlieb.

Čo budete potrebovať:

  • 3 vajcia

  • 1/2 lyžičky mletej škorice

  • štipku mletého muškátového orieška

  • trocha mlieka alebo smotany

  • pár kvapiek vanilkovej esencie (voliteľné)

  • starší toastový chlieb

  • maslo na opekanie

  • práškový cukor na posypanie

  • ovocie, javorový sirup alebo džem na podávanie

Postup:

V miske si dôkladne rozmiešajte vajcia, škoricu, muškátový oriešok, mlieko a prípadne aj vanilkovú arómu. Do tejto voňavej zmesi namočte plátky starého chleba tak, aby dobre nasiakli z oboch strán. Ak použijete tvrdší chlieb, nevadí – práve naopak, taký lepšie absorbuje vaječnú zmes.

Na panvici si rozohrejte kúsok masla a chlieb opekajte dozlatista z oboch strán. Ešte horúce kúsky potom môžete obaliť v práškovom cukre. Podávajte ich buď samotné, alebo s ovocím, šľahačkou, javorovým sirupom či domácim džemom. Zrazu budete mať na stole jedlo, ktoré vyzerá a chutí ako z luxusného hotelového raňajkového menu.

Slaná varianta: ideálny tip na rýchlu večeru alebo sýte raňajky

Nie každý má rád sladké jedlá, a to platí aj pri raňajkách. Ak dávate prednosť slaným chutiam, máme pre vás tip: vyskúšajte slanú verziu francúzskeho toastu, ktorá vás určite nesklame.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia

  • trochu mlieka alebo smotany

  • štipka soli a čierneho korenia

  • 2 plátky staršieho chleba

  • obľúbená nátierka (napr. bylinkové maslo, krémový syr, horčica…)

  • plátky šunky, syra alebo inej oblohy

  • maslo na opekanie

Ako na to:

Vajcia rozšľahajte s trochou mlieka, osoľte a okoreňte podľa chuti. Pripravte si dva plátky chleba, natrite ich nátierkou a obložte podľa preferencií – napríklad kvalitnou šunkou, syrom alebo zeleninou. Plátky spojte ako sendvič a celý ho poriadne namočte do vaječnej zmesi, z oboch strán.

Na panvici si opäť rozohrejte maslo a sendvič opečte dozlatista z oboch strán. Výsledok? Chrumkavý povrch, jemné vnútro a výdatné, chutné jedlo, ktoré zasýti a poteší.

Záver: Jedlo, ktoré je dôkazom, že netreba plytvať

Francúzsky toast – či už sladký, alebo slaný – je skvelým spôsobom, ako vdýchnuť druhý život pečivu, ktoré už stratilo svoju sviežosť. Tento recept kombinuje jednoduchosť s gurmánskym výsledkom a navyše vám pomôže ušetriť. Namiesto vyhadzovania pečiva stavte na overený trik starých mám – a možno sa práve francúzsky toast stane vašou obľúbenou voľbou na víkendové rána.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.