
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Francúzske zemiaky: chutný a lacný obed hotový raz-dva, ktorý nikdy neomrzí
Francúzske zemiaky: chutný a lacný obed hotový raz-dva, ktorý nikdy neomrzí

Francúzske zemiaky patria medzi jedlá, ktoré sú u Slovákov mimoriadne obľúbené, a niet sa čomu čudovať. Sú jednoduché, rýchle a zároveň finančne nenáročné. Zapečené zemiaky totiž vždy predstavovali ideálne riešenie, keď je potrebné rýchlo pripraviť sýty obed alebo večeru z dostupných surovín. Každá domácnosť má svoj tajný recept, ktorý prechádza z generácie na generáciu, pričom spoločné majú len jediné – základnú ingredienciu, ktorou sú práve zemiaky.
Ako vznikli francúzske zemiaky?
Aj keď sa v názve objavuje slovo „francúzske“, s pôvodným francúzskym receptom majú naše domáce francúzske zemiaky spoločnú naozaj iba túto plodinu. Originálne francúzske jedlo, ktoré je známe ako tartiflette, pochádza z horských oblastí francúzskych Álp, najmä zo Savojska. Pôvodne išlo o výdatné zimné jedlo, v ktorom hrali hlavnú úlohu zemiaky zapečené so slaninou, hustou smotanou, kvalitným syrom (ideálne vyzretý reblochon) a často aj trochou bieleho vína. Takéto zemiaky sa z Francúzska rýchlo rozšírili po celej Európe a neskôr do celého sveta, pričom každá krajina si ich prispôsobila podľa svojich chutí a dostupnosti surovín.
Slovenská verzia francúzskych zemiakov – ako ich poznáme my?
Slovenská verzia je v mnohom odlišná od svojho francúzskeho predchodcu. V našich domácnostiach do tohto jedla bežne pridávame uvarené vajcia, údené mäso či rôzne druhy salámy, prípadne aj cibuľu, pričom namiesto smotany sa zemiaky zalievajú vajíčkami alebo posýpajú syrom typu eidam či gouda.
Veľmi obľúbené je toto jedlo najmä vďaka svojej nenáročnosti. Môžete ho pripraviť s akýmikoľvek ingredienciami, ktoré práve nájdete v chladničke. Ak ste BOSORKA príchuť do jedálriáni alebo jednoducho nemáte po ruke mäso, môžete ho bez problémov vynechať. Výsledok bude aj tak výborný a sýty. Tradíciou sa stalo podávať francúzske zemiaky s kyslou uhorkou, červenou repou alebo nakladanými cibuľkami, ktoré perfektne doplnia chuť celého pokrmu.
Osvedčený recept na rýchle francúzske zemiaky, ktoré nikdy nesklamú
Ak neviete, čo rýchlo navariť, určite oceníte tento jednoduchý a rokmi overený recept na francúzske zemiaky, ktorý zvládne aj úplný začiatočník v kuchyni.
Ingrediencie:
-
8 stredne veľkých zemiakov
-
2 väčšie cibule
-
150 g údeného mäsa alebo ľubovoľnej salámy
-
150 g tvrdého syra typu eidam (alebo gouda)
-
2 vajcia
-
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy:
-
Príprava surovín:
Zemiaky a cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenšie plátky. Údené mäso (alebo salámu) pokrájajte na menšie kúsky či pásiky, syr si nastrúhajte nahrubo. -
Vrstvíme a dochutíme:
Zapekaciu misu alebo pekáč dôkladne vymažte maslom alebo olejom, vložte do nej nakrájané zemiaky a cibuľu, pridajte kúsky údeného mäsa a všetko dôkladne premiešajte. Zľahka osoľte, pridajte čierne korenie podľa chuti. -
Finálna úprava:
Dve vajíčka rozšľahajte vidličkou alebo metličkou a rovnomerne ich rozlejte po zemiakoch. Nakoniec všetko bohato posypte nastrúhaným syrom. -
Pečenie:
Vložte pekáč do rúry predhriatej na 180 °C a zapekajte približne 45 minút. Správne upečené francúzske zemiaky by mali byť na povrchu krásne zlatisté a chrumkavé.
Tip na záver:
Ak chcete výrazne urýchliť prípravu, môžete zemiaky vopred uvariť v šupke. Po vychladnutí ich jednoducho ošúpete, nakrájate a následné zapekanie tak skráti približne o polovicu. Získate tak chutný obed ešte rýchlejšie.
Ako zemiaky servírovať?
Najlepšie chutia čerstvo upečené, ešte horúce. Výbornou prílohou sú nakladané kyslé uhorky, domáca červená repa či nakladané cibulky. V niektorých rodinách sa k tomuto jedlu podáva aj čerstvý zeleninový šalát, ktorý dodá jedlu sviežosť a ľahkosť.
Francúzske zemiaky sú skvelou voľbou vždy a pre každého
Toto klasické jedlo, ktoré je nielen lacné, ale aj výdatné a veľmi chutné, má jednoducho svoje miesto v slovenskej kuchyni. Vďaka tomu, že recept je možné upraviť podľa osobných preferencií, sú francúzske zemiaky obľúbené medzi malými aj veľkými. Ak ste ich dlho nerobili, možno práve teraz nastal ten správny čas, aby ste si pripomenuli ich úžasnú chuť a jednoduchosť prípravy.