- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Francúzske zemiaky: Iba raz som ich skúsila takto vylepšiť a odvtedy sú bezkonkurenčné
Francúzske zemiaky: Iba raz som ich skúsila takto vylepšiť a odvtedy sú bezkonkurenčné
Francúzske zemiaky majú skutočne mnoho podôb. V každej rodine traduje nejaký iný recept. Ja osobne mám tento najradšej, pretože som v nich požila svoje obľúbené ingrediencie…
Tento recept považujem za zmodernizovaný. Spomínam si, keď v minulosti predo mňa položili na tanier francúzske zemiaky a vždy som si len priala aby to bol konečne taký, aký by som chcela, nielenže by ostatní neboli dobré, ale v každom variante mi niečo chýbalo.
Paradoxne moje túžby iné kuchárky nenaplnili, tak som musela vyrásť a splniť si tieto priania sama. Preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o tento recept, ktorý je pre mňa výnimočným. Po tom, ako som ho pripravila sa celá rodina zalizovala a uznali, že je fakt výborný. Vyskúšajte si ho však sami.
Budeme potrebovať:
- cca 15 ks zemiakov
- olivový olej
- šunková saláma
- údenú šunku
- 4-5 ks vajíčok
- 250 ml smotany na šľahanie (1 kelímok)
- 2-3 lyžičky soli
- syr / syry
Postup:
- Postup je veľmi jednoduchý. Do väčšieho hrnca vlejeme vodu a privádzame do varu. Medzitým si nakrájame zemiaky na plátky, podľa možnosti na rovnomerné. Po zovretí vody pridáme do nej zemiaky, posolíme ich, približne dvomi až tromi čajovými lyžičkami soli – ideálne podľa veľkosti hrnca. Pridáme do hrnca ešte štipku masla na zmäkčenie zemiakov. Medzitým privedieme v malom hrnci do varu vodu, v ktorej budeme variť vajíčka cca 6-7 minút.
- Pripravíme si plech, ktorý potrieme olivovým olejom. Po dovarení zemiakov ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a chvíľu necháme vychladnúť, pre ľahšiu manipuláciu s nimi. Keď už trošku vychladli, vyložíme si nimi plech (na spodnú časť som použila tie „škaredšie“ resp. rozpadnuté. Následne si nakrájame šunky a syry na malé kúsky, alebo kocky a túto vrstvu zemiakov nimi posypeme.
- Potom si olúpeme uvarené vajíčka a pomocou krájača na varené vajcia si z nich vytvoríme plátky. Plátky poukladáme na zemiaky so šunkou a syrom. Vajíček som použila preto toľko, pretože podľa mňa dodávajú francúzskym zemiakom svoje kúzlo a chcela som aby každý jeho kúsok obsahoval chutné vajíčka.
- Zakončíme to ďalšou vrstvou zemiakov, tie som nakoniec ešte trošku posolila, pretože pri varení tá soľ nevynikne. Potom podlejeme naskladané zemiačiky smotanopu na šľahanie, pokojne môžete použiť celý kelímok a na vrch môžete nasypať strúhaný syr, alebo ak ho práve nemáte k dispozícii ako ja, môžete použiť aj plátkový.
- Do vopred zahriatej rúry na 180 stupňov vložíme pečieme 25-30 minút, čo však samozrejme kontrolujeme. Podávame s čalamádou alebo so zaváraním uhorkami.