Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Francúzske zemiaky: Len raz som ich skúsila takto vylepšiť a odvtedy sú bezkonkurenčné

Francúzske zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Francúzske zemiaky: Len raz som ich skúsila takto vylepšiť a odvtedy sú bezkonkurenčné www.gettyimages.com
reklama:

Francúzske zemiaky majú skutočne mnoho podôb. V každej rodine traduje nejaký iný recept. Ja osobne mám tento najradšej, pretože som v nich požila svoje obľúbené ingrediencie…

Tento recept považujem za zmodernizovaný. Spomínam si, keď v minulosti predo mňa položili na tanier francúzske zemiaky a vždy som si len priala aby to bol konečne taký, aký by som chcela, nielenže by ostatní neboli dobré, ale v každom variante mi niečo chýbalo.

Paradoxne moje túžby iné kuchárky nenaplnili, tak som musela vyrásť a splniť si tieto priania sama. Preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o tento recept, ktorý je pre mňa výnimočným. Po tom, ako som ho pripravila sa celá rodina zalizovala a uznali, že je fakt výborný. Vyskúšajte si ho však sami.

Budeme potrebovať:

  • cca 15 ks zemiakov
  • olivový olej
  • šunková saláma
  • údenú šunku
  • 4-5 ks vajíčok
  • 250 ml smotany na šľahanie (1 kelímok)
  • 2-3 lyžičky soli
  • syr / syry

Postup:

  1. Postup je veľmi jednoduchý. Do väčšieho hrnca vlejeme vodu a privádzame do varu. Medzitým si nakrájame zemiaky na plátky, podľa možnosti na rovnomerné. Po zovretí vody pridáme do nej zemiaky, posolíme ich, približne dvomi až tromi čajovými lyžičkami soli – ideálne podľa veľkosti hrnca. Pridáme do hrnca ešte štipku masla na zmäkčenie zemiakov. Medzitým privedieme v malom hrnci do varu vodu, v ktorej budeme variť vajíčka cca 6-7 minút.
  2. Pripravíme si plech, ktorý potrieme olivovým olejom. Po dovarení zemiakov ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a chvíľu necháme vychladnúť, pre ľahšiu manipuláciu s nimi. Keď už trošku vychladli, vyložíme si nimi plech (na spodnú časť som použila tie „škaredšie“ resp. rozpadnuté. Následne si nakrájame šunky a syry na malé kúsky, alebo kocky a túto vrstvu zemiakov nimi posypeme.
  3. Potom si olúpeme uvarené vajíčka a pomocou krájača na varené vajcia si z nich vytvoríme plátky. Plátky poukladáme na zemiaky so šunkou a syrom. Vajíček som použila preto toľko, pretože podľa mňa dodávajú francúzskym zemiakom svoje kúzlo a chcela som aby každý jeho kúsok obsahoval chutné vajíčka.
  4. Zakončíme to ďalšou vrstvou zemiakov, tie som nakoniec ešte trošku posolila, pretože pri varení tá soľ nevynikne. Potom podlejeme naskladané zemiačiky smotanopu na šľahanie, pokojne môžete použiť celý kelímok a na vrch môžete nasypať strúhaný syr, alebo ak ho práve nemáte k dispozícii ako ja, môžete použiť aj plátkový.
  5. Do vopred zahriatej rúry na 180 stupňov vložíme pečieme 25-30 minút, čo však samozrejme kontrolujeme. Podávame s čalamádou alebo so zaváraním uhorkami.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.