Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Francúzske zemiaky podľa Pohlreicha: Na čo si dávať pozor, aby ste sa vyhli častým chybám

Francúzke zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Francúzke zemiaky Foto: depositphotos.com
reklama:

My Slováci, podobne ako naši susedia Česi, sme veľkí milovníci zemiakov. Či už ide o pučené, pečené, varené, hranolky alebo kašu, zemiaky sú pre nás nielen obľúbenou prílohou, ale často aj hlavným chodom. Medzi takéto jedlá patria aj francúzske zemiaky so šunkou, hráškom a vajcom rozmiešaným v mlieku. Hoci ich názov naznačuje, že pochádzajú z Francúzska, pravdepodobne to tak nie je, no u nás zdomácneli. Potom tu však máme aj skutočné francúzske zemiaky, ktoré u nás preslávil Zdeněk Pohlreich.

Chrumkavá delikatesa

Francúzske zemiaky podľa nášho najznámejšieho šéfkuchára neobsahujú mäso ani údeninu, ale sú naozaj výnimočné. Vo Francúzsku ich poznajú pod názvom Gratin de pommes de terre. Ako tento názov napovedá, ide o gratinované jedlo, ktorého povrch musí byť dokonale chrumkavý. Môžete ich podávať ako prílohu alebo ako hlavné jedlo.

Na rozdiel od tradičných slovenských francúzskych zemiakov sa tieto pripravujú zo surových zemiakov a obsahujú syr a smotanu. Už len táto kombinácia musí každému vyvolať chuť na niečo vynikajúce. Nachystajte si 1 kg zemiakov, 400 ml smotany na šľahanie, približne ½ kg tvrdého syra, ideálne ementálu, a 1 vajce. Ďalej budete potrebovať cesnak, pažítku, korenie, soľ, muškátový oriešok a maslo na vymazanie pekáča.

Jednoduchá príprava

Pekáč vymažte maslom a rozotretým cesnakom. Do väčšej misy nalejte smotanu, ochuťte ju soľou, korením, muškátovým orieškom a pridajte nastrúhaný syr. Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky a pridajte ich do misy so smotanou. Nakoniec pridajte vajce a všetko dobre premiešajte.

Zmes z misy preložte do pripraveného pekáča a pečte približne 40 minút pri teplote 140 °C. Aby sa na povrchu vytvorila chrumkavá krusta, na záver zvýšte teplotu na 200 °C a pečte ešte približne 10 minút, pokiaľ povrch nezozlatne.

A čo ďalej?

Zemiaky si môžete vylepšiť podľa vlastnej chuti. Môžete ich na tanieri posypať pažítkou alebo do zmesi pridať brokolicu, paradajky, šampiňóny, papriku či rôzne bylinky. Ak nie ste fanúšikom bezmäsitých jedál, môžete pridať šunku alebo slaninu. Namiesto ementálu môžete použiť akýkoľvek syr – skvelo sa hodí parmezán a môžete skúsiť aj nivu. Ak ste teda ešte nevyskúšali šéfkuchárove francúzske zemiaky, určite to napravte. Sú výborné aj za studena.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.