- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Francúzske zemiaky so smotanou a údeným mäsom
Francúzske zemiaky so smotanou a údeným mäsom
Francúzske zemiaky robí každá rodina inak..Tento recept ale určite ako inšpiráciu uvítajú ako ostrieľaní milovníci obľúbeného pokrmu, tak aj úplní začiatočníci: nedá sa na ňom nič pokaziť. A pritom si skvele pochutnáte. Tak sa do toho pustite!
Ingrediencie pre:
4 porcie
1/2 lyžičky mletej rasce
1/4 lyžičky korenia
1 lyžička soli
1 lyžica oleja
200 g tvrdého syra
200 ml smotany na varenie 12%
2 ks vajcia
300 g údeného mäsa
1 ks cibuľa
1 kg zemiakov
Najlepšie na francúzskych zemiakoch je, že do nich môžete pridať čokoľvek, na čo máte chuť – alebo čo je práve po ruke. Nemáte tvrdý syr na posyp? Použite mozzarellu. Chýba vám smotana na varenie? Nevadí! Skvele poslúži aj kyslá. A údené mäso ľahko nahradíte mäkkou salámou alebo pikantnou klobáskou.
Postup
01.
Zemiaky uvarte v osolenej vode do polomäkka, sceďte a nechajte vychladnúť. Potom ich olúpte a nakrájajte na kocky. Údené mäso alebo šunku nakrájajte na malé kocky a cibuľu na kolieska. Všetko zľahka premiešajte.
02.
Rúru zapnite na 200 °C. Vo veľkej mise rozšľahajte vajíčka a postupne do nich vmiešajte kysličku alebo smotanu na varenie. Do vajíčok pridajte korenie, ktorým chcete zemiaky ochutiť, dostane sa tak najľahšie do všetkých vrstiev pokrmu.
Tip: Čo sa týka smotany, vyskúšajte postupne sladkú aj kyslú, každá dá jedlu trochu iný nádych a oboje je vážne dobré!
03.
Zapekaciu misku vymažte trochou oleja alebo kúskom masla a vsypte do nej zemiaky premiešané s mäsom a cibuľkou. Zalejte pripravenú vaječno-smotanovou zmesou.
04.
Syr nastrúhajte nahrubo a pripravené zemiaky ním posypte. Zapekaciu misku vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 25 minút, až povrch zozlatne a vajíčka stuhnú. Podávajte so zeleninovým šalátom alebo kyslou uhorkou.
Zdroj: www.prozeny.cz