- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- French financiers: Vláčne francúzske koláčiky chutia skoro ako makrónky. Sú jednoduchšie a špecifickú vôňu im dodá hnedé maslo
French financiers: Vláčne francúzske koláčiky chutia skoro ako makrónky. Sú jednoduchšie a špecifickú vôňu im dodá hnedé maslo
Drobné pečivo zvané french financiers alebo skrátene financiers patrí k menej známym francúzskym druhom pečiva. Možno nie je také slávne ako populárne makrónky, z hľadiska chuti sa im ale určite vyrovná. Báječné spojenie masla a mandlí v chrumkavej kruste určite stojí za vyskúšanie.
Koláčiky ako zlaté tehličky
French financiers je vo Francúzsku obľúbené pečivo s pomerne dlhou históriou. Tieto rozkošné malé kúsky majú väčšinou podobu podlhovastých tehličiek (dokonca sú k dostaniu aj špeciálne formy na financiers, ktoré sa dajú kúpiť aj u nás), ktorým koláčiky zrejme vďačia za svoj názov. Hovorí sa totiž, že svojím tvarom mali pripomínať tehly zlata, odtiaľ práve pramení názov odkazujúci na financie. Na tvare sa ale dnes už aj tak nelipnú a mnohí pekári ich pečú napríklad aj vo formách na muffiny. Ostatne možno to aj s tým názvom bolo úplne inak.
Druhý príbeh totiž hovorí, že podobné malé koláčiky však oválneho tvaru vraj vymysleli mníšky rádu Navštívenia Panny Márie v 17. storočí. Podľa nich potom boli nazývané visitandines alebo vizitantky – práve tak sa totiž tomuto ženskému rehoľnému poriadku hovorilo. Zaujímavé je, že dodnes niektoré pekárne vo Francúzsku pečivo pod týmto názvom predávajú. Neskôr sa na financiers zabudlo, recept potom až v 19. storočí oživila jedna pekáreň v Paríži nachádzajúca sa blízko parížskej burzy a miestni finančníci si ich veľmi obľúbili, pretože sa bez problémov dali prenášať vo vrecku bez toho, aby sa poškodili, a ľahko dodali energiu počas náročného dňa.
Múčnik na jedno alebo dve sústa
Financiers sú ideálne malou chuťovkou, keď máte chuť naozaj na niečo sladké. Sú totiž akurát tak raz do úst a vzhľadom na to, aké sú sladké, je to pre mnohých ideálna veľkosť. Pokiaľ ide o ingrediencie, sú financiers veľmi podobné už spomínaným francúzskym príbuzným makrónkam. Aj ony sú krehké tak, že ich povrch pripomína vaječnú škrupinu. Od makroniek ich však odlišuje jedna ingrediencia, ktorá je však u financiers nesmierne dôležitá, a tou je tzv. hnedé maslo alebo beurre noisette, ktorému koláčiky vďačia za príjemnú orieškovú chuť. Oproti makrónkam sú hlavne menej zložité na prípravu a nevyžadujú tak technologicky náročné postupy.
Krehké citrónové financiers
Pokiaľ vám teda doma zostanú bielky a na makrónky si netrúfate, sú financiers ideálnym múčnikom, ktorý uspokojí vaše chute na sladké a krehké bielkové pečivo. Financiers sa robia buď obyčajné len mandľové, alebo sa zdobia orechmi, napríklad pistáciami, a niekedy aj ovocím podľa sezóny. Výborne sa na ne hodia hlavne jahody. Dochutiť sa môžu aj vanilkou, prípadne môžete vyskúšať aj sviežejší citrónový variant podľa originálneho francúzskeho receptu.
Ako na to?
Budete potrebovať: 100 g mandľovej múky alebo mletých mandlí (pre ešte výraznejšiu mandľovú chuť môžete mandľový prášok na plechu niekoľko minút opekať, aby trochu zhnedli), 100 g masla, 120 g cukru, 50 g hladkej múky, 3 bielky, 1 citrón a niekoľko plátkov mandlí.
Predhrejte rúru na 180 °C. V mise zmiešajte cukor, múku a mandľovú múku. Potom pridajte kôru a šťavu z citróna.
Maslo rozpúšťajte pri miernej teplote, kým nezačne hnednúť a farebne nepripomína svetlejší karamel. Priebežne premiešajte, aby sa maslo nepripálilo. Maslo by malo nakoniec krásne voňať po orieškoch. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
K zmesi múky a cukru prilejte rozpustené maslo a vmiešajte sneh z bielkov.
Malé formičky na financiers alebo madlenky či muffiny naplňte do dvoch tretín a pred vložením do rúry ich posypte plátkami mandlí. Vložte ich do predhriatej rúry a pečte asi 12 minút pri teplote 180 °C. Nechajte ich trochu vychladnúť, potom ich vyberte z formičiek a pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Nakoniec ich môžete posypať práškovým cukrom.
Wikipedia.org: Financier