 
    - Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Gazpacho – kráľovná studených polievok
Gazpacho – kráľovná studených polievok
 
          Keď teplomer ukazuje vysoké teploty, Španieli majú osvedčený trik, ako sa osviežiť – siahnu po tradičných studených polievkach. Medzi nimi má nezastupiteľné miesto gazpacho. Je ľahké, plné zeleniny, osviežujúce a pritom hotové za pár minút.
Pôvod a charakteristika
Gazpacho patrí medzi typické španielske jedlá, ktoré spájajú jednoduchosť s výraznou chuťou. Základ tvorí zrelá zelenina, olivový olej a kvapka vínneho octu, ktoré dohromady vytvoria sviežu polievku ideálnu do letných dní.
Recept na gazpacho
Ingrediencie
-  1 kg dozretých paradajok 
-  1 šalátová uhorka 
-  1 zelená paprika 
-  1 menšia cibuľa 
-  2 strúčiky cesnaku 
-  50 ml extra panenského olivového oleja 
-  2 PL vínneho octu 
-  soľ a čierne korenie podľa chuti 
-  studená voda podľa potreby 
Postup
-  Zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kúsky. 
-  Všetko vložte do mixéra spolu s olivovým olejom, vínnym octom, soľou a korením. 
-  Mixujte do hladkej konzistencie. Ak je polievka príliš hustá, pridajte trochu studenej vody. 
-  Podávajte dobre vychladené. Na ozdobu môžete použiť nadrobno nakrájanú zeleninu alebo chrumkavé krutóny. 
Tip: Gazpacho chutí najlepšie, keď sa nechá aspoň hodinu odpočívať v chladničke – chute sa krásne prepoja a polievka bude ešte osviežujúcejšia.

