Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Geniálne triky starých mám, ako zachrániť oschnutý syr: Vďaka nim zostane svieži a chutný

Syry patria k potravinám, ktoré majú krátku životnosť
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Syry patria k potravinám, ktoré majú krátku životnosť Foto: depositphotos.com
reklama:

Slováci patria medzi národy, ktoré majú syr naozaj radi. V mnohých domácnostiach sa preto nájde hneď niekoľko druhov naraz – od tvrdých syrov cez plátkové až po mäkké či plesňové. Niekedy sa však stane, že nestihneme všetko zjesť včas a syr začne osychať, stráca svoju vôňu, chuť aj pôvodnú jemnosť. Naše staré mamy si však vedeli rady a poznali jednoduché triky, vďaka ktorým dokázali suchý syr doslova oživiť.

Prečo syr tak rýchlo stráca čerstvosť?

Syr je lahodná potravina, no zároveň veľmi citlivá na skladovanie. Aj keď ho uchovávame v chladničke, jeho povrch sa po niekoľkých dňoch vysuší. Tvrdé syry sa lámu, mäkké zase strácajú pružnosť a môžu sa začať kaziť. Pritom často stačí len malý trik, aby vyzeral aj po čase, akoby sme ho práve doniesli z obchodu.

Trik č. 1: Mlieko alebo podmaslie dokáže zázraky

Jeden z najjednoduchších spôsobov, ako syr zmäkčiť, je ponoriť ho na pár minút do mlieka či podmaslia. Tekutina sa vpije do jeho štruktúry a syr získa späť svoju vláčnosť aj chuť. Tento postup sa hodí najmä pri tvrdších druhoch syra, ktoré radi vysychajú, napríklad eidam alebo gouda.

Trik č. 2: Ochranný film z masla

Ďalšia finta našich babičiek spočíva v tom, že povrch syra jemne potrieme maslom. Ten vytvorí prirodzenú ochrannú vrstvu, ktorá bráni vysychaniu. Syr tak zostane dlhšie vláčny a čerstvý.

Trik č. 3: Ako nastrúhať mäkký syr

Pri čerstvých syroch nastáva opačný problém – sú príliš mäkké a ťažko sa strúhajú. Aj tu poznali gazdinky šikovný spôsob: syr stačí vložiť na krátku chvíľu do mrazničky. Po vytiahnutí sa bude strúhať bez problémov, najmä ak si strúhadlo ešte jemne potriete olejom.

Pozor na plesne – nie každá je vítaná

Kvalitný syr nie je lacná záležitosť, preto je škoda, ak sa pokazí. Treba mať na pamäti, že niektoré plesne sú žiadané – napríklad pri syroch typu niva či roquefort. Ak sa však na čedare, eidame alebo parmezáne objaví biela či zelená pleseň, už to nie je v poriadku a syr by sme mali radšej vyhodiť.

Alkohol, pergamen aj fólia – triky proti plesniam

Naše staré mamy vedeli, ako syr uchovať dlhšie čerstvý. Jednou z možností je obaliť ho do obrúska namočeného vo whisky a vložiť do mikroténového vrecka. Ďalší trik je zabaliť ho do pergamenového papiera a potom ešte do potravinovej fólie. Takto zabalený syr má omnoho dlhšiu životnosť.

Štipka soli predĺži čerstvosť mliečnych výrobkov

Mliečne produkty, vrátane syra, vydržia dlhšie svieže, keď k nim pridáme trochu soli. Platí to nielen pri syroch, ale aj pri mlieku alebo smotane. Práve soľ pôsobí ako prirodzený konzervant a bráni rozmnožovaniu baktérií.

Syr čerstvý aj tri týždne

Ak syr dôkladne zabalíte do papiera na pečenie a uložíte do chladničky, môže zostať dobrý dokonca aj tri týždne. Vďaka tomuto postupu sa nemusíte báť, že by ste museli vyhodiť výrobok po dátume minimálnej trvanlivosti. Namiesto slepého spoliehania sa na obal sa riaďte skôr vlastnými zmyslami – syr by mal mať stále príjemnú vôňu, správnu konzistenciu a chuť.

Záver

Syry patria k najobľúbenejším potravinám, no ich krátka životnosť nás neraz pripraví o radosť. Našťastie, tradičné triky našich starých mám nám môžu ušetriť peniaze aj zbytočný odpad. Stačí mlieko, maslo, pergamen alebo aj trocha soli – a z oschnutého syra sa môže opäť stať chutná pochúťka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.