Goji
Plody goji alebo kustovnice čínskej sú veľkou apotékou v malom červenom obale. Ako veľmi poznáte jej účinky a prečo ju považovať za elixír mladosti? Existuje minimálne 15 dôvodov, prečo mať goji stále po ruke.
Goji je ďalšou superpotravinou, pretože jej účinky z nej robia supermana medzi rastlinami. Po stáročia neodmysliteľne patrí do tradičnej čínskej medicíny aj do ich kuchyne. Už ju nejaký čas poznáme ako prírodný antioxidant a zdroj vitamínov. Má výbornú chuť, niekde medzi hrozienkami a šípkami, čím sa rýchlo nominovala na zdravú alternatívu maškrtenia a obľúbenú súčasť kaší, čajov, smoothie, šalátov, dezertov, jogurtov a mnohých ďalších pokrmov.
GOJI ZABERÁ NA NEJEDEN ZDRAVOTNÝ PROBLÉM
Odporúča sa na posilnenie organizmu a je priamo elixírom mladosti s vysokým obsahom vitamínov B1, B2 a C aj vitamínu E. Obsahuje 18 aminokyselín, ktoré si naše telo samo nedokáže vyrobiť. Je jedným z najbohatších zdrojov zinku, železa, mangánu, medi a chrómu. Disponuje množstvom karotenoidov, ako je napr. zeaxantín a beta-karotén. A sú tu tiež proteoglykány, ktoré prispievajú k ochrane očnej sietnice, neurónov, ale aj k zníženiu bunkového stresu.
15 DÔVODOV, PREČO JESŤ GOJI
- Posilňuje obranyschopnosť organizmu a spomaľuje starnutie.
Podporuje správnu funkciu obličiek a pečene.
Má vplyv na lepšie trávenie a pomáha rýchlejšie spaľovať tuky.
Detoxikuje organizmus. Pomôže, keď to preženiete s alkoholom.
Znižuje krvný tlak a priaznivo pôsobí na tvorbu červených krviniek.
Má vplyv na zníženie hladiny cholesterolu.
Uľavuje pri astme.
Dobre pôsobí na zrak. Upokojuje unavené a podráždené oči.
Pôsobí podporne pri cukrovke.
Priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, eliminuje stres a bolesti hlavy.
Podporuje pamäť a mozgové kognitívne funkcie.
Posilňuje srdce a chráni cievny systém.
Pomáha zvládať náročné psychické aj fyzické situácie.
Pomáha rýchlejšej regenerácii svalov po športovom výkone.
Má anti-aging účinky. Udržuje pleť zdravú, pružnú a sviežu.
Skúste si urobiť z goji čaj. Ten sa pripravuje podobne ako šípkový: 2–3 čajové lyžičky sušených plodov zalejete 250 ml horúcej vody a ponecháte 3–5 minút lúhovať.
Ak máte radi čaje z byliniek, prihoďte k nim pár plodov goji. Obohatia čaj svojou farbou a dodajú mu ďalšie živiny.
Kustovnica čínska nemá žiadne vedľajšie účinky, a keď denne zjete 1–2 polievkové lyžice v rôznych pokrmoch alebo len tak, ako maškrtenie, vaše telo sa vám veľmi odvďačí.
Zdroj: www.zdravijakovasen.cz