Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Granátové jablko – skrytý poklad zimy

Granátové jablko – skrytý poklad zimy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Granátové jablko – skrytý poklad zimy Foto: depositphotos.com
reklama:

Na pultoch obchodov ho možno často prehliadnete – má tvrdú šupku a nenápadný tvar.

No stačí ho rozkrojiť a odhalí svoj skutočný pôvab. Pod hrubou škrupinou sa ukrývajú drobné, lesklé zrnká sýtej červenej farby, ktoré pôsobia ako malé drahokamy. Ich svieža, sladkokyslá chuť dokáže rozžiariť dezerty, šaláty aj mäsové jedlá.

Klenot z krajín slnka a mora

Granátové jablko patrí k ovociu, ktoré dozrieva v čase, keď sa dni skracujú a prichádza chlad. Zber plodov marhaníka granátového prebieha od septembra do februára, preto sa toto ovocie považuje za symbol zimy.

Pestuje sa v celom Stredomorí, v Ázii aj v Amerike, no najväčšiu slávu si získali iránske granátové jablká, známe svojou výnimočnou chuťou a arómou. Do našich obchodov sa však väčšinou dovážajú plody z Turecka alebo Španielska.

Za svoju dlhú cestu vďačí granátové jablko ostrovu Sokotra v Arabskom mori, odkiaľ sa rozšírilo cez Irán až do Európy. Na Blízkom východe má dodnes výnimočné postavenie – v Turecku sa z jeho šťavy vyrába tradičný nápoj, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou jesenného Istanbulu. V Egypte ho ponúkajú pouličné stánky a v Tunisku sa zrniečka podávajú s kvapkami ružovej vody ako lahodný dezert.

Ovocie legiend a mýtov

Len máloktoré ovocie má takú bohatú históriu ako granátové jablko. Práve podľa jeho semienok dostali meno české drahokamy pyropy, známe ako „české granáty“. Z rovnakého koreňa vzniklo aj slovo granát – nie len v zmysle kameňa, ale aj výbušnej zbrane. Aj anglické grenade má pôvod v latinskom granum, čo znamená zrno – teda zrniečko granátového jablka.

V starovekých kultúrach malo toto ovocie silnú symboliku. Gréci ho spájali s bohom podsvetia Hádem aj s bohyňou lásky Afroditou. Objavovalo sa v mýtoch ako ovocie nesmrteľnosti či jablko sváru, ktoré sa stalo príčinou trójskej vojny.

Neskôr ho prijalo aj kresťanstvo – stalo sa symbolom vzkriesenia Krista a večného života. Na obrazoch Panny Márie s dieťaťom ho možno vidieť ako znak čistoty a plodnosti. Počas renesancie sa objavovalo na mnohých maľbách a dodnes je vnímané ako znak hojnosti, života a obnovy.

Malé zrnká so silou superpotraviny

Na pohľad drobné, no účinkom obrovské. Granátové jablko patrí medzi najvýživnejšie druhy ovocia. Oproti červenému vínu či zelenému čaju obsahuje mnohonásobne viac antioxidantov, ktoré chránia bunky pred starnutím a zápalmi.

Jedno stredne veľké jablko pokryje až 40 % dennej dávky vitamínu C a spolu s vitamínom E posilňuje imunitu aj odolnosť voči infekciám. Pravidelná konzumácia alebo pitie čerstvej šťavy môže prispieť k prevencii srdcovocievnych ochorení, Alzheimerovej choroby či rakoviny.

Pomáha aj tráveniu, pôsobí priaznivo pri zápaloch čriev a má schopnosť zlepšovať pamäť i koncentráciu. Niet divu, že sa mu hovorí aj ovocie lásky – jeho prirodzené afrodiziakálne účinky boli známe už v staroveku. V kozmetike sa výťažky z granátového jablka používajú pre ich omladzujúce a spevňujúce účinky na pokožku.

Ako ho čistiť a kde ho využiť

Granátové jablko sa celé jesť nedá – treba sa najprv dostať k zrniečkam. Pri výbere siahnite po plodoch s hladkou, napnutou šupkou, bez prasklín či vyschnutých miest.

Zrnká z neho získate jednoduchým spôsobom: rozkrojte ho na polovicu, podržte nad miskou a jemne poklepávajte vareškou po šupke. Semienka vypadnú samy, prípadne ich môžete vydlabať lyžicou.

Tieto drobné rubíny sa hodia do šalátov, dezertov, aj ako doplnok k mäsu – výborne ladia s hydinou, hovädzinou či rybami. Dodajú jedlu sviežosť a jemný kyslastý tón.

Najčastejšie sa z granátového jablka lisuje šťava, pričom sa spracúva aj šupka, bohatá na antioxidanty. V krajinách Blízkeho východu, na Kaukaze či Balkáne, sa tento nápoj nazýva šerbet (alebo sharbat). Zo šťavy sa vyrába aj legendárny sirup grenadina, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou mnohých koktailov – napríklad obľúbeného tequila sunrise.

Záver

Granátové jablko je viac než len exotické ovocie – je to spojenie krásy, zdravia a histórie. Skvelo chutí, prospieva telu a vďaka svojim červeným zrniečkam pripomína, že aj uprostred zimy sa dá nájsť kúsok slnka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.