Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Grilovanie zvládne každý, no robíte to správne? Pravidlá, ktoré zaistia šťavnaté a chutné mäso

Správne ugrilované mäso má byť šťavnaté a mäkké
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Správne ugrilované mäso má byť šťavnaté a mäkké Foto: depositphotos.com
reklama:

Sezóna letného grilovania sa už naplno rozbieha a s ňou prichádzajú príjemné chvíle na záhradách, terasách či chalupách. Aby ste však z každého grilovania vyťažili maximum, musíte sa vyvarovať najčastejších chýb. Prinášame vám kompletný návod, ako dosiahnuť perfektne ugrilované mäso plné šťavy, vône a výnimočnej chuti.

S príchodom teplých dní sa mnohí z nás už nevedia dočkať, kedy opäť vytiahneme grily a užijeme si spoločnosť rodiny či priateľov pri dobrom jedle. Grilované pochúťky majú svoju typickú arómu, ktorú len ťažko nahradíte iným spôsobom prípravy. Napriek tomu, že samotný princíp grilovania vyzerá jednoducho, existuje niekoľko pravidiel, ktoré sa oplatí dodržiavať, aby ste predišli častým chybám, ktoré môžu výsledok celkom pokaziť.

Výber mäsa nepodceňujte

Pri nákupe mäsa na grilovanie platí pravidlo, že kvalitné ingrediencie sú základom úspechu. Na gril sa hodí takmer každý druh mäsa – bravčové, hovädzie, hydina, ale aj ryby. Avšak rozhodujúca je kvalita a čerstvosť. Ak máte možnosť, vyhnite sa vákuovo balenému mäsu zo supermarketov. Lepšou voľbou je mäso od overeného mäsiara, ktorý vám môže poradiť, ktoré kúsky sú najvhodnejšie na gril a zároveň vám poskytne informácie o pôvode mäsa.

Ideálne je zvoliť čerstvé mäso, ktoré mäsiar pred vami naporcuje. Výborné sú mäsitejšie kúsky s jemnými tukovými vrstvami, pretože tuk zabezpečí, že mäso ostane krehké a šťavnaté. Navyše práve tuk dodáva pokrmom neodolateľnú vôňu a intenzívnejšiu chuť.

Nezabúdajte ani na farbu mäsa – svetloružové až červené odtiene naznačujú čerstvosť. Príliš tmavá farba môže byť signálom, že ide o staršie mäso, ktoré po ugrilovaní nebude dostatočne mäkké ani chutné.

Nikdy nedávajte na gril studené mäso

Jednou z najčastejších chýb pri grilovaní je príprava mäsa priamo z chladničky. Ak mäso vložíte studené rovno na rozpálený gril, utrpí teplotný šok, v dôsledku čoho môže byť vo finále tuhé, gumové a suché. Preto je ideálne, ak mäso vyberiete aspoň hodinu pred grilovaním a necháte ho voľne odpočívať pri izbovej teplote.

Pri rozmrazovaní platí ešte prísnejšie pravidlo – nikdy nepoužívajte mikrovlnku! Ak bolo mäso zamrazené, vytiahnite ho z mrazničky minimálne 12 hodín vopred a rozmrazujte ho pozvoľna v chladničke alebo pri izbovej teplote.

Soľte mäso až po grilovaní!

Veľkým omylom je predčasné solenie mäsa. Soľ spôsobuje, že mäso pustí šťavu ešte skôr, ako ho položíte na gril. Povrch mäsa tak bude mokrý a nikdy nevznikne dokonalá, chrumkavá karamelová kôrka, po ktorej každý gurmán túži. Mäso tesne pred grilovaním iba osušte papierovou utierkou a na záver ho dochuťte soľou, prípadne korením až po upečení, aby ostalo krásne šťavnaté a s príjemne chrumkavou kôrkou.

Gril vždy dôkladne rozpáľte

Správna teplota grilu je absolútne zásadná. Ak je rošt málo rozpálený, mäso sa nezačne rýchlo „zatvárať“ a všetka šťava z neho vytečie, čím vznikne suchý a menej chutný pokrm. Rozžeravený gril zabezpečí, že povrch mäsa sa okamžite zatiahne a jeho šťavy zostanú pekne uzamknuté vo vnútri. Až potom, čo mäso položíte na prudko rozpálený rošt, môžete po chvíli intenzitu ohňa postupne znižovať. Tým zaistíte, že mäso bude vo vnútri rovnomerne prepečené, no stále mäkké a šťavnaté.

Vyberajte správne palivo podľa typu grilovania

Ak plánujete grilovačku, ktorá bude trvať niekoľko hodín, vhodné sú brikety z tvrdého dreva. Tie udržujú stálu a vysokú teplotu výrazne dlhšie než klasické drevené uhlie. Naopak, ak máte v pláne rýchle grilovanie pre menšiu spoločnosť, bohato postačí drevené uhlie, ktoré sa rozpáli veľmi rýchlo a udrží dostatočne vysokú teplotu na kratšiu dobu.

Ideálne teploty pre grilovanie mäsa

Pri takzvanom priamom grilovaní, kedy sa mäso griluje priamo nad žeravým uhlím alebo ohňom, je optimálna teplota približne 200 až 230 °C. Pokiaľ však používate nepriame grilovanie – mäso sa nachádza vedľa zdroja tepla – postačí nižšia teplota okolo 170 °C. Táto metóda je ideálna pre väčšie kúsky mäsa alebo hydinu, ktoré sa pečú pomaly, rovnomerne a zostanú vo vnútri šťavnaté.

Nezabúdajte na bezpečnú vnútornú teplotu. Na to, aby ste mali istotu, že je mäso bezpečné na konzumáciu a neobsahuje škodlivé baktérie, jeho vnútorná teplota musí byť minimálne 54 °C.

Ak dodržíte tieto jednoduché rady, vaše grilovanie bude vždy perfektné a hostia sa k vám budú radi vracať na ďalšiu chutnú porciu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.