- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Griltriky pre vášnivých grilmajstrov
Griltriky pre vášnivých grilmajstrov
BRATISLAVA 27. júna 2016 (MR/PR) – Slnkom prežiarené dni doslova lákajú užiť si chvíle oddychu s rodinou či priateľmi v prírode pri výbornom jedle z grilu. Aby sme si menu pripravili jednoducho, ale s výnimočnou chuťou, Palma má pre vášnivých grilmajstrov pár skvelých tipov a trikov. Stačí, ak do prípravy zapojíme chutných pomocníkov – výberové repkové oleje Raciol s bylinkami.
Šťavnaté a chrumkavé mäso
- Na grilovanie je chutnejšie čerstvé mäso ako mrazené. Mäso vyberieme z chladničky asi tri hodiny pred grilovaním a necháme v izbovej teplote.
- Pri príprave marinády platí, že menej je zvyčajne viac. Ak za základ zvolíme repkový olej Raciol s bylinkami, ktorý si zachová svoje vlastnosti aj pri vysokých teplotách, stačí marinádu dochutiť korením len jemne, aby sme nepotlačili vlastnú chuť grilovaného mäsa.
- Tmavšie druhy mäsa marinujeme aj 24 hodín, na hydinu stačia 3 hodinky – vynikajúco ju ochutí Raciol s citrónom a bazalkou.
- Predtým, ako mäso dáme na rošt, marinádu jemne zotrieme, aby nestekala na rozpálené uhlíky a mäso nepriháralo.
- Soľ vyťahuje z mäsa vodu, preto solíme až krásne grilovanú porciu na tanieri.
Krehká zeleninka z grilu
- Na grilovanie vyberáme kvalitnú čerstvú zeleninu. Pred grilovaním ju utrieme vlhkým papierovým obrúskom.
- Zeleninu môžeme grilovať v celku – napríklad menšie papriky, paradajky, hríby, špargľu. Väčšie druhy nakrájame na rovnaké kúsky, aby sa prepiekli za rovnaký čas – farebné papriky, mrkva, cuketa, baklažán, cibuľa (chutnejšia je červená), kukurica.
- Zeleninu pred grilovaním pokvapkáme repkovým olejom Raciol s paradajkami, cesnakom a bazalkou. Soľou a korením ochutíme až grilovanú zeleninu.
- Cesnak grilujeme tak, že hlavičku prekrojíme na polovicu a prerezanou časťou položíme na gril. Výnimočnú chuť mu dodá pár kvapiek oleja Raciol s chilli, paradajkami a bazalkou. Grilovaný cesnak môžeme rozotrieť na chlieb alebo opekanú bagetu.
- Obľúbené druhy grilovanej zeleniny môžeme nakrájať do misy, osoliť, okoreniť a pokvapkať repkovým olejom Raciol s bylinkami a gurmánsky šalát je hotový!
Ovocie – sladká grilovaná bodka
- Na grilovanie je najlepšie ovocie s pevnou dužinou ako majú broskyňa, nektarinka, jablko, hruška, ale aj svieže kolieska ananásu.
- Ovocie grilujeme na alumíniovej tácke, ktorú sme jemne potreli repkovým olejom Raciol s bylinkami.
- Rôzne druhy ovocia nakrájame na rovnaké kúsky a rozložíme na tácku, kocky môžeme napichnúť na grilovacie ihly.
- Kolieska ananásu natrieme medom a pokvapkáme olejom Raciol s citrónom a bazalkou. Plátky grilujeme 3 minúty z oboch strán.
- Môžeme tiež vyskúšať sladký balíček – ovocie s pár kvapkami repkového oleja Raciol s citrónom a bazalkou, štipkou škorice a medu grilujeme v balíčku z hliníkovej fólie.