Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Guláš 6-krát inak: Ako uvariť krčmársky, námornícky alebo pikantný? Je to jednoduché

Guláš sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Guláš sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi Foto: depositphotos.com
reklama:

Guláš vie mať mnoho podôb: od klasického „krčmárskeho“, ktorý dobre poznáme z výletov do krčiem a reštaurácií, cez pikantný či pivný, až po znojemský a dokonca i takzvaný „námornícky“. Ak máte chuť na poctivé mäso v lahodnej omáčke s výraznou cibuľovou príchuťou, určite stojí za to rozšíriť si repertoár a vyskúšať aj menej tradičné verzie. Hoci sa hovorí, že ten pravý guláš potrebuje len cibuľu, mäso, soľ, korenie a trochu času, v skutočnosti existuje množstvo rôznych receptúr, vďaka ktorým sa z neho stáva neobyčajne pestré jedlo.

Klasický krčmársky guláš
Tento druh guláša sa zvyčajne považuje za základný a najznámejší variant. Pripravuje sa najmä z hovädzieho mäsa, často z glejovky, ktorú treba dostatočne dusiť, aby zmäkla. Okrem kvalitného mäsa a veľkého množstva cibule sa do krčmárskeho guláša často pridáva mletá červená paprika, čierne korenie, soľ a prípadne trochu rasce. Správne uvarený „krčmársky“ sa rozplýva na jazyku a chutí vynikajúco s domácimi knedľami. Nie je to žiadna rýchlovka – vyžaduje si trpezlivosť a pomalé varenie, čo mu však dodáva jeho legendárnu chuť.

Ak sa chcete inšpirovať presným postupom, existuje krátke a výstižné video od skúseného kuchára, ktorý predvádza, ako tento klasický guláš uvariť krok za krokom, bez zbytočných „omáčok“ okolo. Vďaka tomu si ho môžete ľahko pripraviť aj doma, pričom zostanete verní tradičnému spôsobu.

Zverinový guláš – netradičná lahôdka
Pre milovníkov diviny je zverinový guláš skutočným skvostom. Mäso zo srnca, diviaka či daniela je síce chuťovo iné a niektorým ľuďom môže pripadať aj výraznejšie vo vôni, no práve to mu dodáva nezameniteľný charakter. Dôležité je dôkladne očistiť každý kúsok mäsa od blán a prípadného nadbytočného tuku. Navyše môžete pridať koreniny, ktoré sa k divine hodia, napríklad drvený jalovec či borievky. Vďaka nim nadobudne guláš ešte prenikavejšiu arómu a ľahko pikantný nádych.

Pivný guláš – pocta pivu a pomalému vareniu
Pokiaľ máte radi kombináciu mäsa a piva, pivný guláš je ako stvorený pre vás. V princípe ide o podobný recept ako pri tom klasickom, avšak časť tekutiny sa nahrádza pivom, ktorým mäso počas dusenia podlievame. Niektorí kuchári dokonca radi kombinujú svetlé a tmavé pivá, aby docielili jedinečnú arómu a chuť. Táto úprava nie je až tak vzdialená od írskych spôsobov prípravy hovädzieho ragú, v ktorom sa zasa často využíva čierne pivo, spolu s mrkvou, zemiakmi, cibuľou, cesnakom a tymianom.

Pikantný guláš – pre tých, čo majú radi štipľavé
Ak obľubujete ostrejšie chute, stavte na pikantný guláš. Svoju pálivosť získa nielen vďaka chilli papričkám, ale aj vďaka podlievaniu rajčinovou šťavou. Pri jej používaní je však potrebné dávať pozor, aby sa nepripálila – mierne prichytenie ešte vie jedlu pridať na intenzite, no ak by sa čokoľvek pripálilo priveľmi, guláš by dostal nepríjemne horkastú príchuť.

Znojemský guláš – kyslé uhorky prekvapia
Znojemský guláš sa vyznačuje pridaním nakrájaných kyslých uhoriek, a to buď na menšie kocky, alebo na rezančeky. Mnohým to môže pripadať ako zvláštny nápad, no prekvapivo sa kyslastá chuť uhoriek s jemne šťavnatou omáčkou výborne dopĺňa. Je to vynikajúca voľba, ak chcete svoj jedálniček obohatiť o niečo neobvyklé, no stále veľmi chutné. Navyše, znojemský variant je výborný v kombinácii so zemiakmi či knedľami.

Námornícky guláš – inšpirácia z iných kútov kuchyne
Na rozdiel od známejších verzií guláša je námornícky menej frekventovaný, no rozhodne stojí za zmienku. V zásade ide o tradičný postup dusenia mäsa s cibuľou a koreninami, doplnený o rôzne druhy zeleniny. Keď je mäso mäkké, pridajú sa dve deci červeného vína, ktoré omáčku krásne zafarbí, zjemní a zvýrazní jej chuť. Vzhľadom na výraznejšiu chuť je námornícky guláš ideálny s čerstvým domácim chlebom, aj keď ho môžete podávať aj s knedľou či malými zemiakovými plackami.

Ako vidno, dobrý guláš zďaleka nie je len jeden. Ak budete mať nabudúce chuť vyskúšať niečo nové, môžete siahnuť po jednom zo spomenutých receptov – alebo sa pustiť rovno do experimentov a pridať doň trebárs ďumbier, stonkový zeler či iné ingrediencie, ktoré vás oslovia. Podstatné je iba to, aby ste dodržali základné princípy pomalého varenia s dostatkom cibule, kvalitného mäsa a jemného ochucovania podľa chuti.

Nech už sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z týchto variantov, guláš by sa mal variť pomaly a dôkladne – práve to robí z tohto jedla pravú delikatesu, ktorú milujú ľudia v rôznych kútoch sveta.

Dobrú chuť a veľa zábavy pri objavovaní všetkých možných gulášových variácií!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.