- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hit internetu: Chlieb bez miesenia, ktorého prípravu by zvládlo aj batoľa
Hit internetu: Chlieb bez miesenia, ktorého prípravu by zvládlo aj batoľa
Domáci chlieb je najlepší. Pokiaľ nie ste dvakrát trpezliví, môžete oceniť rýchly recept na voňavý bochník, ktorý vykúzlite bez kysnutia.
Chlieb je základ! Pokiaľ vám došlo pečivo alebo sa nechcete spoliehať na „gumové zvyšky“ z obchodu, môžete si upiecť svoj bochník. Dnes vám prinášame recept na chlieb, ktorý je jednoduchý, rýchly a zvládne ho aj úplný pekársky začiatočník. Doporučujeme cesto vytvoriť večer, aby mohlo kysnúť celú noc. A ráno si potom môžete dopiecť svoj peceň v rúre. Prevonia vám celý byt a zdvihne náladu. Poznáte niečo lepšie na raňajky ako plátok chrumkavého chleba?
V príspevku The New York Times sa naučíte pripravovať domáci chlieb bez námahy. Viac na kanále YouTube.
Chlieb bez miesenia
Pripravte si veľkú misu, v ktorej spracujete všetky dôležité suroviny. Máte? Potom už len stačí do nádoby prihadzovať všetko potrebné: 3 hrnčeky bielej múky, 1 a ¼ sušeného droždia, 1 a ¼ lyžičky soli a 1 a ½ šálky vody. Všetky ingrediencie zľahka premiešajte rukou, aby vzniklo jedno kompaktnejšie cesto. Potom miestu odstavte na teplé miesto a nechajte ju tam odpočívať dlhých 12 hodín.
Príprava „bochníka“
Cesto vyberte z misy, roztiahnite prsty na placku a potom zložte ako balíček. Obráťte ho rubovou stranou nahor a mal by vám vzniknúť pekný úhľadný bochník. Poprášte ho múkou z oboch strán a dajte do liatinového hrnca a uzavrite pokrievkou. Nádobu vložte do rúry a pečte na 260 °C zhruba pol hodiny. Potom pokrievku odstráňte a chleba dopečte ďalších 15 minút, aby mal chrumkavú kôrku.
Radosť, ktorá vonia a chutí
Upečený chleba nekrájajte horúci! Mohol by sa vám „zadrhnúť“ a po radosti by potom nebola ani pamiatka. Počkajte teda, až vychladne, a potom ho naporcujte veľkým vrúbkovaným nožom, ktorý naruší striedku a nakrája úhľadné krajce. Bochník uchovávajte zabalený v textilnej utierke a igelitovom sáčku. V chlebníku vám vydrží mäkký dlhšiu dobu.
Zdroje: https://cooking.nytimes.com, https://recepty.cuketka.cz, www.ireceptar.cz