Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hit reštaurácií aj jedální: Hamburská bravčová kýta s omáčkou. Chuť ako z čias našich babičiek

reklama:

Hamburská bravčová kýta patrí medzi legendy klasickej česko-slovenskej kuchyne. Svojou nezameniteľnou chuťou, výraznou omáčkou a poctivým mäsom si získala srdcia stravníkov už počas prvej republiky. Kedysi bola hviezdou luxusných reštaurácií a hotelových kuchýň, neskôr si našla cestu aj do školských jedální a bežných domácností. A niet sa čomu čudovať – v tejto úprave je bravčové mäso neuveriteľne šťavnaté a omáčka tak lahodná, že sa po nej doslova zapráši.

Pochúťka, ktorá má históriu

Mnohí si myslia, že hamburská kýta vznikla až počas socializmu, keď sa z kuchyne vytrácali drahé suroviny a varilo sa „z toho, čo bolo“. Pravda je však iná. Tento recept má korene omnoho hlbšie – poznali ho už gazdinky a kuchári v období prvej republiky. Napriek tomu je pravdou, že najväčšiu popularitu získala práve v 70. a 80. rokoch minulého storočia, keď sa stala neodmysliteľnou súčasťou jedálnych lístkov v podnikových aj školských jedálňach.

V tej dobe sa dokonca objavila aj v oficiálnych „normách prípravy jedál“, ktoré určovali presné množstvá a postupy pre hromadné varenie. Recept sa však časom menil – niekedy len drobne, inokedy až radikálne. Napriek tomu sa pôvodná verzia zachovala a oplatí sa ju vyskúšať aj dnes.

Názov, ktorý mýli

Hoci by názov napovedal, že ide o jedlo pochádzajúce z nemeckého Hamburgu, v skutočnosti s týmto mestom nemá vôbec nič spoločné. Podobne ako „španielsky vtáčik“, ktorý tiež nie je ani španielsky, ani vtáčik.

Recepty na hamburskú kýtu sa objavovali už v kuchárkach medzivojnového obdobia. Spomína ju aj známy hoteliér a kuchár Karel Šroubek, ktorý prevádzkoval prestížne pražské podniky. O jej presnom pôvode sa vedú spory, no niektorí historici gastronómie sa domnievajú, že vznikla ako lacnejšia alternatíva k sviečkovej na smotane. Obe jedlá totiž spája smotanová omáčka s koreňovou zeleninou a podobný spôsob tepelnej úpravy mäsa.

Pôvodný recept na hamburskú bravčovú kýtu

Ak si chcete túto retro klasiku dopriať v autentickej podobe, pripravte si:

  • 1,2 kg bravčovej kýty (bez kosti)

  • 150 g kyslých uhoriek – pozdĺžne prekrojených

  • 150 g šunky – nakrájanej na hrubšie hranolky

  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Mäso dôkladne umyte, osušte a pozdĺž vlákien doň urobte niekoľko zárezov. Do každého vložte kúsok uhorky a šunky. Takto naplnené mäso zviažte kuchynskou niťou, aby sa počas varenia nerozpadlo, a osoľte ho aj okoreňte.

Základ pre dokonalú omáčku

Na tuku spočíva celé kúzlo tejto kuchyne. Do väčšieho hrnca dajte lyžicu bravčovej masti a pridajte 50 g nakrájanej slaniny. Keď sa slanina rozvonia, pridajte koreňovú zeleninu:

  • 70 g mrkvy,

  • 70 g petržlenu,

  • 50 g zeleru

  • a 50 g cibule.

Všetko spolu restujte približne 10 minút, kým zelenina nezíska zlatistý odtieň. Potom ju odhrňte na bok hrnca a vložte mäso, ktoré z každej strany opečte, aby sa zatiahlo.

Do hrnca pridajte dva plátky olúpaného citróna, 50 ml octu, 2 bobkové listy, 6 guľôčok nového korenia, pár guľôčok čierneho korenia a lyžičku sušeného tymianu. Zalejte pol litrom vriacej vody, prikryte pokrievkou a duste na miernom plameni približne 2 hodiny. V polovici varenia mäso otočte, aby sa rovnomerne prepieklo.

Ako pripraviť dokonalú zápražku

Kým sa mäso dovára, pripravte si jednoduchú zápražku. Na panvici rozohrejte lyžicu masti a prisypte 4 lyžice hladkej múky. Restujte asi dve minúty, kým múka nezíska jemne orieškový nádych, potom nechajte vychladnúť.

Z hrnca vyberte hotové mäso a do vývaru nalejte ďalších 400 ml horúcej vody. Pridajte zápražku, premiešajte a varte ešte aspoň 30 minút, aby sa chuť omáčky prepojila a stratila surovosť múky. Nakoniec do nej vlejte 200 ml smotany na šľahanie. Omáčku prepasírujte cez sitko, ochutnajte a prípadne dochuťte – ak je príliš kyslá, pomôže lyžička cukru.

Servírovanie ako z reštaurácie

Mäso nakrájajte naprieč vláknam – teda opačne, než ste vkladali šunku a uhorky. Na tanier položte plátky karlovarského alebo houskového knedlíka, pridajte šťavnaté kúsky mäsa a celé to prelejte horúcou smotanovou omáčkou.

Chuť je bohatá, vyvážená a nostalgicky pripomína časy, keď sa varilo pomaly, poctivo a z kvalitných surovín. Tento pokrm právom patrí medzi najlepšie jedlá tradičnej kuchyne – je dôkazom, že niekedy sa oplatí vrátiť ku koreňom.

Tip redakcie

Ak chcete jedlo posunúť na ešte vyššiu úroveň, skúste pridať pár kvapiek citrónovej šťavy až do hotovej omáčky – zvýrazní jej sviežosť. A namiesto klasickej šunky použite domácu údenú krkovičku – dodá pokrmu jemný dymový podtón, ktorý si zamilujete.

Dobrú chuť!
Hamburská bravčová kýta je dôkazom, že klasika nikdy nevyjde z módy – len ju treba pripraviť s trpezlivosťou, úctou k tradícii a chuťou vychutnať si každý sústo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.