Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hit reštaurácií aj jedální: Hamburské bravčové stehno s omáčkou. Chuť ako z čias našich babičiek

Hamburské bravčové stehno
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hamburské bravčové stehno Foto: depositphotos.com
reklama:

Hamburské bravčové stehno patrí medzi legendárne jedlá tradičnej česko-slovenskej kuchyne. Poctivé mäso, smotanová omáčka a vôňa koreňovej zeleniny – to je kombinácia, ktorá dokáže okamžite prebudiť spomienky na detstvo. Tento pokrm sa tešil obľube už počas prvej republiky a svoj status si udržal až dodnes. Kým kedysi ho pripravovali v luxusných reštauráciách, neskôr sa stal obľúbeným jedlom školských jedální i domácich kuchýň.

Nie je to len obyčajný obed – je to pripomienka čias, keď sa varilo poctivo, pomaly a s úctou k surovinám.

Tradičný recept, ktorý prežil desaťročia

Mnoho ľudí si dodnes myslí, že hamburské bravčové stehno vzniklo až počas socializmu, keď sa kuchári museli obracať s tým, čo bolo dostupné. Pravda je však iná – tento recept existoval omnoho skôr. Už počas prvej republiky ho poznali skúsení kuchári aj gazdinky. Svoj zlatý vek však zažil v 70. a 80. rokoch, keď nechýbal v žiadnej jedálni a stal sa symbolom „poctivej omáčky s knedľou“.

V tom období sa dokonca dostal do oficiálnych noriem hromadného stravovania, ktoré presne určovali, ako sa má pripravovať. Recept sa v nasledujúcich rokoch síce menil – niektorí ho zjednodušili, iní pridali vlastné vylepšenia –, no podstata zostala rovnaká: výborné mäso a omáčka, ktorá vás prinúti vytierať tanier do poslednej kvapky.

Názov, ktorý mýli

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že ide o jedlo pochádzajúce z nemeckého Hamburgu. Pravda je však taká, že s týmto mestom nemá nič spoločné – podobne ako „španielsky vtáčik“, ktorý nemá nič spoločné so Španielskom ani s vtákmi.

Recepty na hamburské bravčové stehno sa objavovali už v kuchárskych knihách medzivojnového obdobia. Spomína ho napríklad známy hoteliér a kuchár Karel Šroubek, ktorý pôsobil v Prahe. Nie je úplne jasné, ako toto jedlo vzniklo, no odborníci na gastronómiu sa zhodujú, že mohlo ísť o lacnejšiu alternatívu k sviečkovej na smotane – obe jedlá totiž spája smotanová omáčka a koreňová zelenina, len namiesto hovädzieho sa tu používa bravčové mäso.

Ako pripraviť hamburské bravčové stehno podľa pôvodného receptu

Ak si chcete dopriať túto klasiku tak, ako ju poznali naše babičky, pripravte si:

  • 1,2 kg bravčového stehna (bez kosti)

  • 150 g kyslých uhoriek, pozdĺžne rozkrojených

  • 150 g šunky, nakrájanej na hrubšie pásiky

  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Mäso dôkladne umyte, osušte a pozdĺž vlákien doň urobte niekoľko zárezov. Do každého vložte kúsok šunky a uhorky. Takto pripravené mäso zviažte kuchynskou niťou, aby si udržalo tvar, a osoľte i okoreňte.

Základ pre lahodnú omáčku

Do väčšieho hrnca dajte lyžicu bravčovej masti a pridajte 50 g nakrájanej slaniny. Keď sa začne rozvoniavať, vložte:

  • 70 g mrkvy,

  • 70 g petržlenu,

  • 50 g zeleru

  • a 50 g cibule.

Zeleninu restujte asi 10 minút, kým nezíska zlatistý nádych. Potom ju odhrňte na bok hrnca a vložte mäso, ktoré opečte zo všetkých strán.

Do hrnca pridajte 2 plátky olúpaného citróna, 50 ml octu, 2 bobkové listy, 6 guľôčok nového korenia, pár guľôčok čierneho korenia a lyžičku sušeného tymianu. Zalejte 0,5 litra vriacej vody, prikryte a duste približne 2 hodiny. V polovici varenia mäso otočte, aby sa rovnomerne prepieklo.

Dokonalá zápražka

Kým sa mäso dusí, pripravte si zápražku. Na panvici rozohrejte lyžicu masti a prisypte 4 lyžice hladkej múky. Restujte asi dve minúty, kým múka nezačne voňať a jemne zhnedne. Potom ju nechajte vychladnúť.

Keď je mäso hotové, vyberte ho z hrnca, pridajte 400 ml horúcej vody a vmiešajte zápražku. Omáčku nechajte variť ešte aspoň 30 minút, aby zhustla a prepojili sa chute. Nakoniec do nej vlejte 200 ml smotany na šľahanie, premiešajte a prepasírujte cez sitko. Ak je omáčka príliš kyslá, dochuťte ju lyžičkou cukru alebo štipkou soli.

Servírovanie ako z najlepšej reštaurácie

Mäso nakrájajte naprieč vláknam, teda opačne, ako ste vkladali šunku a uhorky. Podávajte s karlovarskými alebo žemľovými knedľami a prelejte bohatou smotanovou omáčkou.

Výsledok? Mäso je šťavnaté, omáčka krémová a plná chuti, ktorá pripomenie klasickú kuchyňu starých čias. Takto pripravené hamburské bravčové stehno je dôkazom, že aj jednoduché suroviny môžu vytvoriť jedlo hodné nedeľného stola.

Tip redakcie

Ak chcete jedlo ešte vylepšiť, pridajte do hotovej omáčky pár kvapiek citrónovej šťavy, ktorá osvieži chuť, alebo namiesto šunky použite jemne údenú krkovičku – dodá pokrmu nádherný dymový podtón.

Dobrú chuť!
Hamburské bravčové stehno je dôkazom, že klasika nestarne – stačí trocha trpezlivosti, poctivé suroviny a láska k vareniu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.