Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hliva ustricová – liečivá huba, ktorá podporí vitalitu

Hliva ustricová – liečivá huba, ktorá podporí vitalitu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hliva ustricová – liečivá huba, ktorá podporí vitalitu Foto: depositphotos.com
reklama:

Huby nemusia byť iba chutným doplnkom jedla. Niektoré z nich majú priam pozoruhodný vplyv na naše zdravie – a hliva ustricová patrí medzi tie najcennejšie.

Dlhodobo sa využíva nielen v kuchyni, ale aj v oblasti prevencie a podpory organizmu.

Prečo je taká výnimočná?

Táto drevokazná huba si berie živiny zo stromov, na ktorých rastie. Vďaka tomu obsahuje mimoriadne bohaté spektrum látok – od vitamínov, vlákniny a mastných kyselín, cez stopové prvky ako chróm, zinok či meď, až po sodík, selén a železo. Najviac pozornosti si však zaslúžia beta-glukány. Tie sú známe svojou schopnosťou posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred rôznymi chorobami.

Zdravotné prínosy hlivy

Pravidelná konzumácia prináša viacero pozitívnych účinkov:

  • Srdce a cievy: znižuje cholesterol aj triglyceridy, pomáha stabilizovať krvný tlak a zlepšuje stav ciev, čím chráni pred srdcovo-cievnymi problémami.

  • Metabolizmus: reguluje hladinu cukru v krvi, čo je prospešné najmä pre ľudí so sklonom k diabetu.

  • Imunita: zvyšuje odolnosť voči infekciám, vírusom aj parazitom. Niektoré výskumy dokonca naznačujú jej schopnosť brzdiť rast určitých nádorových buniek.

  • Trávenie a detoxikácia: podporuje správne trávenie, uľavuje pri zápche, udržiava vyrovnané prostredie v žalúdku a pomáha zbavovať telo toxínov, čím chráni pečeň.

  • Ďalšie benefity: zmierňuje príznaky anémie, prospieva alergikom, uvoľňuje stuhnutosť šliach a kĺbov a má omladzujúci efekt.

Spôsoby využitia

Hlivu možno pripraviť na mnoho spôsobov – výborná je v polievkach, omáčkach či v kombinácii so zeleninou. Po usušení a pomletí poslúži ako zdravé prírodné korenie.

Dostupné sú aj doplnky stravy, ktoré obsahujú extrakty z hlivy v silnej koncentrácii. Vďaka tomu dokážu nahradiť konzumáciu väčšieho množstva čerstvých plodníc a majú výrazný terapeutický účinok. V lekárňach nájdete aj kapsule s kvalitne usušenou hubou.

Kedy byť opatrný

Aj keď väčšine ľudí hliva prospieva, môžu sa objaviť výnimky. U citlivých osôb sa zaznamenali alergické reakcie na plesne či mierne žalúdočné ťažkosti. Ak trpíte chronickým ochorením alebo užívate lieky, poraďte sa pred užívaním doplnkov s odborníkom.

Inak je však hliva ustricová bezpečným a dostupným prostriedkom, ako podporiť zdravie. Čerstvú kúpite takmer v každom obchode a kto má chuť, môže si ju dopestovať aj doma zo špeciálnych pestovateľských blokov.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.