Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hliva ustricová: prírodný posilňovač imunity aj zdravého cholesterolu

Hliva ustricová: prírodný posilňovač imunity aj zdravého cholesterolu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hliva ustricová: prírodný posilňovač imunity aj zdravého cholesterolu Foto: depositphotos.com
reklama:

Hliva ustricová patrí medzi huby, ktoré si našli pevné miesto nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Obsahuje látky s výraznými antioxidačnými účinkami, vďaka čomu chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Okrem toho podporuje obranyschopnosť organizmu a napomáha udržať vyrovnanú hladinu cholesterolu.

Nutrične hodnotná huba

Hoci je hliva známa predovšetkým ako chutná surovina v jedlách, jej výživový profil je prekvapivo bohatý. Vyznačuje sa vysokým obsahom vlákniny, kvalitných bielkovín a esenciálnych aminokyselín. Nájdeme v nej aj vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B7), vitamín C a viacero minerálnych prvkov – napríklad vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, selén či zinok.

Ako hliva posilňuje imunitu

Najviac sa o hlive hovorí v súvislosti s jej vplyvom na imunitný systém. Obsahuje betaglukány, ktoré aktivujú tzv. makrofágy – bunky schopné zachytávať a ničiť baktérie alebo iné škodliviny. Vďaka tomu pôsobí hliva ako prirodzená ochrana pred infekciami.

Účinky na cukor v krvi a cholesterol

Konzumácia hlivy môže byť prospešná aj pre ľudí s cukrovkou. Podporuje totiž vyrovnanejšiu reakciu tela na glukózu po jedle a zlepšuje inzulínovú odpoveď. Zaujímavá je tiež prítomnosť lovastatínu – prírodnej látky, ktorá znižuje hladinu tukov v krvi. Pomáha obmedziť celkový cholesterol aj LDL cholesterol, a tým znižuje riziko srdcovo-cievnych problémov. Na rozdiel od syntetických statínov je však dobre znášaná a nevyvoláva neželané účinky.

Prebiotická sila hlivy

Hliva prospieva aj tráveniu. V hrubom čreve pôsobí ako prebiotikum – vytvára priaznivé prostredie pre rozmnožovanie prospešných baktérií, najmä tých, ktoré súvisia s mliečnym kvasením. Okrem toho má preukázané protizápalové účinky, ktoré sa môžu prejaviť aj priamo na sliznici čriev.

Praktický tip

Ak sa hliva kombinuje s vitamínom C a probiotikami, účinky na podporu imunity sa ešte výraznejšie zosilňujú.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.