Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly

Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hodvábny čučoriedkový cheesecake: dezert, ktorý očarí zmysly Foto: depositphotos.com
reklama:

Nie je to len koláč. Je to chvíľa pokoja, jemného pokušenia a osvieženia zároveň. Čučoriedkový cheesecake si vás získa svojou bohatou, krémovou štruktúrou, delikátnou rovnováhou sladkosti a kyslosti a ovocným finále, ktoré pretrvá na jazyku.

Tento dezert nie je len o chuti – je o textúrach, o tom, ako sa jemne rozpadne maslový základ, ako krémová náplň hladí podnebie a ako čučoriedky do celého zážitku vnášajú svieži závan prírody. Príprava je jednoduchá, výsledok je však ako z luxusnej cukrárne.

Čo budete potrebovať

Na spodnú vrstvu:

  • 250 g jemne pomletých maslových sušienok

  • 90 g rozpusteného masla

  • 1 až 2 lyžice mlieka (iba ak je zmes príliš suchá)

Na krémový stred:

  • 900 g smotanového syra (napr. typu Philadelphia)

  • 200 g cukru

  • 200 ml smotany na šľahanie

  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty (alebo extraktu)

  • 225 g kyslej smotany

  • 12 g kukuričného škrobu

  • jemne nastrúhaná kôra z jedného bio citróna

  • štipka soli

  • 200–300 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok

Na ovocný preliv:

  • 250 g čučoriedok

  • 8 g kukuričného škrobu

  • 50 g cukru

  • kôra z 1 citróna

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 2 lyžice vody

Ako na to

  1. Korpus:
    Rúru predhrejte na 160 °C. Sušienky spracujte na jemnú zmes a premiešajte s maslom. Ak sa hmota drobí, pridajte trošku mlieka. Natlačte do okrúhlej formy (23 cm) a pečte 8 minút. Nechajte úplne vychladnúť.

  2. Plnka:
    Krémový syr a cukor vymiešajte do hladkej hmoty. Postupne po jednom zapracujte vajcia. Následne pridajte vanilku, sladkú a kyslú smotanu, citrónovú kôru, škrob a štipku soli. Nepremešajte, stačí kým sa suroviny spoja. Na záver opatrne primiešajte čučoriedky.

  3. Vodný kúpeľ a pečenie:
    Formu obalte alobalom až do polovice výšky, aby sa do nej nedostala voda. Krém nalejte na korpus, zarovnajte povrch. Celú formu vložte do hlbšieho plechu a nalejte horúcu vodu tak, aby siahala do polovice bokov tortovej formy. Pečte 55 až 65 minút. Stred koláča sa môže ešte jemne triasť, okraje by mali byť pevné.

  4. Chladenie:
    Po upečení nechajte cheesecake hodinu odpočívať v pootvorenej rúre. Potom ho premiestnite na kuchynskú linku, aby vychladol na izbovú teplotu, a napokon ho uložte aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc) do chladničky.

  5. Ovocný toping:
    Do menšieho hrnca dajte čučoriedky, cukor, škrob, citrónovú šťavu aj kôru a vodu. Varte na miernom plameni 5 až 7 minút, kým omáčka zhustne. Nechajte úplne vychladnúť.

  6. Záverečné dotvorenie:
    Pred podávaním prelejte koláč čučoriedkovým topingom. Na dozdobenie môžete použiť pár čerstvých čučoriedok alebo lístky mäty.

Rady, ktoré sa oplatí dodržať

  • Všetky ingrediencie nechajte pred prípravou zohriať na izbovú teplotu – vyhnete sa zhrudkovateniu.

  • Neprešľahajte plnku, aby nebola riedka. Stačí, keď bude hladká.

  • Pečenie vo vodnom kúpeli je kľúčové pre rovnomerné prepečenie a hladký povrch bez prasklín.

  • Ovocný preliv pridávajte len vychladený – inak by sa mohol povrch cheesecakeu narušiť.

  • Podávajte poriadne vychladené. Efektne vyzerá aj s pár lístkami mäty alebo jemným posypom práškového cukru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.