- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Horúce jablko – hrejivý nápoj, ktorý navodí atmosféru domova
Horúce jablko – hrejivý nápoj, ktorý navodí atmosféru domova
Keď sa ochladí, siahnite po šálke, ktorá zahreje zvnútra
S príchodom chladných večerov sa väčšina z nás rada zabalí do deky, zapáli sviečku a siahne po niečom teplom na pitie. Čaj či káva sú klasika, no ak túžite po zmene, vyskúšajte horúce jablko – nápoj, ktorý vonia po škorici, zime a domácej pohode.
Mnohí ho poznajú z vianočných trhov, no jeho kúzlo si môžete jednoducho preniesť aj do vlastnej kuchyne. Potrebujete len pár bežných ingrediencií a chvíľku času. Odmenou vám bude nápoj, ktorý prevonia celý byt a zahreje telo aj dušu.
Čo sa skrýva za názvom „horúce jablko“
Ide o teplý jablkový nápoj pripravený zo 100 % jablkového moštu alebo čerstvej šťavy, ochutený koreninami, ktoré k zime jednoducho patria – škorica, klinčeky, badyán či muškátový oriešok. Na doladenie chuti sa často pridáva aj pár kvapiek citrónu alebo pomaranča, aby nápoj nebol príliš sladký.
Na rozdiel od vareného vína neobsahuje alkohol a v porovnaní s čajom neobsahuje kofeín, takže ho môžu bez obáv piť aj deti. Ak však chcete verziu „pre dospelých“, stačí pridať trochu rumu alebo jablkového brandy – a z nealkoholického nápoja sa razom stane hrejivý koktail na dlhé večery.
Poctivý domáci recept – chuť, ktorá sa nedá nahradiť
Najlepšie horúce jablko je to, ktoré si pripravíte sami z čerstvých surovín. Okrem výbornej chuti máte istotu, že pijete len to, čo sami do hrnca vložíte.
Potrebujete:
- 1 kg sladších jabĺk (napr. Gala, Jonagold,)
- 1 bio citrón
- 1 liter vody
- 1 celú škoricu
- 3–4 klinčeky
- 1 hviezdičku badyánu
- kúsok čerstvého zázvoru (asi 2 cm)
- med alebo javorový sirup podľa chuti
Jablká umyte a nakrájajte aj so šupkou a jadierkami – tie dodajú nápoju prirodzenú hustotu. Všetko vložte do hrnca, zalejte vodou, pridajte koreniny a trochu citrónovej kôry. Varte na miernom ohni asi 30–40 minút, kým jablká nezmäknú. Potom zmes precedíte, ochutíte medom a citrónovou šťavou. Ak je chuť príliš výrazná, pokojne pridajte trochu vody.
Výsledkom je vitamínmi nabitý elixír, ktorý prehreje, posilní imunitu a vďaka svojej vôni okamžite zlepší náladu.
Rýchla verzia – keď nemáte čas
Nie vždy sa dá stráviť polhodinu pri sporáku. Ak potrebujete niečo rýchle, siahnite po kvalitnom jablkovom mušte alebo 100 % šťave.
Do hrnca nalejte liter moštu, pridajte lyžičku mletej škorice, pár klinčekov, kúsky pomarančovej kôry a kúsok zázvoru. Nechajte krátko povariť, dochuťte medom alebo citrónom – a hotovo. Celý proces nezaberie viac ako desať minút.
Tip pre zaneprázdnených: V obchodoch už nájdete aj bio zmesi na horúce jablko – bez konzervantov a umelých sladidiel. Stačí zaliať horúcou vodou a môžete si ho dopriať aj v práci či na cestách.
Viac než len nápoj
Horúce jablko si ľudia obľúbili nielen pre jeho chuť, ale aj pre pocit pokoja, ktorý prináša. Koreniny ako škorica a zázvor prehrievajú telo, podporujú krvný obeh a imunitu, zatiaľ čo jablká sú zdrojom vlákniny, vitamínov a antioxidantov.
Každá šálka tak predstavuje malý rituál starostlivosti o telo aj myseľ. Navyše, môžete si ho prispôsobiť podľa seba – pridať kúsky jabĺk či pomaranča, kvapku vanilky, štipku muškátového orieška alebo trochu karamelového sirupu. Pre ešte väčší pôžitok ho môžete ozdobiť kopčekom šľahačky – a z obyčajného nápoja sa razom stane dezert v pohári.
Nápoj, ktorý myslí aj na prírodu
Príprava horúceho jablka je nielen zdravá, ale aj šetrná k životnému prostrediu. Nepotrebujete žiadne exotické suroviny ani plastové obaly. Všetko sa dá pripraviť z miestnych jabĺk a pár kúskov korenia.
Ak použijete bio suroviny, znížite množstvo odpadu a podporíte zero waste prístup – dokonca využijete aj tie jablká, ktoré by inak skončili na komposte. Zrazu sa z obyčajného ovocia stane niečo výnimočné – hrejivý nápoj plný vône, chuti a udržateľnosti.
Malý zázrak v šálke
Horúce jablko nie je len nápoj – je to krátka pauza od zhonu. Šálka voňavej tekutiny, ktorá vás donúti na chvíľu sa zastaviť, nadýchnuť a užiť si prítomný okamih.
Nech ho pripravíte akokoľvek – z čerstvých jabĺk či z muštu – vždy prinesie pocit pokoja, tepla a domova.
A ako sa hovorí:
„Jedno jablko denne drží lekára ďaleko.“
V teplej, korenistej podobe má však ešte väčšiu moc – zohreje, povzbudí a pohladí dušu.
