Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície!

Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície! Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste už o ňom počuli v čajovniach alebo si ho vychutnali počas dovolenky v Turecku. Tento unikátny horúci nápoj vyzerá ako riedky puding, no jeho tajomstvo spočíva v exotickej zložke – prášku z orchideových hľúz.

Čo robí tento nápoj výnimočným?

Salep je hustý, krémový nápoj, ktorý sa tradične podáva teplý a ochutený škoricou. Obzvlášť populárny je v Turecku počas zimy, keď príjemne zahreje. Svojou konzistenciou pripomína tekutý puding a v niektorých krajinách je známy aj ako „arabský puding“. Základnou ingredienciou je prášok vyrobený zo sušených hľúz orchidey vstavača mužského. Táto divoko rastúca rastlina má nádherné fialové alebo biele kvety a na Slovensku patrí medzi chránené druhy.

Príprava salepového prášku si vyžaduje niekoľko krokov – hľuzy sa najskôr povaria, aby sa odstránila horkosť, následne sa sušia a melú na jemný prášok. Táto surovina obsahuje veľké množstvo škrobu a slizovitých látok, vďaka čomu nápoj nadobúda svoju charakteristickú hustotu a zemitú chuť.

Nápoj s bohatou históriou

Salep sa preslávil najmä v Turecku, no jeho obľuba siaha naprieč Blízkym východom. Jeho konzumácia sa datuje až do čias Rímskej ríše, kde sa verilo, že má silné povzbudzujúce účinky. V období Osmanskej ríše sa tradovalo, že tento nápoj pomáha ženám pred svadbou pribrať pár kilogramov, čo bolo vtedajším ideálom krásy.

Salep sa dostal aj do Európy, kde bol obľúbený v Anglicku a Nemecku. V 17. a 18. storočí sa predával v kaviarňach ako „saloop“ a pôvodne sa pripravoval len s vodou, pričom sa dochucoval ružovou vodou a pomarančovými kvetmi. Postupne však jeho popularita upadla, keď sa začal používať ako liek na pohlavné choroby, čo spôsobilo jeho spoločenské stigmatizovanie.

Ohrozená surovina a jej alternatívy

Dopyt po salepovom prášku prudko vzrástol, čo viedlo k ohrozeniu orchideí v Turecku a Iráne. Kvôli ochrane týchto rastlín bol vývoz prášku obmedzený, a preto je dnes pravý salep vzácnosťou. Bežne sa v obchodoch predávajú jeho instantné náhrady zahustené kukuričným škrobom.

Ak sa chcete potešiť podobnou chuťou, môžete si pripraviť domácu verziu tohto lahodného nápoja. Potrebujete:

  • 2 polievkové lyžice ryžovej múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 4 lyžičky cukru
  • 1/4 lyžičky ružovej vody
  • štipku škorice
  • 2 lyžičky nasekaných pistácií

V hrnci zmiešajte ryžovú múku s mliekom a miešajte, kým zmes nezhustne. Potom pridajte cukor a ružovú vodu, prelejte do šálok a posypte škoricou a pistáciami.

Hoci domáca verzia nenahradí pravý salep, stále si môžete vychutnať jeho vôňu a hrejivý účinok, ktorý vám spríjemní zimné dni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.