Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície!

Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Horúci orientálny nápoj s vôňou orchideí: Povzbudzujúci elixír plný tradície! Foto: depositphotos.com
reklama:

Možno ste už o ňom počuli v čajovniach alebo si ho vychutnali počas dovolenky v Turecku. Tento unikátny horúci nápoj vyzerá ako riedky puding, no jeho tajomstvo spočíva v exotickej zložke – prášku z orchideových hľúz.

Čo robí tento nápoj výnimočným?

Salep je hustý, krémový nápoj, ktorý sa tradične podáva teplý a ochutený škoricou. Obzvlášť populárny je v Turecku počas zimy, keď príjemne zahreje. Svojou konzistenciou pripomína tekutý puding a v niektorých krajinách je známy aj ako „arabský puding“. Základnou ingredienciou je prášok vyrobený zo sušených hľúz orchidey vstavača mužského. Táto divoko rastúca rastlina má nádherné fialové alebo biele kvety a na Slovensku patrí medzi chránené druhy.

Príprava salepového prášku si vyžaduje niekoľko krokov – hľuzy sa najskôr povaria, aby sa odstránila horkosť, následne sa sušia a melú na jemný prášok. Táto surovina obsahuje veľké množstvo škrobu a slizovitých látok, vďaka čomu nápoj nadobúda svoju charakteristickú hustotu a zemitú chuť.

Nápoj s bohatou históriou

Salep sa preslávil najmä v Turecku, no jeho obľuba siaha naprieč Blízkym východom. Jeho konzumácia sa datuje až do čias Rímskej ríše, kde sa verilo, že má silné povzbudzujúce účinky. V období Osmanskej ríše sa tradovalo, že tento nápoj pomáha ženám pred svadbou pribrať pár kilogramov, čo bolo vtedajším ideálom krásy.

Salep sa dostal aj do Európy, kde bol obľúbený v Anglicku a Nemecku. V 17. a 18. storočí sa predával v kaviarňach ako „saloop“ a pôvodne sa pripravoval len s vodou, pričom sa dochucoval ružovou vodou a pomarančovými kvetmi. Postupne však jeho popularita upadla, keď sa začal používať ako liek na pohlavné choroby, čo spôsobilo jeho spoločenské stigmatizovanie.

Ohrozená surovina a jej alternatívy

Dopyt po salepovom prášku prudko vzrástol, čo viedlo k ohrozeniu orchideí v Turecku a Iráne. Kvôli ochrane týchto rastlín bol vývoz prášku obmedzený, a preto je dnes pravý salep vzácnosťou. Bežne sa v obchodoch predávajú jeho instantné náhrady zahustené kukuričným škrobom.

Ak sa chcete potešiť podobnou chuťou, môžete si pripraviť domácu verziu tohto lahodného nápoja. Potrebujete:

  • 2 polievkové lyžice ryžovej múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 4 lyžičky cukru
  • 1/4 lyžičky ružovej vody
  • štipku škorice
  • 2 lyžičky nasekaných pistácií

V hrnci zmiešajte ryžovú múku s mliekom a miešajte, kým zmes nezhustne. Potom pridajte cukor a ružovú vodu, prelejte do šálok a posypte škoricou a pistáciami.

Hoci domáca verzia nenahradí pravý salep, stále si môžete vychutnať jeho vôňu a hrejivý účinok, ktorý vám spríjemní zimné dni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.