- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hovädzie mäso vám môže pomôcť na chudnutie. Ako často ho jesť a aké je najlepšie?
Hovädzie mäso vám môže pomôcť na chudnutie. Ako často ho jesť a aké je najlepšie?
Chcete zhodiť pred letom nejaké kilogramy, ktoré máte navyše a hľadáte, čo zaradiť do jedálnička, aby sa vám to podarilo? Možno budete prekvapení, ale skvelým pomocníkom môže byť hovädzie mäso, ktoré obsahuje oproti ostatným málo tuku.
Hovädzina má veľa živín a málo tuku
Pokiaľ ide o množstvo tuku, patrí hovädzie mäso do lepšej polovice. V 100 gramoch hovädziny je zhruba 10 až 20 gramov tuku, podľa toho, o aký druh mäsa pôjde. Naopak, nachádza sa tu veľa bielkovín, koncentrácia je na úrovni 15 až 20 %.
Čo sa týka cholesterolu, o ten sa v prípade hovädziny obávať netreba, je ho tu rovnaké množstvo, ako napríklad v zdravých rybách alebo kuracom mäse.
Hovädzie je veľmi dobrým zdrojom hodnotných esenciálnych aminokyselín, vitamínov B2 a B12, železa, vápnika, draslíka alebo fosforu. Z hľadiska živín je hodnotné a obsahuje najmä tie minerály, vitamíny a stopové prvky, ktoré vám chudnutie uľahčia. Obzvlášť to platí vtedy, ak potrebujete dostatok sily na cvičenie, šport alebo aktívny pohyb.
Tomuto mäsu sa naopak určite vyhnite
Podobne, ako hovädzie, aj hydinové mäso alebo mäso z rýb sú vhodné ako súčasť jedálnička počas chudnutia, nakoľko sú tiež z pohľadu tuku bezproblémové.
Naopak, bravčovému mäsu sa treba vyhýbať. Má príliš vysoký obsah kalórií a obsahuje príliš veľa tuku. Aj keby ste sa ho zbavili a volili si iba chudšie časti, stále bude nevhodné. Platí to samozrejme aj pre klobásy, párky, paštéty a ďalšie produkty, ktoré ho obsahujú.
Bravčové mäso je kalorickou voľbou a neobsahuje ani dostatok potrebných živín, naopak, má priveľa cholesterolu. Je tiež horšie stráviteľné, aj keď sa napríklad jednoduchšie prežúva. Ak už si chcete počas chudnutia bravčovinu dopriať, spravte to nanajvýš raz za mesiac a vyhýbajte sa jej tepelnej príprave na oleji alebo vyprážaným rezňom.
Ktoré hovädzie mäso je najvhodnejšie
Hoci mäso z hovädzieho dobytka je využiteľné prakticky „od jazyka až po chvost“, pri chudnutí je vhodné uprednostniť výživnejšie a menej tučné druhy.
Tu sú tie najvhodnejšie spolu so spôsobom úpravy:
- najviac svaloviny z hovädzieho mäsa obsahujú sviečkovica, roštenka, stehno a plece, tu je naopak najmenej tuku
- ak si budete chcieť spraviť hovädziu polievku s výbornou chuťou, odporúčame použiť skôr predné mäso
- kvalitné mäso musí byť sýto červené s tmavším odtieňom, menej kvalitné je skôr bledšie
- najlepším spôsobom prípravy je využiť hovädzinu na prírodné rezne alebo na varenie
- raz za čas si môžete dať aj steak, vyhýbajte sa ale vyprážaniu na oleji
Spomínané využitie hovädzieho pre športovcov a u ľudí s vyššou fyzickou aktivitou vychádza aj z obsahu aminokyselín. Nájdete tu totiž všetky potrebné aminokyseliny pre organizmus, napríklad kolagén, elastín, taurín, karnitín, myozín, aktín a myoglobín.
Ak hovädzie, tak mladé a 100 % BIO
Na konzumáciu počas chudnutia je najlepšie zvoliť do jedálnička mladé mäso. Oproti tomu staršiemu je chudšie, jemnejšie, menej šľachovité, ľahšie spracovateľné a oveľa ľahšie aj stráviteľné. Veľkú úlohu s vplyvom na kvalitu zohráva tiež pôvod mäsa.
Najlepšou voľbou je hovädzie mäso z ekologického chovu, ktoré spĺňa všetky podmienky ekologického hospodárstva. Dobytok, ktorého mäso budete konzumovať, neužíva antibiotiká, rastové hormóny ani krmivo s geneticky modifikovanými zložkami či pesticídmi. Naopak, má prirodzenú stravu a je chované v prirodzenom prostredí, čo vplýva aj na stav mäsa.
Pozor si treba dať aj na proces spracovania. Tu majú znova výhodu overení dodávatelia alebo farmy, kde máte istotu správneho chladenia, zrenia aj vákuového balenia.
Informačný servis