
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hrachová kaša, ktorá vás prekvapí: 10 tipov, ako ju uvariť chutne a bez chýb
Hrachová kaša, ktorá vás prekvapí: 10 tipov, ako ju uvariť chutne a bez chýb

Hrachová kaša sa často radí medzi jednoduché, možno až nudné jedlá. No ak ju pripravíte správne, premení sa na výnimočný pokrm, ktorý zasýti a chutí skvele.
Vďaka niekoľkým trikom a drobným obmenám dokáže zaujať aj tých, čo ju inak nemusia.
1. Základné suroviny a čo pridať navyše
Na prípravu kaše vám postačí hrášok, cibuľa, cesnak, soľ a čierne korenie. Ak chcete výslednú chuť posunúť ďalej, pridajte ligurček či iné bylinky. Prirodzenú hustotu docielite buď zápražkou, alebo jednoducho rozmixovaním časti uvareného hrachu. Hoci sa to možno nezdá, čerstvé bylinky dokážu s obyčajnou kašou urobiť divy.
2. Ako na ideálnu konzistenciu?
Najrýchlejším spôsobom zahustenia je odobrať časť hrachu, rozmixovať ju a vrátiť späť do hrnca. Tí, čo majú radi jemnú textúru, môžu kašu rozmixovať čiastočne celú. Tradičnú zápražku môžete urobiť z masla a múky, no výbornou voľbou je aj verzia s opečenou cibuľou – dodá pokrmu charakter.
3. Koreniny, ktoré hrachovej kaši pristanú
Okrem klasickej soli a korenia môžete siahnuť aj po muškátovom oriešku, ktorý dodá špecifickú arómu. Chuť ešte zvýrazní ligurček, ale zabudnúť netreba ani na majoránku, rozmarín či saturejku. A ak chcete predísť nadúvaniu, pomôže vám trochu rasce alebo feniklu.
4. Namáčať, či nenamáčať?
Lúpaný hrášok nie je potrebné pred varením namáčať, no ak použijete nelúpaný, namočiť ho aspoň na pár hodín (ideálne cez noc) je veľmi dobrý nápad. Zelený a žltý lúpaný hrášok sa líšia iba farbou, nie chuťou. Lúpaný sa navyše ľahko rozpadá a prirodzene vytvára jemnú, kašovitú štruktúru.
5. Rýchlejšie varenie? Dá sa to
Ak nemáte času nazvyš, použite lúpaný hrášok – ten sa varí rýchlejšie, pretože mu chýba šupka. Namočenie pred varením vám tiež ušetrí čas, stačí dve hodiny a výsledok je hotový oveľa skôr. Trik navyše? Pridajte do vody štipku jedlej sódy – skráti dobu varenia na minimum, často aj pod desať minút.
6. Dochucovanie robí rozdiel
Pre výraznejšiu chuť skúste hrášok uvariť nie vo vode, ale vo vývare – mäsovom alebo zeleninovom. Opečená slanina, pretlačený cesnak alebo trochu smotany dodajú kaši jemnosť a hĺbku. A nezabudnite na finálny dotyk – chrumkavá cibuľka opečená na tuku je tou správnou bodkou.
7. Správna dávka pre každého
Ak varíte pre štyroch, budete potrebovať približne 500 gramov suchého hrachu – teda 125 gramov na jednu porciu. Množstvo si však môžete prispôsobiť podľa apetítu a veku stravníkov.
8. Čím nahradiť maslo, keď chcete niečo iné?
Ak sa chcete vyhnúť maslu, môžete ho nahradiť olejom, smotanou alebo mliekom. No počítajte s tým, že chuť sa mierne zmení. Zaujímavou alternatívou je opečená cibuľa – po rozmixovaní dodá kaši nielen chuť, ale aj hebkú konzistenciu.
9. Kaša je príliš hustá? Tu je riešenie
Stáva sa, že kaša zhustne viac, než by ste chceli. V takom prípade ju stačí rozriediť – ideálne vývarom, ale pokojne aj smotanou, mliekom, obyčajnou vodou alebo vodou z varenia hrachu. Potom už len dochuťte podľa potreby.
10. Kedy hrach soliť?
Bežne sa odporúča soliť hrach až po uvarení, ale malé množstvo soli na začiatku vareniu neublíži. S finálnym dochutením však počkajte, až kým hrášok úplne nezmäkne – koreniny a bylinky totiž dokážu chuť výrazne zvýrazniť, a potom by ste mohli kašu presoliť.