![Kremy pre cupcakes.jpg](https://cdn.sita.sk/sites/22/2019/05/kremy-pre-cupcakes-64x36.jpg)
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hrachová múka: Výživná alternatíva do vašej kuchyne
Hrachová múka: Výživná alternatíva do vašej kuchyne
![Hrachová múka: Výživná alternatíva do vašej kuchyne](https://cdn.sita.sk/sites/22/2025/02/depositphotos_388749462_xl-640x427.jpg)
Hrachová múka je skvelou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k bežným múkam. Vyrába sa jemným mletím sušeného zeleného alebo žltého hrachu, čím si zachováva všetky cenné živiny. Aj keď neobsahuje lepok, jej využitie nie je obmedzené len pre ľudí s intoleranciou – v skutočnosti sa dá použiť na množstvo spôsobov, od zahusťovania až po pečenie.
V posledných rokoch sa ponuka múk v obchodoch výrazne rozšírila. Už to nie sú len tradičné obilninové varianty, ale čoraz častejšie sa objavujú múky zo strukovín, semien či orechov. Strukovinové múky, ako napríklad hrachová, dokážu zvýšiť výživovú hodnotu jedál vďaka vysokému obsahu bielkovín, vlákniny a dôležitých minerálov. Ak sa snažíte jesť zdravšie, rozhodne sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička.
Ako využiť hrachovú múku v kuchyni?
Možností, ako túto múku použiť pri varení a pečení, je mnoho:
- Rýchla polievka bez námahy – Stačí zmiešať hrachovú múku so zeleninovým vývarom, pridať bylinky a máte chutnú, krémovú polievku hotovú za pár minút.
- Domáce cestoviny inak – Ak radi experimentujete, skúste pripraviť vlastné cestoviny s hrachovou múkou. S jej pomocou získajú jemnú orieškovú chuť a vyšší obsah bielkovín.
- Zahusťovanie bez lepku – Hrachová múka je skvelou alternatívou k pšeničnej múke pri zahusťovaní polievok a omáčok. Nezabudnite ju nechať povariť aspoň 15 minút, aby jedlo nemalo surovú chuť.
- Obaľovanie bez vajec – Chýbajú vám doma vajcia? Stačí zmiešať hrachovú múku s vodou a použiť ju ako obal na mäso, zeleninu alebo huby. Výsledok bude chutný a navyše bohatý na bielkoviny.
- Chrumkavé cestíčko na vyprážanie – Ak máte radi vyprážané jedlá, vyskúšajte hrachovú múku ako základ pre cestíčko. Stačí pridať obľúbené koreniny a môžete obaľovať čokoľvek od mäsa až po zeleninu.
- Lepšie spojivo pre fašírky a placky – Hrachová múka funguje ako výborné spojivo pri príprave fašírok či zeleninových placiek. Skúste ju pridať aj do zemiakových alebo cuketových placiek na obohatenie ich výživovej hodnoty.
- Pečenie s pridanou hodnotou – Či už pečiete chlieb, koláče alebo sušienky, časť klasickej múky môžete nahradiť hrachovou a dodať tak cestu viac bielkovín a vlákniny.
- Zdravšia domáca pizza – Ak si pripravujete vlastné cesto na pizzu, skúste doň pridať trochu hrachovej múky. Cesto získa ľahko orieškovú chuť a bude nutrične bohatšie.
Hrachová múka je výbornou ingredienciou, ktorú môžete zaradiť do svojej kuchyne, ak chcete skúsiť niečo nové a zároveň dodať jedlám viac živín. Jej všestrannosť vám umožní objavovať nové chute a spôsoby varenia – stačí sa len odvážiť experimentovať!