Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hrejivá chuť domova: Hŕstková polievka ako dokonalé jedlo

Hrejivá chuť domova: Hŕstková polievka ako dokonalé jedlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hrejivá chuť domova: Hŕstková polievka ako dokonalé jedlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Keď vonku prší, fúka alebo sneží a vám sa nechce ani nos vystrčiť z dverí, je ideálny čas navariť si niečo, čo zahreje telo aj poteší dušu. Práve v takých chvíľach prichádza na scénu hŕstková polievka – poctivá, jednoduchá a vždy iná.

Tento tradičný pokrm si právom získava čoraz viac priaznivcov aj v modernej kuchyni. Spája totiž všetko, čo si dnes v jedle ceníme: chuť, výživovú hodnotu, sezónnosť aj šetrnosť k prírode.

Čo je vlastne hŕstková polievka?

Jej názov napovedá všetko: do hrnca ide „po hrsti“ od každého. Hŕstka šošovice, k tomu hrách, trochu krúp, zopár zemiakov, zelenina, čo ostala v špajzi… Nie je potrebné nič presne merať, len sa riadiť citom, rozumom a obsahom kuchynských zásob.

Práve táto voľnosť robí z hŕstkovej polievky výnimočné jedlo. Neexistuje jediný správny recept – zakaždým vznikne niečo trochu iné, no vždy výborné.

Polievka, ktorá sa prispôsobí vám

Najväčším tromfom hŕstkovej je jej prispôsobivosť. Pripravíte si ju bez mäsa aj s ním. Je vhodná pre vegánov aj milovníkov údenín. Môže byť hustá, takmer ako ragú, alebo ľahšia na štýl vývaru. Či varíte z prebytkov alebo plánovane, vždy z nej vykúzlite plnohodnotné hlavné jedlo.

Návrat k poctivosti a jednoduchosti

Dnes sa čoraz viac hovorí o tom, čo jeme a odkiaľ potraviny pochádzajú. Hŕstková polievka v tomto smere výborne zapadá do filozofie udržateľného stravovania. Strukoviny ako šošovica, fazuľa či hrášok nie sú len bohaté na bielkoviny a vlákninu, ale aj šetrné k životnému prostrediu.

Ich pestovanie nezaťažuje planétu ako živočíšna výroba a vďaka prirodzenej schopnosti obohacovať pôdu o dusík prospievajú aj poľnohospodárstvu. Navyše vydržia dlho skladované a sú cenovo dostupné.

Rýchla verzia? Žiadny problém

Ak si myslíte, že hŕstková znamená celé hodiny pri sporáku, mýlite sa. Vďaka dostupnosti konzervovaných alebo vopred uvarených luštenín dnes pripravíte výdatnú hrnčekovú polievku aj do jednej hodiny.

Stačí základ – cibuľa, cesnak, mrkva, trocha zeleru či petržlenu. Dochutiť môžete majoránkou, rascou alebo bobkovým listom. Potom už len pridáte niekoľko druhov luštenín, hŕstku krúp či pohánky, pár zemiakov a zalejete vývarom alebo vodou. Necháte jemne variť a kým si spravíte čaj, máte hotovo.

Osvedčený recept pre 4 osoby:

Suroviny:

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 mrkvy

  • 1 koreň petržlenu

  • kúsok zeleru

  • 2 menšie zemiaky

  • 1 PL rastlinného oleja

  • po jednej hrsti: šošovice, poleného hrachu a krúp (alebo pohánky)

  • soľ, korenie, majoránka, bobkový list

  • vývar alebo voda podľa potreby

Postup:

  1. Na oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte pretlačený cesnak a nakrájanú koreňovú zeleninu.

  2. Orestujte pár minút, potom nasypte strukoviny, zemiaky a krúpy.

  3. Zalejte vývarom, okoreňte, osoľte a nechajte pomaly variť 30 až 40 minút, kým nebude všetko mäkké.

  4. Pred podávaním pridajte sušenú majoránku a čerstvú vňať.

Táto polievka je výborne vyvážená, no nič vám nebráni obohatiť ju napríklad o údené tofu, tempeh alebo tradične – kúskom klobásy.

Skúsenosť z bežnej kuchyne

Jedna mamička, ktorá sa rozhodla zmeniť svoje stravovanie kvôli deťom aj prírode, opisuje:
„Hľadala som recepty, ktoré sú zdravé, rýchle a nenáročné na suroviny. Hŕstková mi zachránila mnoho večerí. Deti ju zbožňujú – a ja si pochvaľujem, že ju viem uvariť zakaždým inak. Neostane z nej ani kvapka.“

A práve v tom je čaro – univerzálnosť, jednoduchosť a chuť..

Malý krok pre kuchyňu, veľký pre planétu

Takéto jednoduché jedlá majú čoraz väčší význam. Nielenže šetria rozpočet a využívajú bežné zásoby, ale zároveň prinášajú pokoj do uponáhľaných dní. A keď navyše viete, že robíte niečo dobré aj pre životné prostredie, chutí ešte o čosi lepšie.

Hŕstková polievka je skrátka návratom ku koreňom. Pripomína, že aj z mála sa dá vytvoriť veľa – ak máte chuť, hrniec a trochu fantázie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.