
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hrozienka Vs Brusnice
Hrozienka Vs Brusnice

Ktoré sušené ovocie má väčší potenciál?
Sladké Hrozienka alebo kyslasté Brusnice..?

ENERGIA:
Keď zjete za hrsť sušeného ovocia , počítajte s tým , že je niekoľkonásobne kalorickejšie než čerstvé.
Väčšina energie pochádza z cukrov, ktoré sa v sušenom ovocí nachádzajú v koncentrovanej podobe.
Hrozienka majú v 50 g 630 kJ.
Brusnice v 50 g 647 kJ.
Bod pre hrozienka.

VLÁKNINA:
Sušené ovocie je skvelý zdroj vlákniny, ktorá výborne zasýti a je potrebná na dobré trávenie , vyprázdňovanie a odvádzanie škodlivých látok.
Odporúčaná denná dávka vlákniny je 25 až 35 g denne.
V 50 g hrozienok sa nachádza 1,85 g vlákniny.
v 50 g sušených brusníc 2,8 g..
Bod pre brusnice.

DRASLÍK:
Tento dôležitý minerál je potrebný na mnohé biochemické procesy.
Udržiava optimálne množstvo telesných tekutín, reguluje výmenu vápnika, umožňuje činnosť svalov , pomáha pri prevencii hypertenzie, infarktu a mŕtvice.
V 50 g hrozienok sa nachádza 375 mg draslíka.
v 50 g brusníc iba 20 mg..
Bod pre hrozienka.
Stav je 2:1
HROZIENKA:
Hrozienka majú ohromnú antioxidačnúsilu v porovnaní s čerstvými bobuľami hrozna až trojnásobnú.
Nachádza sa v nich resveratrol, anotokyaníny, flavonoidy , a ďalšie prírodné látky prospešné pre zdravie.
Orem draslíka obsahujú ďalšie minerály v koncentrovanej forme , napríklad železo, mangán, vápnik , meď, fluór, a zinok.
Sú aj dobrým zdrojom vitamínov skupiny B..