Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Hruškový džem bez cukru: zdravá alternatíva klasického zavárania

Hruškový džem bez cukru: zdravá alternatíva klasického zavárania
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hruškový džem bez cukru: zdravá alternatíva klasického zavárania Foto: depositphotos.com
reklama:

Zaváranie už dávno nie je len o kilách kryštálového cukru. V posledných rokoch si stále viac ľudí skúša pripraviť džemy úplne bez sladidiel – a výsledok je prekvapujúci. Ukázalo sa totiž, že ovocie má dostatok prirodzenej sladkosti samo o sebe. Tak vznikol trend zdravého džemovania, ktorý prináša nielen chutné, ale aj ľahšie pochúťky vhodné na pečivo, do dezertov či raňajkových kaší.

Ako príklad ponúkame jednoduchý recept na hruškový džem s bylinkovým nádychom. Potrebujete len pár surovín a minimum času.

Ingrediencie:

  • 2 kilogramy hrušiek

  • 7 vetvičiek čerstvého tymianu

  • 7 lyžíc škrobu (najlepšie arrowroot, alternatívne kukuričný)

  • 3 citróny

Postup krok za krokom:

  1. Hrušky opláchnite, ošúpte a rozmixujte na hladké pyré.

  2. Do ovocnej zmesi vytlačte šťavu z troch citrónov, pridajte celé vetvičky tymianu a premiešajte.

  3. Všetko dajte zohriať, až kým sa začne variť.

  4. V pohári si rozmiešajte škrob s trochou vody a potom ho vlejte do horúcej hruškovej hmoty. Neustále miešajte aspoň tri minúty, aby zmes zhustla.

  5. Hotový džem naplňte do pripravených sklenených pohárov a pevne uzatvorte.

Tento spôsob prípravy je rýchly a jednoduchý. Na rozdiel od tradičných džemov si hrušky uchovajú sviežu arómu, prirodzenú farbu a autentickú chuť, ktorá nie je prekrytá cukrom.

Skladovanie a tipy navyše

Keďže džem neobsahuje konzervačné látky, je potrebné uchovávať ho v chladničke a zjesť v krátkom čase. Už po prvom pokuse budete vedieť, aké množstvo ovocia spracovať, aby nič nevyšlo nazmar.

Ak radi skúšate nové kombinácie, tento základný recept je ideálny na experimenty – namiesto hrušiek siahnite po inom ovocí, pridajte rozličné bylinky a vytvorte si originálne chute, ktoré osviežia váš jedálniček. Takto sa ľahko vymaníte z klasiky v podobe jahodového alebo marhuľového džemu s cukrom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.