- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hrušky a jablká: Ovocie, ktoré vám pomôže schudnúť!
Hrušky a jablká: Ovocie, ktoré vám pomôže schudnúť!
Určite si toto tradičné ovocie ako hrušky a jablká zaslúžia pozornosť. Tieto plody, pestované na domácich záhradkách, sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a minerálov. Navyše, ich konzumácia môže podporiť aj proces chudnutia. V tomto článku sa pozrieme na výhody týchto ovocných pokladov a na to, ako ich začleniť do našej stravy.
Práve teraz je čas spestrovať si jedálniček a jesť čo najviac čerstvých najmä domácich plodov, a to hlavne hlavne jablká a hrušky. Okrem iného nemuseli absolvovať dlhé transporty, pri ktorých často ešte len dozrievajú, takže nie sú tak vyzreté a toľko chemicky ošetrené. Čo je dôležité, majú nízku energetickú hodnotu a sú skvelým pomocníkom pri chudnutí.
Hrušky skvelé pre naše zdravie
Hrušky sú výnimočné svojím obsahom cukru, ktorý je prevažne vo forme fruktózy, čo ich robí prijateľnými aj pre diabetikov. Sú vhodným doplnkom odtučňovacích diét a tiež majú mierny diuretický alebo močopudný účinok, napomáhajú čisteniu organizmu, čo chudnutie podporuje.
Obsahujú len o málo menej vlákniny ako jablká, na druhej strane ich predstihnú množstvom nerozpustnej vlákniny bohatej na prospešný lignín. Rozpustná vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a nerozpustná má preháňavé účinky.
Hrušky sa používali na zníženie krvného tlaku práve vďaka močopudným vlastnostiam a absencii sodíka, ktorý spôsobuje zadržiavanie vody v tele. Diuretické vlastnosti sa dnes využívajú aj v rámci detoxikačných postupov – aj keď si chceme len vyčistiť organizmus od nadbytku mäsových výrobkov. Pri konzumácii hrušiek by sme mali uprednostniť ich šupku, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály.
Jablká ako superhrdinovia
Jablká, podobne ako hrušky, sú plné vlákniny a vody, čo pomáha znižovať pocit hladu. Ich konzumácia pred jedlom môže znížiť množstvo prijatých kalórií a spôsobiť, že sa rýchlejšie cítime sýti. Jablká sú tiež bohaté na minerály ako draslík a magnézium, pričom ich protizápalové účinky sú pre zdravie veľmi dôležité.
Prísun vitamínov konzumáciou hrušiek a jabĺk sa príliš nelíši. Ovocie je tiež zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík alebo železo, mangán, zinok… a majú protizápalové účinky. Vedecké štúdie tiež potvrdili, že ovocie s bielou dužinou, kam sa radia jablká aj hrušky, výrazne znižuje nebezpečenstvo mozgovej mŕtvice.
Niektorí z nás môžu mať problémy s nadúvaním, najmä pri konzumácii hrušiek. Preto skúste tepelnú úpravu. Tepelnou úpravou prípadné problémy sa podstatne zmiernia, ale stratia značnú časť vitamínov, zatiaľ čo cukry a minerály odolávajú ľahko.
Jablká a hrušky sú výborné v rôznych jedlách, či už v dezertoch alebo ako príloha k mäsu, a ich kombinácia s kvalitnými syrmi je skvelá..