
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Hrušky – univerzálny poklad do koláčov, šalátov aj k mäsu
Hrušky – univerzálny poklad do koláčov, šalátov aj k mäsu

Ak sa vám urodilo viac hrušiek, než dokážete zjesť len tak, nemusíte ich spracovať iba tradične zaváraním, sušením či mrazením. Toto šťavnaté ovocie má totiž využitie v kuchyni omnoho širšie – a to nielen pri sladkých dobrotách, ale aj v kombinácii so slanými surovinami.
Sladké koláče a záviny
Hrušky sa svojou jemnou chuťou podobajú jablkám a sú vynikajúcou plnkou do rôznych koláčov či závinov. Skvelé je spojiť ich s orechmi alebo mandľami – aj obyčajný koláč tak pôsobí slávnostne. Kto má rád čokoládu, ten vie, že práve s hruškami vytvára luxusnú a nezameniteľnú kombináciu.
Jednoduché dezerty
Čerstvé či krátko tepelne upravené hrušky sa hodia aj do pohárov alebo rýchlych nepečených dezertov. Zaujímavou voľbou sú hrušky dusené vo víne alebo jemne zapekané v rúre. Pre deti možno pripraviť aj hravé kreácie – napríklad „ježka“ z hrušky, ktorý zaujme chuťou aj vzhľadom.
Sladké jedlá na lyžicu
Toto ovocie sa dá pridať aj do kaší či zapekaných nákypov, kde príjemne zjemní celkovú chuť. V niektorých regiónoch sa z padaného ovocia, medzi nimi aj z hrušiek, varila hustá ovocná polievka zvaná bryja – chutí dobre teplá aj vychladená.
Kombinácia so syrom
Na prvý pohľad nezvyčajné spojenie sladkej hrušky a slaného syra sa rýchlo stane favoritom. Hodí sa k jemným nátierkovým syrom, ale aj k výrazným druhom ako Niva, Hermelín či kozí syr. Ešte o stupeň lepšiu chuť dosiahnete, ak k nim pridáte aj orechy – najlepšie vlašské.
Ovocie a mäso – ideálna dvojica
Hrušky výborne dopĺňajú hydinu, či už ide o kuracie, kačacie alebo husacie mäso. Často sa k nim pridáva aj syr a orechy, čím vzniká harmonické a veľmi chutné spojenie. Ani bravčové mäso nezaostáva – hruška mu dodá šťavnatosť a jemnú sladkastú chuť.
Svieže šaláty
Nakrájané plátky hrušiek osviežia zeleninové aj syrové šaláty. Aby ovocie nezhnedlo, stačí ho pokvapkať citrónovou šťavou. Vďaka dlhej skladovateľnosti si môžete takýto šalát pripraviť aj počas zimy – prípadne použiť zavárané hrušky.
Zaváraniny a zimné dobroty
Na chladné mesiace sa hodia kompóty, hruškový džem či sušené krížalky. Zo sušených plátkov sa dá pripraviť aj tradičná posýpka s názvom pracharanda. Povidla zas nájdu uplatnenie na frgáloch alebo ako sladká nátierka na chlieb.