Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Hubárska sezóna: Ako spracovať huby, aby neskončili v koši a poslúžili aj v zime

Hubárska sezóna: Ako spracovať huby, aby neskončili v koši a poslúžili aj v zime
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hubárska sezóna: Ako spracovať huby, aby neskončili v koši a poslúžili aj v zime Foto: depositphotos.com
reklama:

Les je v lete a na jeseň plný pokladov – a pre mnohých sú tie najcennejšie práve huby. Každý vášnivý hubár pozná ten pocit, keď sa vráti domov s košíkom plným voňavých úlovkov. No radosť zo zberu je len začiatok – skutočné kúzlo nastáva až pri ich spracovaní.

Čistenie húb: čo neurobíš v lese, doháňaš doma

Základné pravidlo: čím skôr sa hubám po návrate z lesa venuješ, tým lepšie. Najlepšie je odstrániť hlinu, ihličie a lístie priamo na mieste nálezu. Doma ich už rozhodne neoplachuj pod tečúcou vodou – stačí ich jemne utrieť vlhkou handričkou. A keď sú čisté, prichádza na rad krájanie. Plátky by mali byť tenké ako papier – približne 3 mm.

Sušenie húb: tradícia, ktorá nikdy nesklame

Nie každá huba je vhodná na sušenie – vyberaj len zdravé, mladé a pevné kúsky. Najlepšie sa sušia hríby, lišky či stročky. Nakrájané plátky ulož na podložku, ktorá umožňuje cirkuláciu vzduchu. Sušenie začni pri nižšej teplote okolo 45 °C a neskôr zvýš na 70 °C. Keď sú huby suché ako papier a pri premiešaní šuštia, máš hotovo.

Možnosti sušenia:

  • Vonku na tienistom mieste s prúdením vzduchu;

  • V sušiacej sieti;

  • V elektrickej sušičke (5 až 8 hodín);

  • V rúre s ventilátorom (približne 12 hodín).

Sušenie bez techniky: ako to robili naši predkovia

Ak nemáš sušičku, nezúfaj. Huby sa dajú vysušiť aj tradičnými metódami:

  • Na slnku alebo v tieni, rozložené na mriežke

  • Navlečené na niť a zavesené v suchom priestore

  • V rúre s nízkou teplotou, na papieri na pečenie

Alternatívnou metódou je sušenie so soľou – síce netradičné, ale účinné.

Červivé huby? Radšej nie

Technicky nie sú nejedlé, ale červy v hubách zanechávajú nečistoty, ktoré nie každý žalúdok zvládne. Preto je dobré huby rozrezať už v lese. Pokiaľ si ale červivosť všimneš až doma a plánuješ sušiť, malí obyvatelia húb z nich teplom utečú – ostanú len ich „tunely“.

Pozor na zámenu: jedovaté a chránené druhy

Zásadné pravidlo: zbieraj len to, čo bezpečne poznáš. Jedovaté huby môžu vyzerať lákavo a niekedy sú dokonca ohryzené – slimáky totiž na toxíny nereagujú. Najnebezpečnejšie sú muchotrávky (zelená, tigrovaná) a satan. Nezabudni ani na to, že niektoré huby sú zákonom chránené – ako hríb kráľovský, lanýž či muchotrávka cisárska. Za ich zber hrozia pokuty.

Tepelná úprava: na čas záleží

Huby nikdy nekonzumuj surové. Na varenie si vyhraď aspoň 20 až 30 minút, aby sa zneutralizovali potenciálne škodlivé látky. Niektoré druhy – napríklad václavky alebo hřib koloděj – si pýtajú dlhší čas.

Kráľovná jedál z húb: smaženica

Smaženica je nestarnúca klasika, ktorú si môžeš prispôsobiť podľa chuti. Najlepšie chutí z hríbov, kremenáčov, lišiek či bedlí.

Základný postup:

  • Nakrájané huby orestuj na masle (alebo oleji)

  • Pridaj cibuľu, prípadne slaninu

  • Podus ich aspoň 20 minút, môžeš trochu podliať

  • Na záver pridaj rozšľahané vajcia, osoľ, okoreň a posyp čerstvou petržlenovou vňaťou

Zaváranie húb: zimná poistka

Zavárané huby sú poklad v špajze. Existuje niekoľko spôsobov:

  • V tuku: na 500 g húb použi 100 g tuku, dus do odparenia tekutiny a horúce plň do pohárov

  • Vo vlastnej šťave: nakrájané huby osol, podus, naplň do pohárov a sterilizuj 90 minút. Po 24 hodinách sterilizuj znovu

  • V náleve: väčšie kúsky predvar, opláchni, nalož so zeleninou a zalej nálevom. Sterilizuj 30 minút pri 90 °C

Vyprážané huby: chrumkavá dobrota

Ak máš chuť na niečo vyprážané, huby sú výbornou voľbou. Pred smažením ich nesol, aby nepustili vodu. Môžeš ich obaliť klasicky (múka, vajce, strúhanka), alebo ich namočiť do cestíčka. Ak nechceš obal, jednoducho ich opeč na tuku a dochuť až na konci.

Mrazenie húb: ako na to, aby zostali chutné

Huby najskôr krátko povar alebo podus – inak sa po rozmrazení zmenia na kašu.

Dve možnosti:

  • Krátke podusenie na tuku (cca 5 minút), potom vychladnúť a zamraziť

  • Alebo ich povar vo vriacej vode (3–5 minút), prepláchni studenou vodou, nechaj vychladnúť a šup do mrazničky

Hubová omáčka so smotanou: klasika na nedeľu

Ak chceš z húb pripraviť niečo výnimočné, vyskúšaj smotanovú hubovú omáčku. Na cibuli podus huby, pridaj zápražku, zalej smotanou a mliekom, dochuť soľou, korením a citrónom. Servíruj s knedľou – a máš hotové pohodlné nedeľné jedlo.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.