
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Hubový guláš: jednoduchý recept na sýty obed z darov lesa
Hubový guláš: jednoduchý recept na sýty obed z darov lesa

Lesy sú aj na konci leta plné húb a bola by škoda ich nevyužiť. Ak hľadáte jedlo, ktoré vás zasýti a zároveň krásne rozvonia kuchyňu, hubový guláš je stávka na istotu. Kombinuje tradičný gulášový základ s bohatou chuťou húb a pripravíte ho bez zdĺhavého nakupovania – väčšinu surovín totiž určite máte doma.
Tento recept sa hodí vždy, keď potrebujete navariť vo väčšom množstve a nechcete sa trápiť so zložitou prípravou. Jednoducho, pár hrstí húb, pár bežných ingrediencií a na stole máte teplý a poctivý obed.
Suroviny, ktoré budete potrebovať
-
čerstvé huby
-
1–2 cibule
-
2 strúčiky cesnaku
-
vývar (zeleninový alebo mäsový)
-
lyžicu bravčovej masti
-
hladkú múku
Na dochutenie sa hodí sladká paprika, rasca, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
Postup prípravy krok za krokom
-
Príprava základných surovín – cibuľu olúpte a nakrájajte najemno. Huby starostlivo očistite a nakrájajte na väčšie kúsky. Cesnak prelisujte.
-
Zápražka – v hrnci roztopte masť a opečte na nej cibuľu dohneda. Prisypte múku a miešajte, kým nezíska zlatistý odtieň.
-
Korenie a vývar – do základu vsypte papriku, krátko ju opečte a hneď zalejte studeným vývarom. Obsah hrnca poriadne rozmiešajte metličkou, aby nevznikli hrudky.
-
Huby a dusenie – pridajte huby, cesnak a zvyšné korenie. Hrniec prikryte a nechajte všetko dusiť, kým huby nezmäknú.
-
Úprava hustoty – guláš môžete zahustiť (potom ho treba variť ešte aspoň 20 minút) alebo naopak zriediť ďalšou dávkou vývaru.
-
Podávanie – pred servírovaním posypte guláš kolieskami čerstvej cibule a podávajte s knedľou alebo s krajcom domáceho chleba.
Praktická rada
Ak nemáte čerstvé huby, pokojne siahnite po mrazených, sušených či sterilizovaných. Počítať treba len s tým, že príprava sa mierne líši – napríklad sušené huby je dobré vopred namočiť, aby zmäkli a uvoľnili svoju chuť.