Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Hummus: Jednoduchá pochúťka, ktorá zasýti a podporuje zdravie

Hummus: Jednoduchá pochúťka, ktorá zasýti a podporuje zdravie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Hummus: Jednoduchá pochúťka, ktorá zasýti a podporuje zdravie Foto: depositphotos.com
reklama:

Hoci ho mnohí poznajú ako bežnú nátierku, hummus v sebe ukrýva omnoho viac, než sa na prvý pohľad zdá. Táto tradičná pochúťka má dlhú históriu a výnimočné zloženie, vďaka čomu predstavuje nielen chutné, ale aj výživné spestrenie jedálnička.

Pôvod a základné zloženie

Hummus má korene v kuchyni Blízkeho východu, kde sa pripravoval už v stredoveku. Na európsky stôl sa dostal približne pred storočím, a to zo sýrskeho regiónu. Dnes je súčasťou jedál mnohých krajín a obľubu si získava aj u nás.

Základ receptu tvoria jednoduché ingrediencie: varený cícer, sezamová pasta tahini, olivový olej, citrónová šťava a štipka soli. Niekedy sa pridáva aj cesnak, rímska rasca, mleté korenie či chilli. Variantov je mnoho, ale princíp zostáva rovnaký – krémová pasta pripravená mixovaním všetkých surovín do hladkej konzistencie.

Na prípravu domáceho hummusu stačí zmixovať 200 gramov uvareného cíceru s lyžičkou tahini, jedným strúčikom cesnaku, šťavou z polovice citróna a štyrmi lyžicami olivového oleja. Dochutenie je už vecou preferencií.

Prečo zaradiť hummus do jedálnička?

Jedným z hlavných dôvodov je jeho nutričné bohatstvo. Kombinácia strukoviny a kvalitných rastlinných tukov z neho robí ideálne jedlo pre tých, ktorí chcú jesť zdravo. Cícer je plný bielkovín a vlákniny – tie zabezpečujú dlhší pocit nasýtenia a prispievajú k vyrovnanej hladine cukru v krvi.

Nezanedbateľné sú aj omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v olivovom oleji, ktoré priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém. Prítomnosť cesnaku zas podporuje imunitu a má protizápalové účinky. Okrem toho hummus obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú celkovú vitalitu.

Pre koho je vhodný?

Hummus môže konzumovať prakticky každý – deti, dospelí aj tehotné ženy. Vďaka schopnosti zasýtiť bez zbytočného množstva kalórií je výborný aj pri chudnutí. Navyše, jeho pozitívny vplyv na pokožku, nechty a vlasy ocenia najmä tí, ktorým záleží na vonkajšom vzhľade.

Je to jedlo, ktoré nezaťažuje trávenie a zároveň dodáva telu živiny, ktoré potrebuje pre správne fungovanie. Vhodne dopĺňa aj BOSORKA príchuť do jedálriánsku alebo vegánsku stravu.

Spôsoby podávania a využitia

Hummus je mimoriadne všestranný – možno ho natrieť na chlieb, použiť ako prílohu k zelenine, mäsku či ako súčasť wrapov a pita placiek. Výborne sa hodí aj ako dip ku grilovaným jedlám alebo ako súčasť šalátov. V arabských krajinách ho často používajú pri príprave jedál ako shawarma – tradičný kebab zabalený v placke.

Kreativite sa medze nekladú – ochutený rôznymi koreninami alebo bylinkami môže hummus zakaždým chutiť trochu inak.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.