Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Husárske koláčiky: Jemné sviatočné pečivo plnené marmeládou

Husárske koláčiky: Jemné sviatočné pečivo plnené marmeládou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Husárske koláčiky: Jemné sviatočné pečivo plnené marmeládou Foto: depositphotos.com
reklama:

Vianoce prinášajú množstvo možností, čo upiecť, no rozhodnúť sa pre niekoľko favoritov býva naozaj náročné.

Ak chcete tento rok zaradiť do repertoáru niečo menej tradičné, husárske koláčiky sú skvelým tipom. Nie sú veľmi rozšírené, a práve preto príjemne prekvapia – ich krehkosť a jemná chuť si rýchlo získajú miesto medzi obľúbenými.

Niečo medzi sádlovkami a lineckým

Hoci tvarom môžu pripomínať obľúbené sádlovky, majú svoje špecifiká. Cesto sa pripravuje výhradne z masla, nie zo sadla, čo im dodáva inú vôňu aj jemnejšiu chuť. Navyše sú svetlé, keďže do nich nepatrí kakao.

Väčšina domácností pečie linecké, rožky či perníčky, no každá rodina má aj svoj vlastný „poklad“. Husárske koláčiky sú práve ten druh, ktorý mnoho ľudí ani nepozná – a pritom chutia ako niečo, čo k Vianociam patrí odjakživa.

Ako vznikol názov? Koláčik pripomínal husársky odev

Stred každej malej guličky sa po upečení naplní červenou marmeládou, a práve tento kontrast dal cukrovinke meno. Hovorí sa, že svetlé cesto s červeným stredom pripomínalo husársku uniformu a najmä ich typickú pokrývku hlavy. Preto sa niekedy stretnete aj s názvami husárske gombíky či anjelské oči.

Bez vaľkania, bez vykrajovania – hotové za chvíľu

Najväčším lákadlom tohto receptu je jednoduchosť. Stačí odštipovať malé kúsky cesta, tvarovať ich do guľôčok a do stredu vytvoriť jamku. Koláčiky nie sú príliš sladké, preto je kyslastá ríbezľová marmeláda skvelou voľbou. Dobrá je aj višňová, hlavne ak chcete zachovať červenú farbu.

Chuťou pripomínajú linecké, no pripravia sa rýchlejšie a pôsobia ľahším dojmom.

Lieskovce v ceste vytvoria tú pravú vôňu

Lieskové oriešky sú pre husárske koláčiky typické. Cestu dodajú vôňu aj jemnú orieškovú chuť a po upečení prispievajú ku krásnej krehkosti. Kto preferuje sladšiu verziu, môže namiesto marmelády naplniť jamky nutellou – s lieskovcami to dokonale ladí.

Ak však chcete tradičný variant, siahnite po červenej marmeláde.

Suroviny na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky

Na náplň:

  • 150 g ríbezľovej marmelády
  • 75 g práškového cukru

Postup prípravy:

  1. Zmiešanie suchých surovín
    Múku, mleté orechy a vanilkový cukor prepojte v miske alebo na pracovnej doske.
  2. Vypracovanie cesta
    Do suchých surovín pridajte žĺtky a maslo. Miesite, až kým nevznikne hladké a pevné cesto.
  3. Zrenie v chlade
    Cesto zabaľte do potravinovej fólie a odložte cez noc do chladničky. Odležané cesto sa lepšie tvaruje a je krehkejšie.
  4. Tvarovanie koláčikov
    Z cesta robte malé guličky a do každej vytvorte jamku – napríklad koncom varešky.
  5. Pečenie
    Koláčiky poukladajte na plech s papierom na pečenie.
    Pečte 7–10 minút pri 180 °C, kým jemne nezružovejú.
  6. Náplň
    Marmeládu zmiešajte s práškovým cukrom, aby bola hladká a sladká akurát.
  7. Plnenie a odpočinok
    Po vychladnutí naplňte jamky marmeládou. Nechajte ich na vzduchu približne 1–2 dni zaschnúť.
    Pred uložením do plechovej dózy môžete posypať práškovým cukrom.
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.