- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Hustá fazuľová polievka s koreňovou zeleninou
Hustá fazuľová polievka s koreňovou zeleninou
Husté strukovinové polievky hravo zastúpia hlavný chod. Odborníci na výživu vám povedia, že obsahujú kvalitné rastlinné bielkoviny, vlákninu, minerály, vitamíny a mnoho ďalších zdraviu prospešných látok. A rovnako dôležité je, že sú veľmi chutné, zaženú smäd aj hlad a nezruinujú rodinný rozpočet.
Ingrediencie pre:
5 porcií
3 lyžice oleja
1 ks cibuľa
2 ks mrkvy
1 ks koreňového petržlenu
1/4 ks zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica paradajkového pretlaku
1,5 l hovädzieho vývaru
1 konzerva bielej fazule sterilizované
1 lyžička soli
1 štipka čerstvo mletého korenia
1 lyžica octu 8%
1 lyžička údené papriky
1 lyžička čerstvého tymiánu
1 lyžička majoránky
Na podávanie
4 lyžice parmezánu
Postup
01.
Cibuľu nakrájajte nadrobno a umytú a olúpanú koreňovú zeleninu na menšie kocky či na kolieska.
02.
V hrnci rozohrejte olej a cibuľu krátko osmažte. Až spriehľadní, pridajte koreňovú zeleninu, osoľte, okoreňte a krátko orestujte. Až sa zelenina rozvonia, pridajte prelisovaný cesnak a už ho len krátko premiešajte v horúcom tuku.
03.
K zelenine pridajte pretlak a papriku. Dobre, ale len krátko ich rozmiešajte v zeleninovom základe a zalejte vývarom. Pridajte tymian, priveďte do varu a pomaly varte asi 10 minút, až zelenina čiastočne zmäkne.
Tip: Kosti, odrezky z mäsa, umyté šupky a vňate zo zeleniny priebežne odkladajte do krabičky. Až sa ich nazbiera dostatok, pripravte z nich jednoduchý vývar zadarmo a zamrazte ho. Je skoro zadarmo a vylepší takmer každé jedlo.
04.
Do hrnca pridajte prepláchnutú fazuľu a povarte ich 5–10 minút. Potom zberačkou odoberte asi tretinu polievky a zvyšok rozmixujte tyčovým mixérom na hladkú krémovú hmotu. Vráťte do hrnca nerozmixovanú zeleninu, podľa chuti pridajte ešte strúčik prelisovaného cesnaku, rozomnutú majoránku a trochu octu a už len krátko prehrejte. Podávajte ihneď s krajcom chleba alebo opečeným pečivom.
Tip: Polievku môžete na tanieri vylepšiť trochou strúhaného parmezánu, voňavým pestom alebo nasekanými zelenými vňaťami.
Zdroj: www.prozeny.cz