Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablčné šupky nevyhadzujte: prekvapia obsahom živín aj možnosťami využitia

Jablčné šupky nevyhadzujte: prekvapia obsahom živín aj možnosťami využitia
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablčné šupky nevyhadzujte: prekvapia obsahom živín aj možnosťami využitia Foto: depositphotos.com
reklama:

Jablko je ovocie, ktoré sa hodí takmer na všetko – od rýchlej desiaty až po sladké či slané recepty. Chutí čerstvé, pečené, dusené, vo forme pyré, džemu či muštu, ale rovnako dobre si rozumie aj s mäsom. Niet divu, že ho nájdeme v koláčoch, závinoch či dokonca v kačacích plnkách..

Pri varení sa však často stane, že siahneme po škrabke a šupky skončia v koši. A pritom práve v nich sa ukrýva poriadna dávka vitamínov, minerálov a vlákniny. Bola by škoda pripraviť sa o túto zásobu živín – najmä keď existuje množstvo jednoduchých spôsobov, ako ich zmysluplne využiť.

Nápady, čo spraviť s jablčnými šupkami

  • Domáci čaj plný vôní
    Šupky zo štyroch jabĺk dajte do hrnca so štyrmi šálkami vody. Pridajte tri kolieska citróna, kúsok škorice, klinčeky a badyán. Pár minút povarte, nechajte odstáť a precedené nalejte do šálok.

  • Chrumkavé sušené kúsky
    V sušičke alebo rúre pripravíte z jablčných šupiek zdravé „čipsy“. Dajú sa jesť samotné alebo pridať do horúceho čaju pre výraznejšiu chuť.

  • Prírodné sladidlo
    Dobre usušené šupky môžete rozomlieť na jemný prášok a používať ako sladký doplnok do raňajkových kaší či jogurtov.

  • Voňavé krekry
    Šupky obalte v škoricovom cukre, rozložte na plech a upečte dozlata. Výsledkom je sladká a chrumkavá dobrota, ktorú si obľúbia aj deti.

  • Smoothie s extra chuťou
    Ak pripravujete ovocný nápoj, pridajte k zvyšku ovocia aj čerstvé šupky. Nápoj bude prirodzene sladší a získa viac vlákniny.

  • Základ na ocot
    Spolu s jablčnými jadierkami poslúžia šupky ako ideálny základ na domácu výrobu jablčného octu.

Takto sa z obyčajných zvyškov môže stať cenná surovina, ktorá podporí zdravie aj chuť vašich jedál.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.