
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jablčné šupky nevyhadzujte: prekvapia obsahom živín aj možnosťami využitia
Jablčné šupky nevyhadzujte: prekvapia obsahom živín aj možnosťami využitia

Jablko je ovocie, ktoré sa hodí takmer na všetko – od rýchlej desiaty až po sladké či slané recepty. Chutí čerstvé, pečené, dusené, vo forme pyré, džemu či muštu, ale rovnako dobre si rozumie aj s mäsom. Niet divu, že ho nájdeme v koláčoch, závinoch či dokonca v kačacích plnkách..
Pri varení sa však často stane, že siahneme po škrabke a šupky skončia v koši. A pritom práve v nich sa ukrýva poriadna dávka vitamínov, minerálov a vlákniny. Bola by škoda pripraviť sa o túto zásobu živín – najmä keď existuje množstvo jednoduchých spôsobov, ako ich zmysluplne využiť.
Nápady, čo spraviť s jablčnými šupkami
-
Domáci čaj plný vôní
Šupky zo štyroch jabĺk dajte do hrnca so štyrmi šálkami vody. Pridajte tri kolieska citróna, kúsok škorice, klinčeky a badyán. Pár minút povarte, nechajte odstáť a precedené nalejte do šálok. -
Chrumkavé sušené kúsky
V sušičke alebo rúre pripravíte z jablčných šupiek zdravé „čipsy“. Dajú sa jesť samotné alebo pridať do horúceho čaju pre výraznejšiu chuť. -
Prírodné sladidlo
Dobre usušené šupky môžete rozomlieť na jemný prášok a používať ako sladký doplnok do raňajkových kaší či jogurtov. -
Voňavé krekry
Šupky obalte v škoricovom cukre, rozložte na plech a upečte dozlata. Výsledkom je sladká a chrumkavá dobrota, ktorú si obľúbia aj deti. -
Smoothie s extra chuťou
Ak pripravujete ovocný nápoj, pridajte k zvyšku ovocia aj čerstvé šupky. Nápoj bude prirodzene sladší a získa viac vlákniny. -
Základ na ocot
Spolu s jablčnými jadierkami poslúžia šupky ako ideálny základ na domácu výrobu jablčného octu.
Takto sa z obyčajných zvyškov môže stať cenná surovina, ktorá podporí zdravie aj chuť vašich jedál.