
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jablká v kuchyni: 8 spôsobov, ako ich využiť a uchovať až do zimy
Jablká v kuchyni: 8 spôsobov, ako ich využiť a uchovať až do zimy

Jablká sú typickým symbolom jesene a ich kulinársky potenciál je ohromný. Hodia sa nielen do sladkých dezertov, ale aj do slaných pokrmov, príloh alebo osviežujúcich nápojov.
Ich sladko-kyslá chuť dodáva jedlám šťavnatosť a prirodzenú sladkosť, ktorú oceníme hlavne pri pečení, keď zabraňujú vysychaniu cesta.
Okrem toho, že sú veľmi zdravé, patria jablká medzi najpoužívanejšie ovocie v kuchyni. Pri správnom skladovaní sa dajú uchovať dlhodobo – či už čerstvé, sušené alebo zavárané – a tak si ich môžeme užívať po celý rok.
Pečené jablkové dobroty
Koláče a múčniky
Jablká dokážu koláčom dodať jemnosť a prirodzenú sladkosť. Klasický štrúdľový recept môžete obohatiť bábovkou, perníkom, muffinkami alebo jablkovým koláčom z krehkého cesta. Skvelé sú kombinácie s škoricou, tvarohom či hrozienkami. Popularitu majú aj pudingové rezy s piškótami a jablkami, ktoré sú obľúbenou jesennou klasikou.
Nepečené dezerty
Jablká sú ideálne aj do rýchlych, nepečených sladkostí, ako sú jablkové pyré, torty s piškótami a pudingom či detské príkrmy. Výhodou je jednoduchá a rýchla príprava bez nutnosti zapínať rúru. Nepečené dezerty je dobré pripraviť s predstihom, aby stihli stuhnúť a zachovali svoju konzistenciu.
Nepečené muffiny a poháre
Obľúbené sú aj nepečené perníkové košíčky s jablkovou náplňou a šľahačkou, ktoré sa hodia ako rýchly dezert alebo poobedná maškrta.
Sladké hlavné jedlá
Jablká sa dajú využiť aj v sladkých hlavných jedlách, ktoré zasýtia celú rodinu. Medzi klasiku patrí žemlovka – stačia staršie rožky, jablká a mlieko. Rovnako chutný je jablkový nákyp pripravený z ryže guľatej Mánya, kuskusu, vločiek či pohánky. Pre milovníkov nadýchaných palaciniek je skvelá aj jablková verzia s ovocnou plnkou.
Prílohy a doplnky
Tradičné aj netradičné
Domáce jablkové čatní s jemnou pikantnou príchuťou je ideálne k mäsu, syrom či grilovanej zelenine.
Pečené jablká
Pečené jablká sú teplé, šťavnaté a dajú sa pripraviť mnohými spôsobmi. Môžeme ich plniť orechmi, hrozienkami, medom a škoricou alebo piecť nakrájané s posýpkou. Jesennou klasikou sú aj „jablká v župane“, ktoré sa dajú piecť v rúre alebo smažiť na oleji.
Slané jedlá s jablkami
Jablká sa hodia do náplní kuracieho, kačacieho či husacieho mäsa – obohacujú chuť a zabraňujú vysychaniu. Výborne dopĺňajú aj pečený bravčový bôčik alebo krkovičku, pretože ich kyslosť vyvažuje tučné mäso. Z jabĺk sa dá pripraviť aj osviežujúca omáčka k mäsu, rybám alebo syrom. Pridaním nastrúhaného jablka do omáčky ju zároveň prirodzene zahustíte.
Jablkové šaláty
Chrumkavé kúsky jabĺk obohatia ovocné aj zeleninové šaláty. Hodia sa do tradičného zemiakového šalátu alebo v kombinácii s plesňovými či kozími syrmi a orechmi. Skvele doplnia červenú repu či kapustu a dodajú šalátu vitamínový náboj. Sladkou bodkou môže byť mrkvový šalát s jablkami a citrónovou šťavou, vhodný ako príloha či zdravá desiata.
Uchovanie jabĺk na zimu
Existuje niekoľko spôsobov, ako jablká spracovať, aby vydržali až do zimy:
- Sušenie – vhodné do sušičky alebo rúry, skvelá zdravá desiata.
- Kompót – nakrájané jablká zalejte sladkým nálevom a zavarte.
- Jablkové pyré – rozmixované varené jablká sú ideálne do koláčov, palaciniek či kaší.
- Mošt – zavarený mošt si udrží chuť a vydrží dlhšie.