- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Jablková bábovka, ktorá vždy zmizne zo stola ako prvá
Jablková bábovka, ktorá vždy zmizne zo stola ako prvá
Bábovka patrí medzi tie dezerty, ktoré sa pečú z lásky a pre radosť.
Mimoriadne dobre sa drží v ruke, lahodne sa hryzká a vôňa jabĺk so škoricou vytvorí doma atmosféru ako z útulnej cukrárne. A keď sa k nej pridá kopček šľahačky? Malý sviatok je na svete.
Najlepším tajomstvom nadýchanej bábovky je kvalitne vyšľahané cesto. Práve to zabezpečí, že nebude suchá, ale jemná a krásne vláčna. Žiadna veda, len trocha trpezlivosti.
Budete potrebovať:
- 320–350 g jabĺk (nahrubo nastrúhaných a pokvapkaných citrónovou šťavou)
- 350 g polohrubej múky
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 180 g oleja
- 200 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL škorice
- 2 PL kakaa
- tuk a hrubú múku na formu
Ako postupovať:
Príprava základu
Formu dôkladne vymažte a vysypte. Rúru zapnite na 170 °C — kým pripravíte cesto, bude akurát rozohriata.
Jablká
Ošúpané jablká nastrúhajte nahrubo, pokvapkajte citrónom a trochu premiešajte, aby nezhnedli.
Nadýchaná pena
Vajcia vyšľahajte s cukrom aj vanilkovým cukrom, kým zmes nesvetlie a nenaberie objem. Potom pomaly prilievajte olej.
Spojenie chutí
Do základu pridajte jablká, škoricu a preosiatu múku s práškom do pečiva. Nakoniec zapracujte mlieko — vznikne jemné cesto.
Ak máte doma orechy, čokoládu alebo hrozienka, teraz je správny okamih ich nasypať.
Farebný efekt bez námahy
Asi tretinu cesta odoberte, primiešajte kakao. Do formy vlejte striedavo svetlú a tmavú časť, aby vznikol pekný mramorový vzor.
Pečenie
Najskôr pečte 30 minút pri 170 °C. Potom teplotu zvýšte na 180 °C a dopekajte ďalších približne 30 minút.
Po upečení nechajte bábovku pár minút oddýchnuť, až potom ju vyklopte. Malý trik: jemné potrasenie formou často stačí na to, aby sa krásne uvoľnila.
Na záver ju môžete pocukrovať práškovým cukrom a s hrdosťou servírovať.
Nech sa vám vydarí a rozvonia dom sladkou pohodou!
