- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Jablková bábovka. Moja stará teta používala trik s chladničkou, aby išla dobre vyklopiť
Jablková bábovka. Moja stará teta používala trik s chladničkou, aby išla dobre vyklopiť
Bábovky sú na prípravu veľmi jednoduché, čo sa však môže premeniť na horor, je jej vyklopenie z formy po upečení. Nie je nič horšie, než keď sa voňavá dobrota nie a nie formy pustiť a potrhá sa. Aby sa vám to už nikdy nestalo, vyskúšajte geniálny trik s chladničkou!
Jablká sú zdravé, lahodné a na jeseň ako stvorené. Už ste z nich skúšali upiecť bábovku? Vďaka ovociu je múčnik nádherne šťavnatý a nie je potrebné ho vehementne dosladzovať. Zrelé plody zaistia bábovke prirodzene sladkú chuť samy o sebe. A ako na takú dobrotu na raňajky či popoludňajšej káve? Máme pre vás recept.
Zmiešať v mise a hotovo
Niektoré múčniky vyžadujú dodržanie presného postupu šľahania a niektoré sa uspokoja s tým, že jednoducho len v správnom poradí pridáte ingrediencie do misy. Upečte si lahodnú jablkovú bábovku, kde sa snúbi chuť ovocia, voňavej škorice a muškátového orieška. Nebudete ľutovať, pretože takto šťavnatú bábovku ste zaručene ešte nejedli. Tajomstvo šťavnatosti je totiž v príprave jabĺčok. Pozrite sa na presný recept na video na YouTube kanáli Beyont the Butter a pochutnajte si na jesennom múčniku:
Správne vymastená forma
Za úspechom krásnej bábovky stojí aj riadne vymastená forma. Ako na to? Poctivo vymažte obľúbenú bábovkovú formu maslom. Vložte ju na pár minút do chladničky a nechajte maslo zatuhnúť. Vďaka chladu ľahko zistíte, kde vrstva masla chýba. Doplňte ju a nechajte formu odpočinúť, kým nezíska izbovú teplotu a tuk trochu povolí. Až teraz ju vysypte hrubou alebo polohrubou múkou.
Sneh z bielkov dodá nadýchanosť
Vyskúšať si trik s formou môžete hneď na nadýchanom variante jablkovej bábovky. Za jemnosť a ľahkosť ako obláčik môžu vyšľahané bielky do tuhého snehu. Pripravte si teda 250 mililitrov nastrúhaných jabĺk, medzitým v mise zmiešajte 2 hrnčeky hladkej múky s jedným práškom do pečiva. Prisypte trištvrte hrnčeka cukru, k jabĺčkam a škoricu sa bude chuťovo hodiť tmavý trstinový. Pripravte si tri vajcia a oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky prídu do jablčnej zmesi a bielky vyšľahajte zvlášť so štipkou soli v tuhý sneh. K jablkám ešte prilejte pol hrnčeka rastlinného oleja a nakoniec zľahka vmiešajte aj sneh tak, aby v ňom zostalo čo najviac bubliniek. Cesto vlejte do formy a pečte v rúre predhriatej na 170 °C zhruba trištvrte hodiny.
Zdroje: www.toprecepty.cz, mlsnavarecka.cz, www.ireceptar.cz