Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablková štrúdľa trochu inak: Zabudnite na lístkové cesto, vyskúšajte recept našich starých mám!

Vyskúšajte si doma upiecť rýchlu a zdravšiu štrúdľu z jogurtového cesta
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vyskúšajte si doma upiecť rýchlu a zdravšiu štrúdľu z jogurtového cesta Foto: depositphotos.com
reklama:

Jablková štrúdľa patrí medzi najobľúbenejšie dezerty v našich domácnostiach. Ide o koláč, ktorý je synonymom jesene, tepla domova a nostalgie po babičkiných dobrotách. Mnohí ju pripravujú z lístkového cesta, ktoré sa síce rýchlo spracuje a krásne sa lístkuje, no zároveň je pomerne mastné a kalorické. Máme však pre vás fantastickú alternatívu – jemné jogurtové cesto, ktoré si pripravíte ľahko, rýchlo a len zo štyroch ingrediencií. Výsledkom je dokonale vláčny, jemný a chutný závin, na ktorý vaši blízki len tak nezabudnú.

Čo robiť, ak nemáte lístkové cesto poruke?

Určite poznáte ten moment, keď dostanete náhlu chuť na sladké, no v chladničke chýba lístkové cesto. Čo vtedy? Samozrejme, jednou z možností je pripraviť si lístkové cesto doma. Ale priznajme si, táto úloha nie je pre každého – vyžaduje si dosť času, trpezlivosti a skúseností. Našťastie existuje jednoduchá alternatíva, ktorá je hotová za pár minút. Áno, reč je o jogurtovom ceste, na ktoré zaručene máte všetky suroviny už teraz doma.

Možno vás prekvapí, že práve jogurtové cesto používali naše staré mamy bežne a s veľkou obľubou. Po dlhých rokoch zabudnutia sa opäť vracia na scénu a dobýva si zaslúžené miesto v moderných kuchyniach. Toto cesto je univerzálne, hodí sa nielen na sladké záviny s jablkami, slivkami či tvarohom, ale skvelo sa s ním pečú aj slané koláče, plnené pečivo či dokonca domáca pizza. Navyše je oveľa ľahšie a menej tučné než klasické lístkové cesto.

Jablková štrúdľa z jogurtového cesta – recept, ktorý si zamilujete

Potrebujete:

Na jogurtové cesto:

  • 300 g hladkej múky

  • 70 g masla izbovej teploty (môžete použiť aj iný tuk, napríklad kvalitný margarín)

  • 200 ml hustého bieleho jogurtu (ideálne smotanového typu)

  • štipka soli

Na lahodnú jablkovú plnku:

  • 7 stredne veľkých jabĺk

  • 8 lyžíc cukru (najlepšie hnedého, ktorý dodá jemnú karamelovú chuť)

  • hrsť nasekaných vlašských orechov

  • 1 lyžica mletej škorice

  • 5 lyžíc strúhanky

  • vajíčko na potretie

Ako postupovať:

1. Príprava cesta

Do väčšej misy preosejte hladkú múku, pridajte k nej štipku soli a zmäknuté maslo nakrájané na malé kúsky. Prilejte hustý jogurt a všetko dôkladne premiešajte. Cesto spracujte rukami do hladkej hmoty, zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte odpočívať do chladničky na minimálne jednu hodinu. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým lepšie sa s ním bude pracovať.

2. Príprava jablkovej náplne

Medzitým si pripravte šťavnatú náplň. Jablká očistite, ošúpte a zbavte jadrovníkov. Nastrúhajte ich nahrubo a premiešajte s cukrom, mletou škoricou a nasekanými vlašskými orechmi. Ak chcete, pokojne pridajte aj hrsť hrozienok, nasekané mandle či sušené brusnice pre obohatenie chuti.

3. Plnenie a pečenie štrúdle

Vychladené cesto vyberte a rozdeľte na dve rovnaké časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát s hrúbkou asi 3 mm. Povrch posypte strúhankou, ktorá nasaje šťavu z jabĺk, a rovnomerne rozložte jablkovú náplň. Pláty opatrne zatočte do závinu a premiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pred vložením do rúry záviny niekoľkokrát prepichnite vidličkou, aby mohla unikať para a štrúdľa vám počas pečenia nepopraskala. Povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, pokiaľ závin nezíska krásnu zlatistú farbu.

Po upečení nechajte štrúdľu trochu vychladnúť a pred podávaním môžete ešte posypať práškovým cukrom.

Malý tip na záver:

Ak nemáte doma strúhanku, skvelo ju nahradí nastrúhaný kokos. Ten zabezpečí nielen absorpciu šťavy, ale dodá závinu aj exotickú a príjemne jemnú kokosovú chuť. Náplň je flexibilná, prispôsobte si ju podľa svojej fantázie a chute rodiny. Fantasticky bude závin chutiť s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo trochou šľahačky.

Táto štrúdľa vás nielen príjemne prekvapí svojou ľahkosťou a dokonalou chuťou, ale je aj výrazne zdravšou alternatívou, ktorá si zaslúži miesto vo vašej zbierke najobľúbenejších receptov.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.