Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Jablkové lekváriky z letných jabĺk: Sladký poklad do koláčov aj buchiet počas celého roka

Pripravte si z jabĺk domáci lekvár
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pripravte si z jabĺk domáci lekvár Foto: depositphotos.com
reklama:

Letné mesiace, najmä august, prinášajú záplavu šťavnatých jabĺk, ktoré dozrievajú na záhradách aj v sadoch. Ich sladká chuť a jemná vôňa priam lákajú na spracovanie. Ak premýšľate, čo z úrody pripraviť, aby ste si ju mohli vychutnávať aj počas chladných zimných dní, máme pre vás výborný tip – domáci jablkový lekvár! Tento tradičný spôsob konzervovania ovocia vás poteší nielen chuťou, ale aj univerzálnym využitím.

Prečo práve letné jablká?

Jablká dnes zoženieme v obchodoch počas celého roka. Napriek tomu má domáca úroda svoje neopakovateľné čaro. Ovocinári a záhradkári vkladajú do pestovania mnoho starostlivosti – od výberu vhodnej odrody až po ochranu pred škodcami a chorobami. Medzi obľúbené letné odrody patria napríklad Quinte, Discovery, Hana, Daria alebo Dima. Tieto jablká dozrievajú už počas leta a hoci sú výborné na konzum, na skladovanie sa veľmi nehodia. Práve preto je ideálne ich čo najskôr spracovať.

Jednou z možností je výroba hustého jablkového lekváru, ktorý môžete neskôr použiť do kysnutých koláčov, buchiet, palaciniek, ale aj ako plnku do žemľoviek či knedlí. A najlepšie na tom je, že príprava nie je vôbec zložitá. Prinášame vám hneď dva recepty – jeden pre tých, čo si potrpia na výrazné chute a vône, a druhý jednoduchší, ktorý zvládnete aj s minimom surovín.

Recept č. 1: Aromatický jablkový lekvár s rumom a korením

Tento variant je vhodný pre milovníkov výrazných a korenistých chutí. Výsledkom je voňavý lekvár, ktorý oživí každý koláč.

Potrebujete:

  • 2 kg očistených jabĺk

  • šťavu z 2 pomarančov

  • 60 ml jablčného octu

  • 300 g kryštálového cukru

  • 100 ml tmavého rumu

  • 2 celé škoricové tyčinky

  • štipku mletého klinčeka

  • kúsok badiánu

  • štipku nového korenia

  • ½ lyžičky mletého zázvoru

  • 1 hrnček vody

Postup:

Jablká si najprv ošúpte, odstráňte jadrovníky a potom ich buď nastrúhajte na hrubom strúhadle, alebo rozmixujte do jemnejšieho pyré. V miske ich premiešajte s pomarančovou šťavou, octom, cukrom a všetkým korením. Nechajte ich takto marinovať do nasledujúceho dňa, aby sa chute krásne prepojili.

Na druhý deň zmes prelejte do väčšieho pekáča, pridajte vodu a vložte do rúry predhriatej na 150 °C. Pečte približne 3 hodiny – počas pečenia občas premiešajte, aby sa nič neprichytilo. Keď sú jablká dostatočne rozvarené a hmota hustá, vyberte pekáč z rúry, odstráňte škoricu a badián a primiešajte rum. Horúcu zmes potom naplňte do čistých zaváracích pohárov, dobre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečko zatiahlo.

Recept č. 2: Jednoduchý jablkový lekvár bez korenín

Ak dávate prednosť jemnejšej chuti alebo hľadáte recept, ktorý zvládnete aj s deťmi, skúste túto minimalistickú verziu. Je jednoduchá, no výsledok stojí za to.

Budete potrebovať:

  • 1 kg očistených jabĺk

  • 250 g kryštálového alebo krupicového cukru

  • 50 ml jablčného octu

  • 125 ml vody

Ako na to:

Jablká zbavte šupky aj jadrovníkov a nakrájajte na malé kúsky. Mali by ste získať presne 1 kg čistej ovocnej hmoty. Vložte ich do hrnca, podlejte vodou a dajte variť. Počas varenia občas premiešajte, aby sa jablká rovnomerne rozvarili.

Keď sú mäkké, prisypte cukor, pridajte ocot a pokračujte vo varení, kým nevznikne hustá kaša. Celý proces trvá približne 30 minút. Hotovú zmes plňte do horúcich pohárov, uzavrite viečkom a sterilizujte podľa vlastných zvyklostí.

Domáce lekváriky – poklad v špajze

Nech si vyberiete ktorúkoľvek verziu, jedno je isté – domáce jablkové lekváriky sa v kuchyni nestratia. V zimných mesiacoch budú sladkým spestrením jedálnička a zároveň pripomenú slnečné letné dni. Navyše, keď ich pripravíte z vlastnoručne nazbieraných jabĺk, budete mať z každej pohára ešte väčšiu radosť.

Tak neváhajte, využite úrodu do posledného jabĺčka a naplňte si špajzu vôňou leta, ktorá vám spríjemní aj tie najchladnejšie dni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.