Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablkový koláč, ktorý si zamiluje celá rodina: nasypte jablká do formy, zalejte cestom a máte hotovo

Rýchly jablkový koláč
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Rýchly jablkový koláč Foto: depositphotos.com
reklama:

Máte doma prebytok jabĺk a neviete, čo s nimi? Alebo vás jednoducho prepadla chuť na niečo sladké a rýchle? Tento vláčny jablkový koláč je presne to, čo hľadáte. Pripravíte ho za pár minút, bez zložitého postupu, a výsledok vás milo prekvapí – mäkké cesto, voňavé kúsky ovocia a chuť, ktorej nikto neodolá. Takýto recept sa oplatí mať po ruke, či už chcete pripraviť sladké raňajky, niečo ku káve alebo jednoduchý dezert po nedeľnom obede.

Jablká, hrušky či iné ovocie – vyberte, čo máte doma

Základ tohto receptu tvoria jablká, ale pokojne ich môžete nahradiť aj hruškami, slivkami, čučoriedkami alebo broskyňami – jednoducho tým, čo máte po ruke. Cesto je univerzálne a skvele sa hodí ku každému druhu ovocia. Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládne aj začiatočník v kuchyni: žiadne šľahanie bielkov, vrstvenie ani dlhé pečenie.

Tento jablkový koláč pripomína obrátený koláč – najskôr do formy nasypete kúsky ovocia a až potom ich zalejete cestom. Po upečení sa ovocie krásne prepečie a uvoľní šťavu, ktorá dodá koláču jemnosť a šťavnatosť.

Ako pripraviť rýchly jablkový koláč krok za krokom

Na prípravu si nachystajte približne štyri väčšie jablká. Najlepšie sú tvrdšie, šťavnaté odrody, ktoré sa pri pečení nerozpadnú. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na väčšie kúsky. Ak sa vám nechce šúpať, pokojne ich nechajte so šupkou – v nej je najviac vitamínov a vlákniny.

Formu (napríklad klasickú tortovú alebo bábovkovú) vymastite maslom a vysypte múkou, alebo ju vystlite papierom na pečenie. Rúru si predhrejte na 180 °C.

Príprava cesta

V miske vyšľahajte 100 g kryštálového alebo krupicového cukru s dvoma vajcami, až kým zmes nezosvetlie a nezíska nadýchanú konzistenciu. Potom pomaly prilievajte 60 ml rastlinného oleja a pridajte vanilkový cukor alebo čajovú lyžičku vanilkovej esencie. Všetko znovu premiešajte, aby sa chute prepojili.

Nakoniec pridajte 200 g hladkej alebo polohrubej múky zmiešanej s pol balíčkom prášku do pečiva. Cesto by malo byť hladké, mierne husté, ale stále ľahko tekuté.

Pečenie a tipy na doladenie chuti

Na dno formy rovnomerne nasypte pripravené kúsky jabĺk. Môžete ich posypať štipkou škorice, ak máte radi teplé korenisté arómy. Potom všetko zalejte cestom a vložte do predhriatej rúry. Pečte približne 30 minút, kým povrch nezozlatne.

Ak si nie ste istí, či je koláč hotový, zapichnite do stredu špajdľu – ak na nej neostane cesto, môžete ho vybrať. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť, aby sa dal pekne krájať.

Malé triky, ktoré koláč ešte vylepšia

  • Ak sú vaše jablká kyslejšie, pocukrujte vrch koláča alebo ho po upečení potrite trochou medu.

  • Namiesto bieleho cukru môžete použiť hnedý trstinový cukor – dodá koláču karamelovú chuť aj tmavšiu farbu.

  • Ak máte radi chrumkavý povrch, tesne pred koncom pečenia ho posypte mandľovými lupienkami alebo orechmi.

Dobrý koláč stojí na dobrých surovinách

Aj keď ide o rýchly recept, oplatí sa siahnuť po kvalitných surovinách – čerstvých vajciach, voňavej vanilke a poctivých jablkách. Práve tie dodajú koláču jeho jedinečnú chuť, vôňu aj textúru.

Ak máte jabĺk naozaj veľa, tie najkrajšie bez poškodení môžete uskladniť v chladnom, vlhkom sklade – vydržia tak celé mesiace a budete mať surovinu na tento skvelý koláč vždy poruke.

Záver

Tento jednoduchý jablkový koláč si získa každého – vďaka svojej vláčnosti, jemne chrumkavej kôrke a šťavnatým kúskom ovocia. Navyše, nezaberie veľa času ani energie. A práve v tom spočíva jeho čaro: obyčajné suroviny, jednoduchý postup, no výsledok, ktorý poteší všetky zmysly.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.